Gå til sidens hovedinnhold

Slik er Irans underjordiske musikkliv

I konservative Iran blir mange unge artister nødt til å skjule sitt talent. Underjordisk musikk blomstrer i landet.

Heavy-metal gitarister jammer i kjellere, musikkanlegg spiller DJ-miksede låter og unge aktivister leser dikt på YouTube. Det er et underjordisk musikkliv og artisteri som blomstrer i Iran, til tross for regjeringens restriksjoner.

- Å lytte til alternativt musikk er ikke nødvendigvis et tegn på opprør mot Irans teokratiske regjering, men det handler mer om å nyte den litt frihet, sier en kvinnelig fiolinist, som selv opptrår underjordisk, til Huffington Post.

Mange musikere flyktet fra landet på 80-tallet etter at Irans islamske revolusjon. Det var i den perioden landet begynte innføringen av et svært strengt og konservativt lovverk. Frem til nå har noen popkonserter vært tillatt av Irans myndigheter.

- Noen ganger letter myndighetene på reglene, men det er enklere å forholde seg til undergrunnsmusikken, sier fiolinisten.

- Vi driver ikke med undergrunnsmusikk for å motarbeide systemet bevisst. Vi gjør kun det vi elsker, sier den iranske musikeren Danial Izadi.

Vil få slutt på undertrykkelsen

I et brev adressert til Irans kulturminister Ali Jannati, ba en gruppe iranske musikere om å få en slutt på undertrykkelsen av musikere og musikkfagfolk. Det for å sikre at kunstnere ikke blir fengslet for å produsere kunstneriske verk.

De iranske muskerne skapte et enormt engasjement blant iranere over hele verden gjennom underskriftskampanjen på internett. Nå krever de en slutt på mishandlingen av kunstnere og musikere i Iran.

Flere kjente artister støtter kampanjen.

Artister i frykt

Hila Sedighi er en kjent poet i Iran med politisk motivasjon. Hun ble svært aktiv etter presidentvalget i 2009, som mange mente var mislykket. Sedigh ble i I 2011 pågrepet og fengslet. Det er uvisst om hun fortsatt soner sin dom.

Blant undergrunnsmiljøet er Amir Hossein Maghsoudlou (30), bedre kjent som Amir Tataloo, en av de som har fått et kjent navn også andre steder i verden. Han lager ikke politiskrettet musikk, men sjangeren R&B og Hip-hop, som han produserer, blir slått hardt ned på i Iran. På grunn av dette holdt han derfor en lav profil frem til han ble pågrepet av moralpolitiet i desember i fjor. 30-åringen venter fremdeles på en dom.

- Jeg vil bare leve av musikken, og jeg håper jeg kan gjøre det i mitt eget hjemland, sier Tataloo i dokumentaren «Az zirzamin ta bame Tehran»

Shahin Najafi (33) startet sin karriere som undergrunnsmusikker i en tidlig alder. Som 18-årnig underholdt han sitt publikum med spanske toner på gitar. Kort tid etter begynte han å rappe. Hams sterkt politiskrettede musikk medførte at Najafi flyktet til Tyskland i 2005. Teokrati, fattigdom, sexisme, sensur, barnearbeid, rusavhengighet og homofobi er noe av temaene Najafi har tatt opp i sin karriere.

Flere titalls iranske musikere produserer både musikk og musikkvideoer på gutterommet eller i en hemmelig kjeller. De når ut i verden, og musikken blir ofte publisert på USA-baserte iranske nettsteder.

Lovlig festival

Mange musikere som velger å leve opp til reglementet i Iran, kan uten vanskeligheter produsere og fremføre musikk. Hvert år blir det også Fajr International Music Festivalen holdt i hovedstaden Tehran. Eventet betraktes som svært populær blant både iranske og asiatiske deltagere. Festivalen tiltrekker over 1000 artister fra hele verden.

Se bilder fra musikkfestivalen som ble holdt i Tehran i februar:

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken