Desverre nådde han ikke opp. Kokkekonkurransen Bocuse d'Or Lyon er verdens mest prestisjetunge konkurranse i sitt slag, og kalles også VM i kokkekunst.
Selv om det ble spekulert i om den norske kokken ville ta gull, kom han ikke opp på pallplass.
Allerede mester
27-åringen fra Austevoll er imidlertid allerede regjerende europamester, og ble i 2011 kåret til årets kokk i Norge.
Med seg til Lyon hadde han 21 år gamle Julie Ekse Jenssen som assistent, eller commis som kokkene selv sier.
Konkurransen som hvert år finner sted i Lyon, er grunnlagt av den verdenskjente franske kokken Paul Bocuse, derav navnet Bocuse d'Or Lyon.
Selv om det ikke gikk veien denne gang, var det mange som hadde troen på den unge kokken. Hele 1000 norske supportere hadde tatt turen til den franske kokkebyen for å heie på kokken fra Austevoll.
Har ligget i hardtrening
Johannessen og hans assistent hadde forberedt seg i lang tid. Sammen med coach Odd Ivar Solvold har de ligget i hardtrening det siste halve året. Hver eneste bevegelse i matlagingen har blitt finpusset.
- Jeg hadde aldri vært der jeg er i dag hvis det ikke var for coachen min Odd Ivar, assistenten min Julie, eller resten av støtteaparatet, sier Ørjan.
Rundt seg har han nemlig et stort team av medhjelpere som står på for at han skal prestere best mulig - omtrent som langrennsløperne.
Disse nordmennene har tidligere deltatt i Bocuse d'Or Lyon: |
1987: Arne Brimi - Semifinalist 1989: Eyvind Hellstrøm - 5. plass 1991: Lars Erik Undertun - Sølv 1993: Bent Stiansen - Gull 1997: Odd Ivar Solvold - Bronse 1999: Terje Ness - Gull 2003: Charles Tjessem - Gull 2005: Tom Victor Gausdal - Sølv 2007: Sven Erik Renaa - Beste fisk 2009: Geir Skeie - Gull 2011: Gunnar Hvarnes - Bronse |
To uker før konkurransen reiste teamet til Frankrike, for å trene på et lokalt kjøkken, slik at alt var velkjent og innøvd på konkurransedagen.
Oppvokst blant kokker og sjømat
Johannessen har vokst opp rett ved havet i fiskerkommunen Austevoll, og jobber til daglig på familierestauranten Bekkjarvik Gjestgiveri. Begge foreldrene og tvillingbroren Arnt er også kokker. Ørjan har både kokkekunsten og kunnskapen om havets goder med seg fra barndommen.
I fiskeretten han presenterte i dagens konkurranse brukte han piggvar og Europeisk blåhummer som hovedingredienser. Men også en kjøttrett måtte presenteres, og der satset Johannessen på filet av irsk okse til retten der kjøtt var hovedingrediens.
Dette var Ørjans konkurransemeny:
(Side2s oversettelse fra engelsk)
Forett: Austevoll piggvar
Posjert piggvarfilet, med blåhummer, sitron og kaviar. Servert med: norsk salat av blomkål, hummer og romanesko Sprøstekt piggvarfett med knollselleri og eggeplomme Emulsjon (blanding) av selleri
Hovedrett: Bekkjavik oksefilet
Biffilet av okse med brød og løkskorpe. Servert med:
Glaserte oksehaler med rosiner og pinjekjerner
Bernaisesaus med biffkraft
Poteter og Jerusalem-artisjokk med svarte trøfler
Trio av gulrot
Norsk knollselleri, epler og andelever
Stekekraft av oksehaler
LES FLERE SAKER:
