Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du de beste bildene

Det perfekte påskeværet gjør det vanskelig å ta gode bilder. Få tips her.

Påsken er for mange synonymt med strålende sol, glitrende snø og kvikklunsj, men det som er perfekt påskevær kan være vanskelig å feste på kameraet, særlig dersom du bruker et digitalkamera med autoinnstillinger.

Heldigvis kan mye rettes opp i etterkant med et godt bildebehandlingsprogram, og onsdag klokken 12.00 kommer Adobes bildebehandlingsekspert Fredrik Rossander til oss for å svare på dine spørsmål.

Send inn dine spørsmål nederst i saken.

Her er noen av Adobes mer generelle tips til deg som vil redde ferie- og påskebildene.

Ikke bruk «fjerne røde øyne»-funksjonen
Røde øyne-funksjonen på kameraet er en type ekstrablits som ofte går av før bildet tas, noe som kan gjøre det vanskelig å få bra ansiktsuttrykk. Ikke bry deg om at det blir røde øyne på bildet for det fjerner du enkelt i etterkant. De fleste fotobehandlingsprogram har en egen funksjon som heter «fjern røde øyne».

Manuell hvitbalanse
Sterk sol og mye snø kan «lure» digitalkameraet ditt og resultere veldig grå bilder. Dette kommer av at kamerat er stilt inn til å tro at alle overflater reflekterer et ganske lavt antall prosent lys, mens sol og snø kan gi refleksjon på velig mange prosent.

Problemet kan du unngå ved å manuelt stille hvitbalansen på kameraet ditt. Hvitbalansen definerer hva som er hvitt, og ved å manuelt stille denne slipper du at kameraet bommer når det gjetter.

Ikke alle kameraer støtter en slik funksjon, og hvordan dette justeres er forskjellig fra kamera til kamera. Les i manualen for fremgangsmåten på ditt kamera.

Riktig oppløsning
Et bildebehandlingsprogram er også et godt verktøy for å få den mest optimale oppløsningen på et bilde avhengig av om det skal benyttes digitalt eller skrives ut på papir.

Et bilde som skal vises på internett trenger ikke en høyere oppløsning enn 72 dpi og programmet ser til at du får mest mulig ut av akkurat det bildet samtidig som du gjør det om til et høyoppløselig bilde for utskrift.

Det er likevel alltid best å fotografere med høy oppløsning siden du ofte ikke vet hva du har lyst til å gjøre med bildene senere.

Lag fotoalbum og gi bildene navn
Med et digitalkamera kan du ta ubegrenset med bilder, og det blir derfor veldig viktig å sette disse bildene i system.

Dette gjør du gjennom å lagre alle bildene i fotoalbum under ulike kategorier. Da blir det lettere å finne framt til akkurat det bildet du leter etter senere.

Del bildene
Digitalkameraenes inntog gjør at vi tar flere bilder nå enn tidligere. Før bestilte vi gjerne et ekstra sett med bilder til bestemor eller venner, men nå kan du enkelt dele bildene dine med andre via internett.

Ta backup
Ta backup av alle bildene dine på CD, ikke ta sjansen på at de kan bli borte ved et datahaveri eller at du ved en glipp sletter bildene.

Sløs med bildene
Jo flere bilder du tar, jo større sjanse er det for å ta blinkskuddet. Det koster ikke noe mer å ta flere bilder, du sletter uansett de du ikke vil ha.

Skaff deg et bra minnekort
Sørg for at du har nok minne, eller en enkel måte å dumpe over bilder på et annet lagringsmedium når du er ute på reise.

Har du ikke et stort nok minnekort blir det plutselig stress med å slette og velge ut bilder når du ikke har datamaskin for nedlastning av fotoene du har tatt. En annen løsning er å ha med en liten, bærbar harddisk som du overfører bildene til etter hvert som kortet blir fullt.

Batteri
Husk at snø og kulde tapper batteriene for strøm kjappere enn vanlig. Ha med ekstrabatteri for sikkerhets skyld, og lad kameraet etter hver tur.

Kompenser i ettertid
Du kan enkelt i ettertid kompensere for mangler i fotografiet uten å ødelegge bildet. Har du ikke hatt gode lysforhold, eller hatt manglende blitz eller kraftig sollys som ødelegger bildet, kan du endringer i et bildebehandlingsprogram.

Slik kan du gjøre bildet lysere, mørkere, svart/hvitt, ta bort røde øyne, beskjære fotografiet og fjerne elementer som forstyrrer bildet eller gjøre bildene litt brunfargede med ”rufsete” kanter slik at de ser gamle ut.

I tillegg kan du justere flere grunnleggende egenskaper i bildet som glans, kontraster og lys.

Vær kreativ
Etter påskeferien eller andre opplevelser kan du lett sette sammen bilder og lage en morsom kalender til deg selv eller familien.

Dette lager du med fire enkle steg: Velge utseende fra ulike maler, last ned det bilde du vil ha med, skriv inn tekst på forsiden, skriv inn tekst på innsiden av kortet/innbydelsen - så er du klar for å skrive ut mesterverket.

Reklame

Nå kommer rentehoppene - slik beholder du lav boligrente

Kommentarer til denne saken