Gå til sidens hovedinnhold

Slik er Pink Floyd solo

Vi har gått igjennom alle soloalbumene til Pink Floyds medlemmer og anbefaler deg hvilke sanger du bør laste ned.

Syd Barrett
Syd levde opp til Neil Youngs utsagn: It is better to burn out than to fade away. Han stod bak Pink Floyds briljante første album, men hans psykdeliske oppførsel førte til at han kun var med på to sanger på oppfølgeren. Syd er fra Cambridge, hvor han ble født i 1946. Pink Floyds sang «Shine on you crazy diamond » handler om Syd.

The Madcap Laughs (1970/januar)
Et glitrende album som er like sært som det er bra. Roger Waters og David Gilmour spiller på platen og har veldig mange høydepunkt. Last ned: Terrapin, Dark Globe, Octopus.

Barrett (1970/november)
På hans andre soloalbum var det Rick Wright og David Gilmour som var med, de to sistnevnte produserte også. Ikke et like godt album som det første - sannsynligvis mest på grunn av at Barrett kun ville spille inn en sang en gang. Likevel er det også her et par sanger som er verdt å eie. Last ned: Baby Lemonade, Gigolo Aunt.

Opel (1988)
Denne samligen av sanger som ikke fikk plass på de to første albumene er egentlig kun for de som vil ha absolutt alt av alt i hele verden. Du kan vurdere å laste ned tittelsangen, Opel.

Roger Waters

Roger Waters var den store kreative midtbanestjernen på Pink Floyd, og er også den som har vært mest aktiv utenfor Pink Floyd. Han ble født i Cambridge i 1944.

Music from the Body (1970)
Denne filmusikken består av lydeffekter, fragmenter av musikk og enkelte sanger du kommer til å høre igjen hvis du lytter til Pink Floyd (Breathe). Et album det er vanskelig å høre på, men som er greit å eie hvis du skal ha alt.
Last ned: Breathe.

The Pros and Cons of Hitch Hiking (1984)
Pink Floyd var oppløst og Roger Waters kom tilbake med et konseptalbum om den menneskelige psyken (det kan jo argumenteres for at alle albumene fra Pink Floyd egentlig hadde vært det samme). David Sanborn spiller saksofon, Eric Clapton gitar. Et album som utvilsomt hadde vært regnet som ett av de bedre til Pink Floyd, om det hadde vært gitt ut av gruppen. Last ned: Hele albumet.

Radio K.A.O.S. (1987)
Selv den beste kan feile er det noe som heter, og når dette albumet om en ung gutt i rullestol som prøver å stoppe en atomkrig. Det fungerer bare nesten, og når konseptalbum feiler så går det veldig galt. I tillegg er albumet veldig 80-tall, og vi er redd for at Roger hadde sett for mye Miami Vice når han spilte inn denne platen.
Last ned: The Tide is turning

When the Wind Blows (1987)
Denne filmmusikken bør du prise deg lykkelig over hvis du eier, ikke mange gjør det. David Bowie synger tittelsangen, Genesis har en sang på albumet og instrumentalen er laget av Roger Waters. Det fungerer faktisk mye bedre enn på hans «virkelige» album fra 1987.

The Wall: Live in Berlin (1990)
Muren falt og Roger Waters som hadde sverget på å aldri spille The Wall igjen dro til Berlin sammen med en haug med gjesteartister for å ha en av tidenes konserter. Selvfølgelig nok ikke en like god opplevelse som det originale albumet, og Cyndi Lauper og Jerry Hall burde begge fått buksevann for deres innsats på albumet.

Amused to Death (1992)
Det kanskje beste soloalbumet fra noen noensinne i Pink Floyd kom i 1992. Gjesteartister er Jeff Beck og Don Henley, og den fungerer som juling. Albumet omhandler det umenneskelige ved kapitalismen, hvordan mennesker ikke lenger bryr seg, krigens latterlighet og meningsløs underholdning. Gjort på en slik måte at det fungerer hele tiden: «This species has amused itself to death» Last ned: Hele albumet.

In the Flesh Live (2000)
Denne liveplaten fra den første virkelige store turneen til Roger Waters etter at han forlot Pink Floyd er en merkelig greie. Det er veldig få av hans solosanger på albumet, og han beviser med det (siden det er mange Floyd-sanger) at gruppen som kalte seg Pink Floyd var et mindre Floyd enn Roger Waters solo. En ny sang er på albumet: Each Small Candle. Last den ned.

Ca Ira (2005)
Dette er en opera, og har veldig lite med alt annet han noensinne har gjort - i hvert fall musikalsk sett. Egentlig er det vel heller ikke en skikkelig opera, men mer et klassisk musikkstykke med sang av operasangere. Kun for de som ønsker alt.

David Gilmour

Gilmour er født i Cambridge i 1944, akkurat som Waters. Han kom inn i gruppen da Barrett ikke lenger klarte å spille gitar, og ble senere fast medlem fra og med gruppens andre album.

David Gilmour (1978)
Et helt greit album med enkle melodier som hos så mange av de andre soloalbumene til Floyds medlemmer ville ha vært bedre om de andre tre hadde fått kommet med sine greier. Musikken er god, men tekstene er det ikke. Liker du gitarspillingen til Gilmour, vil du like dette albumet.

About Face (1984)
Roger Waters ga i 1984 ut et album som gjerne kunne vært et Pink Floyd-album, og Gilmour ville ikke være dårligere. Dette er nesten selvfølgelig nok mer rett-fram rock, men svært god rock også. En sang som «Murder» ville nok resten av Pink Floyd vært stolte av å ha vært med å spille inn.

On an Island (2006)
Nok en gang beviser Gilmour at han liker midten av veien, og det enkle. For alle som liker Dire Straits sine rolige øyeblikk er dette en glitrende investering. En svært god plate å våkne opp til, men dette er ikke nyskapende og revolusjonerende. Noe vi heller ikke tror at Gilmour prøvde å være. Last ned: Smile og On an Island.


Nick Mason

Trommisen til Pink Floyd er det eneste medlemmet av Pink Floyd som har vært med i gruppen fra start til slutt (om vi skal tro at det virkelig er slutt nå). Nicholas Berkeley Mason ble født i Birmingham i England i 1944 og han møtte Richard Wright og Roger Waters mens han studerte arkitektur.

Fictitous Sports (1981)
At dette er et soloalbum fra Mason er å dra det ganske langt, egentlig spiller han bare trommer for jazzmusikeren Carla Bley. Et helt OK album som er relativt poporientert.

Profiles (1985)
Det eneste egentlige soloalbumet fra Mason (i motsetning til albumet fire år tidligere har han vært med å skrive alle sangene). Et fint album å ha stående i bokhylla hvis du har fått tak i det, men du kommer ikke til å høre på det alt for ofte.

Rick Wright
Rick Wright var en av de som var med å starte Pink Floyd, men fikk sparken i 1979. Det merkelige var at Roger Waters hyrte ham inn som keyboardist på gruppens album, men han var ikke medlem. I 1987 var han tilbake som bandmedlem. Wright er født i London i 1943.

Wet Dream (1978)
Wright brukte flere av musikerne som hadde hjulpet Pink Floyd på turneer og i studio på sitt første soloalbum. Wright skrev alle sangene på dette albumene og høres ut som demoer for sanger som muligens en gruppesammensetning kunne gjort til skikkelige Floyd-sanger. Pink's Song er kanskje det beste eksemplet.

Broken China (1996)
På dette albumet høres Wright ut som Waters og musikken er nok en gang veldig nært noe Pink Floyd kunne ha gitt ut. Mørkt og abstrakt, men for folk som liker Pink Floyd er dette en god investering. Last ned: Reaching for the Rail og Far From the Harbour Wall.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken