Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du en ekstra time på batteriet

Dette trikset gjør alt så mye bedre.

(HW.no): Noen vil mene at det aller viktigste med en bærbare datamaskin er at den har god batteritid. Litt av poenget med å ha en portabel PC er jo at du kan være fri til å jobbe hvor du vil og når du vil, og det er litt vanskelig dersom du stadig er avhengig av å sitte ved siden av en stikkontakt.

Men selv om batteriteknologien stadig blir bedre, og bærbarprodusentene har blitt flinkere til å klemme mer ytelse ut av strømmen de har til rådighet, har også våre behov forandret seg. Bærbare og andre mobile enheter brukes stadig oftere til stadig flere oppgaver.

Derfor har vi jo også med tiden lært oss mange smågrep som sparer litt på batteriet. Å skru ned lysstyrken på skjermen er blant klassikerne. Det samme kan vi si om å slå av blåtann eller det trådløse nettverkskortet når vi ikke bruker det.

Men det finnes også et triks de færreste kjenner til.

Omdiskuterte Adobe Flash

Adobes Flash-plattform står for nesten alt du kan se av animasjoner på nettet. Den reklamen som beveger seg og irriterer vettet av deg? Du kan vedde på at den er laget i Flash.

I tillegg til reklame og animasjoner, brukes ofte Flash til å kjøre spill og vise video direkte i nettleseren.

Flash er, for deg som ikke er helt oppdatert på emnet, en multimedieplattform for nettsider. Med dette mener vi at den tillater bruk av lyd og bevegelser på vanlige nettsider – som på sin side kun var ment å vise stillestående tekst og bilder.

Nesten alt du ser på nettet som ikke er statisk tekst eller bilder, er Flash-innhold. Støtten for Flash er nærmest påkrevd for å få en fullverdig internettopplevelse.

Men for oss som er spesielt opptatt av batteritid, er det også verd å bite seg merke i at den kan ta for seg av datamaskinens ressurser.

Surfing med og uten Flash

Vi ville se hvor stor forskjell det ble på batteritiden når vi hadde oppe en nettside med og uten Flash. For anledningen brukte vi en 13-tommeren HP Pavilion dm4-2000 med Windows 7 operativsystem.

Selve testen var enkel – vi lot datamaskinen stå konstant påslått til batteriet gikk tomt.

Det eneste som var synlig på skjermen under testingen var nettleseren Firefox i fullskjermsmodus. Vi åpnet så www.vg.no – Norges mest besøkte nettavis, som i likhet med mange andre nettsider har en del Flash-reklame.

Vi bladde oss ned til ett bestemt sted med bevegelser i bildet, og deretter var det egentlig bare å vente.

Testløpene ble kjørt to ganger med Windows 7 som operativsystem. En gang med Flash installert, og en gang helt uten. Begge gangene var det samme området av VGs forside som ble vist på skjermen.

En time ekstra

Denne testen er naturligvis satt helt på spissen. Det ene testløpet er gjort med konstant belastning fra Flash-reklamer, mens det andre er helt uten. Ved normal surfing vil jo ikke alle nettsidene ha Flash, eller belaste maskinvaren like mye.

Likevel gir det jo en klar pekepinn på at slikt innhold belaster maskinvaren din ekstra.

Vår uhøytidelige måling viste at vi fikk en ekstra times surfetid når vi fjernet Flash. Eller sagt med andre ord: Flash-reklamene spiser opp nesten en femtedel av batteristrømmen vår.

Det var langt verre før

Selv om resultatet over vil komme overraskende på noen, er det faktisk "ingenting" mot hvilket strømsluk Flash var tidligere. Vi gjorde nemlig noe lignende for et par år siden, og da viste det seg at du faktisk kunne tredoble batteritiden i Windows ved å ikke bruke Flash.

Trykk her for å se hvordan du deaktivere Flash på best mulig måte.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken