Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du trådløs lyd

Er du lei av lange kabelstrekk? Her er løsningen.

Før nyttår lanserte Creative sitt eksterne lydkort med det klingende navnet Xmod. Dette er et lite og relativt billig 2-kanals lydkort som passer veldig godt på pc-er med dårlig integrerte lydkort.

I tillegg til å bare være et lydkort har Xmod Creatives prisbelønte X-Fi-system. I praksis betyr det at lydkortet kan forbedre lydkvaliteten på komprimert lyd, som for eksempel MP3, slik at lydopplevelsen blir bedre. Creative kaller denne funksjonen «Crystalizer». I tillegg kan Xmod også emulere surroundeffekt gjennom to høyttalere med sin «CMSS-3D»-funksjon.

Ny utgave er trådløs
Nå har Creative lansert en trådløs utgave med en del modifikasjoner.

Det som er poenget med nye Xmod Wireless er at du kan ha det samme eksterne lydkortet ved datamaskinen, men du skal slippe å trekke en kabel mellom datamaskinen din og stereoanlegget ditt – som kanskje befinner seg i en helt annen del av huset. I stedet kan du feste en mottakerenhet ved anlegget ditt, og lyden sendes trådløst mellom lydkortet og stereoanlegget.

Med Xmod Wireless kan du sende lyd trådløst til opp til fire forskjellige lydenheter rundt omkring i huset ditt, men du må kjøpe ekstra mottakere hvis du skal benytte mer enn ett anlegg. Hver enhet kan være opp til 30 meter unna datamaskinen, men vegger vil kutte ned rekkevidden betydelig.

Viktig fjernkontroll
Denne endringen får en del praktiske påvirkninger. For eksempel kan du risikere å sitte i et rom med høyttalere, mens pc-en står i et helt annet rom. Mens du sitter i sofaen har du ikke utpreget lyst til å reise deg, gå inn i et annet rom og skifte sang. Derfor har Creative utstyrt både selve lydkortet og mottakerenhetene med en egen fjernkontroll som kan styre musikkspilleren på pc-en din.

Disse fjernkontrollene gir deg kontroll over de mest grunnleggende funksjonene, som å starte og stoppe musikken, skifte sang, justere volumet og ikke minst skru av og på lydforbedringsfunksjonene. I tillegg har fjernkontrollen til selve lydkortet også mulighet til å styre hvilke lydenheter du skal sende musikken til.

Fjernkontrollene er for øvrig noe av det mer forvirrende jeg har sett på lenge. Knappene er i mange tilfeller totalt feilmerket. For eksempel er knappen som er merket «meny» ikke en knapp som gir deg en justeringsmeny på skjermen, men derimot knappen du trykker på for å starte standard musikkprogram på pc-en din, og dette står klart i bruksanvisningen.

Men ser vi bort i fra litt merkelig merkning av knappene fungerer fjernkontrollene yppelig, og du kan sitte godt tilbakelent og styre musikken.

Har mistet justeringsmuligheter
En liten endring som er verdt å nevne er at på den originale Xmoden så kunne du selv justere hvor kraftig du ville at Crystalizer og 3D-effekten skulle fungere. Med Xmod Wireless så går det kun an å skru disse funksjonene på eller av. Dette gjør etter min mening funksjonen mindre nyttig, av den enkle grunn at forskjellig type musikk tjente på forskjellig mengde lydmodifisering.

Ellers er lyden som Xmod Wireless leverer helt upåklagelig. X-Fi-brikkene til Creative har fått svært mye skryt, og vi har ingenting å utsette på kvaliteten som blir levert i dette produktet heller.

Det eneste som vil irritere noen er at Xmod utelukkende har stereostøtte, 5.1 surround. Det gir ikke så god utnyttelse av mange lydløsninger, men på en annen side tilhører det skjelden

Installasjon
Når det kommer til installasjonen av Xmod er det usedvanlig enkelt. Du plugger en USB-kabel rett fra pc-en (eller Mac-en) og over til Xmod-enheten. Det er ikke behov for noen driverinstallasjon, og du trenger heller ikke koble til en egen strømkabel.

Så plasserer du mottakerenheten ved ditt stereoanelgg, trekker lydkabelen inn i forsterkeren og plugger i kontakten. Når du skrur på disse to enhetene så finner de automatisk hverandre, og du kan begynne å bruke det eksterne lydkortet.

Det er for øvrig kanskje greit å påpeke i denne sammenhengen at selv om dette er en «trådløs» løsning, betyr det på ingen måte at kabler har forsvunnet. Det er utelukkende overføringen mellom lydkortet og mottakeren som er trådløs. Totalt sett benytter du faktisk flere kabler ved å bruke denne løsningen, men du slipper å trekke lange kabler fra

Konklusjon
Xmod Wireless har sine svakheter, det er ikke til å komme unna, men den gjør sin veldig spesielle oppgave svært bra. Dette er ikke et produkt du ikke kjøper hvis du ikke har stereoanlegg og pc langt unna hverandre. Men om du ikke ønsker å surre inn halve huset med kabler, så er Xmod Wireless et glimrende alternativ.

Men ulempen lurer du sikkert på, og det kommer på prisen. Standardpakken koster rundt 1400 kroner (og oppover), og skal du ha flere mottakere må du regne med å legge ut over 800 kroner per enhet. Det blir ganske stivt.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka