Gå til sidens hovedinnhold

Slik har verden blitt lurt

Verden har blitt lurt gang på gang. Her er noen av de største svindlene.

(SIDE2): Denne helgen har «The Hoax» norsk premiere. Filmen handler om forfatteren Clifford Irving, som lurte verden til å tro at han hadde møtt og intervjuet milliardær og superkjendis Howard Hughes. Filmen er basert på en sann historie.

LES ANMELDELSEN: Kjedelig film, spennende mann

Nettstedet 2spare.com har nå kåret tidenes aller største svindler.

Bildet av Loch Ness-monsteret
Historien om udyret i Loch Ness har fascinert verden i mange år, men ingen har klart å bevise at det finnes noe monster i innsjøen. I 1934 fortalte Colonel Robert Wilson at han hadde tatt et bilde av monsteret. Dette ble lenge brukt som bevis på at udyret eksistere.

I 1994 avslørte en venn av Wilson at det hele bare var en spøk.

Hitlers dagbøker
I 1983 skrev det tyske magasinet Der Stern at de hadde kjøpt til da ukjente dagbøker av Adolf Hitler. Bøkene dekket perioden 1932 til 1945. Magasinet betalte ti millioner tyske mark for bøkene, noe som tilsvarer omtrent 35 millioner norske kroner.

Mindre enn to uker etterpå, ble det avslørt at bøkene var falske. Det var tyske Konrad Kujau som hadde skrevet dem.

Jødenes plan om å overta verden
På begynnelsen av 1900-tallet ble skriften «Sions vises protokoll» publisert i Russland. Skriften tar for seg en hemmelig plan om at jødene skal ta over verden.

Selv om skriften ble bekreftet falsk allerede i 1921, ble den brukt av nazistene under krigen for å forsvare sine handlinger.

Staten Idahos navn
George M. Willing foreslo å kalle en ny amerikansk stat for Idaho. Han hevdet Idaho var den amerikanske urbefolkningens ord for «fjellenes juvel».

Det viste seg snart at Willing hadde funnet på navnet selv. Staten byttet derfor navn til Colorado. Likevel ble det hentet frem igjen noen år senere, og staten Idaho ble formelt grunnlagt i 1863.

En død alien
I 1995 hevdet Ray Santilli at han hadde filmet en obdusert alien. Kroppen stammet fra UFO-krasjet i Roswell 1947. Debatten om hvorvidt kroppen er ekte, pågår fremdeles.

Et av bevisene som taler mot Santilli, er et skilt som henger i rommet hvor kroppen ligger. Et slikt skilt ble ikke produsert før i 1967.

Piltdown-mannen
En britisk hobbyarkeolog fant i 1912 deler av et skalle- og et kjeveben og en tann. Eksperter mente knoklene stammet fra et urmenneske. Piltdown-mannen var en blanding av menneske og ape, en mennesketype som til da ikke hadde vært kjent.

I 1953 viste det seg at det slett ikke stammet fra et urmenneske. Skallen kom fra middelaldermann, kjevebeinet fra en 500 år gammel orangutang og tannen fra en sjimpanse.

Paven var en kvinne
Da John Anglicus kom til Roma i det niende århundret, ble han raskt kardinal. I år 853 døde pave Leo IV, og John Anglicus ble valgt til ny pave. Han ledet den katolske kirke i to år, før han plutselig fødte et barn. Paven viste seg å være dame!

Det er ikke kjent om paven var en svindler - eller om det er historien som lurer oss.

Den falske sjakkmaskinen
På slutten av 1700-tallet ble maskinen The Turk kjent som en fantastisk sjakkmaskin. Den besto av en dokke og et skap med mekanismer som fikk dokken til å spille. The Turk vant over personer som Napoleon, Benjamin Franklin og Edgar Allen Poe.

Snart viste det seg at dokken ble styrt av en sjakkekspert som gjemte seg i skapet under dokken.

Microsoft kjøper den katolske kirke
I 1994 gikk ryktene om at Microsoft hadde kjøpt den katolske kirken. Bill Gates skal ha sagt at samarbeidet kunne gjøre religion enklere og morsommere for folk flest.

Dette var selvsagt ikke sant, men Microsoft måtte likevel gi en formell avkreftelse.

Jorden er angrepet
I 1938 sendte amerikansk radio en dramatisering av Orson Welles' «War of the Worlds». Radioteatret var så realistisk at panikkslagne lyttere trodde de hørte en ekte nyhetssending som fortalte at jorden var angrepet av romvesener.

Hendelsen er kalt tidenes største mediesvindel - selv om det ikke var ment som det.

Kilde: 2spare.com

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen