Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du Zzzzzove

Sliter du i sengen, kan det også gå galt på jobben. Se søvnekspertens åtte tips.

Trøbbelet startet da lyspæren erstattet solen og hanen.

I dag har 40 prosent i Norge problemer med søvn i løpet av en måned. På lang sikt fører dårlig og for lite søvn til fravær og arbeidsuhell - konsentrasjon, evner og effektivitet blir dårligere.

- Det er helt normalt at man i perioder sover dårligere og ujevnt, sier psykolog og søvnforsker Håvard Kallestad ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Døgnrytmen styres først og fremst av lys, men vaner styrer også i stor grad døgnrytmen - på godt og vondt.

- Setter man det på spissen, så startet trøbbelet da Edison fant opp lyspæren og vi gikk bort å være styrt av en naturlig døgnrytme - solen og hanen blant annet, sier Kallestad.

Mer fra Nettavisen.no/jobb:

- De farligste yrkene i Norge

- Jobbens syv dødssynder

- Nesten alle jobber mer enn oss

Mindre tid til søvn
For ikke så altfor mange år siden sluttet TV-sendingene klokken 11. Nå starter de både tidligere og avsluttes senere. Internett, online-spill og et større ønske og krav om mer fritid gjør sitt til at hverdagen dras ut. Og det blir mindre tid til søvn.

- Man må skille ikke å få sove, altså et søvnproblem, og det ikke å ville sove, din sosiale rytme. Undersøkelser har vist at vi faktisk ønsker mer søvn, men at vi heller ikke vil legge oss tidligere, noe som sier litt om hvordan en hverdag med jobb, familie og nye fritidstilbud virker inn, sier Kallestad.

I gjennomsnitt sover de fleste 8 timer, men alt som ligger mellom 6 og 9 timer er innenfor normalområdet. Man trenger rett og slett så mye søvn at man føler seg opplagt dagen etterpå.

- Føler du deg opplagt på dagen etter en natt med 5 timers søvn, så er det greit, sier han.

Har du først kommet inn i en dårlig vane, så er det flere grep du kan ta før du betegner det som en sykdom. Det handler om å snu vanene og tenke annerledes.

1. Ikke bruk senga som kontor
Mange ser på senga som et kontor, og vil løse problemer og utfordringer som morgendagen bringer. Det er ingen god ide, og ofte blir man mer opphengt i tankene, uten at man får en løsning.

- Dette fører til at man sovner senere, blir ofte mer bekymret, og ofte ikke huske eventuelle løsninger når man våkner, sieer Kallestad.

2. Ikke prøv å kontroller tankene dine
Nesten alt påvirker søvnen din. Er du trist, glad, bekymret, oppspilt eller sint, alt har innvirkning på søvnen. Har du først kommet deg inn i et tankespinn rundt utfordringer og bekymringer, kan det være vanskelig å omfokusere.

- Prøver du å slutte å tenke på noe kan det bli en omvendt effekt, og man tenker mer på det.

På samme måte som en kan trene på å ha radioen på i bakgrunnen uten å høre på den, kan en trene på å ikke forholde seg til tankene og bekymringene som dukker opp.

3. Ikke tro du sover dårlig
Har du først ligget våken en stund før du sovner, er det viktig å ikke fokusere for mye på det når du våkner, det kan gjøre dagen din verre enn den hadde trengt å være. Om vi tror vi har sovet godt eller dårlig har mye å si hvordan vi klarer oss utover dagen.

Undersøkelser på søvnlab har påvist at tankene dine om søvnen langt på vei er kan være en medvirkende årsak. Forsøkspersonene som fikk vite at de hadde sovet dårlig iløpet av natten, men som i realiteten sov godt, ga tilbakemeldinger om at de hadde følt seg både uopplagte og slitne på dagen. Men de som sov dårlig i følge søvnmålingene, og fikk vite de som godt, ga tilbakemeldinger om opplagthet.

- Hvis man er stresset eller tenker veldig mye, så fører det til at tidsopplevelsen blir endret. Det gjør at vi tror at tiden før innsovning er lenger enn den faktisk er, sier Kallestad.

Et tips er derfor ikke å fokusere på klokken, noe som kan gi deg et enda større press om søvn.

4. Ikke legg deg før du er trøtt
Dette fører til at tankene kan begynne å svirre, man blir stresset over at søvnen uteblir, noe som igjen både kan skape reel søvnmangel, men også en forsterket tro om at man er trøtt.

5. Ikke unngå situasjoner
Er du ofte uopplagt kan det virke hensiktsmessig å unngå slitsomme situasjoner, som for eksempel en sosial lunsj med kollegaer hvor en føler en ikke klarer å følge med. Etter hvert kan slik unngåelse bli en del av problemet. Dersom vi unngår mange gjøremål når vi har sovet dårlig, kan dette føre til at vi blir passive, kjenner oss trøttere og unngår flere og flere ting. Slike vaner kan være vanskelige å endre på.

6. God rytme
At du står opp til samme tid er viktigere enn at du legger deg til samme tid hver dag. Følger du et leggetidsmønster slavisk, kan det føre til et innsovningspress.

Har du hatt en slitsom dag grunnet lite søvn, prøv å unngå en lengre middagslur, selv om du føler deg sliten.

- Prøv å gjennomfør dagen som om du har sovet godt, men legg deg gjerne tidligere hvis du er såpass trøtt at du vet du får sove, forklarer Kallestad.

Trenger du en middagslur, sørg for å ikke overskride 30 minutter. Da går du fra lett til dyp søvn, og kroppen har vanskeligheter med å våkne.

7. Sykkel til jobben
Våkner du utmattet, kan det være en god ide å ta sykkelen til jobben hvis du kan. Fysisk aktivitet og bevegelse kan hjelpe deg langt på vei.

8. Vær forsiktig med kaffe
Folk har veldig ulik toleranse for koffein, men du bør vite at det tar cirka seks timer fra du har drukket kaffe til koffeinnivået i kroppen er halvert.

HVA ER DITT BESTE SØVNTIPS? FORTELL UNDER:

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken