Gå til sidens hovedinnhold

Slik kan flyturen din bli bedre

For noen hundrelapper vil du komme langt mer uthvilt fram - både med fly og tog.

Om en ser bort ifra trange seter og dårlig mat, er et av de største problemene med flyturer at det bråker til dels ganske mye - spesielt om du sitter litt bak i flyet. Duringen over lang tid kan gjøre en ør i hodet, og gjør at du er mer sliten når du kommer fram.

I de fleste tilfeller hjelper det fint lite å putte ørepropper i ørene, fordi store deler av duringen er i så lav frekvens at vibrasjonene uansett kommer seg forbi øreproppene.

Dette er en kjent problemstilling, og i mange år har det vært tilgjengelige hodetelefoner med såkalt aktiv støyreduksjon, eller motlyd som det også kalles. Uten å bli spesielt tekniske, så handler dette om at all lyd handler om lydbølger. Det motlyd handler om er veldig forenklet at en registrerer hvordan lydbølgene kommer, og at en sender ut lyd som går i invers frekvens, og dermed nøytraliserer lydbølgene.

I teorien er det dermed mulig å gjøre det helt stille.

Fordeler og utfordringer

Teknologien har en rekke utfordringer, og uten igjen å gå for mye inn i detaljer, så handler det om at prosessering og isolasjon av alle frekvenser er utrolig vanskelig. Å fjerne stemmer, som er helt uforutsigbare, er for eksempel veldig vanskelig. Derimot er dagens teknologi veldig godt egnet til å fjerne en jevn, konstant og forutsigbar dur, spesielt i relativt lave frekvensområder.

Og det er nettopp disse tingene som er problemet når du sitter på fly, tog og annen form for kollektivtransport.

Markedslederen på dette området har i mange år vært Bose, og skal du ha det beste er det et greit valg. Problemet med deres løsninger er at de er relativt kostbare - toppmodellene koster 3000-3500 kroner.

Billige løsninger eksisterer

Men det finnes langt rimeligere løsninger, og en billig favoritt i mange år har vært Creatives HN-700. De har ikke vært like gode som Bose' løsning, men har gitt betydelig mer for pengene. Og nå har endelig oppfølgeren kommet, og har fått det kreative navnet HN-900.

Og helt umiddelbart er det et problem: For mens forgjengeren kostet 4-500 kroner, koster de nye i overkant av 700 kroner. Det vil si at den nærmer seg den langt mer påkostede modellen Creative Aurvana X-Fi i pris, som i dag er mulig å få tak i for under tusenlappen. Det betyr at lista legges veldig høyt for kvalitet, samtidig som hodetelefonene nå nesten blir en investering, mens det tidligere var «lommerusk».

Lettere, men mindre praktisk

Kanskje den største endringen med de nye hodetelefonene er at de er mindre og lettere enn forgjengeren, samtidig som det nå er lagt på støtte for fjernstyring av iPod/iPhone med mikrofon på høyttalerledningen. Dette i seg selv en kjempefordel

Dessverre har de gått bort ifra den glimrende løsningen på forgjengeren der du kunne «brekke» bøylen, for å pakke sammen hodetelefonene til en svært praktisk reisestørrelse. Dette gjør at hodetelefonene nå i praksis tar mer plass når du skal reise.

På testeksemplarer vi har testet har også hodetelefonkabelen vært av heller slapp kvalitet, så vi har slitt med at lyden faller ut og inn på venstre øre grunnet dårlig kontakt i kabelen.

Demper lyden god, halvgod lyd

Når det kommer til hodetelefonenes hovedoppgave, nemlig å dempe jevn støy, gjør de det på en god måte. På mange måter har vi en følelse av at hodetelefonene i mindre grad gjør det stille, som vi kan oppleve med en del andre løsninger, men at du sitter igjen med en mer behagelig lyd som det er svært enkelt å overse.

På høyre frekvenser gjør hodetelefonene derimot liten eller ingen jobb. Dette er hodetelefoner som primært jobber med lavfrekvente durer.

Det feltet hodetelefonene er merkbart bedre enn sin forgjenger, er at de knapt har egenstøy, noe som ofte er et problem med hodetelefoner med aktiv støyreduksjon.

Siden dette jo er hodetelefoner, ikke bare støydempere, er også lydkvaliteten av betydning - og her er det liten tvil om at storebror Aurvana gjør en betydelig bedre jobb. Det mangler spesielt mye i bassgjengivelse på musikken, noe som gir oss litt følelsen av at bassfrekvensene er opptatt av å redusere støy og ikke klarer å gjøre to jobber på en gang. Det er ikke dermed sagt at det ikke er bass, men den er ikke så fremtredende som en kan forvente.

Det er derimot hevet over tvil om at totalresultatet i støyete omgivelser er nærmest uendelig mange ganger bedre enn å ha ørepropper eller hodetelefoner uten aktiv støyreduksjon. Alle som har sittet på et bråkete langdistansefly med de «engangshodetelefonene» du får der, vet hvor ille det kan være.

En grei innstegsmodell

Jeg skulle ønske jeg var litt mer entusiastisk overfor HN-900. Produktet er ikke dårlig, men er samtidig ikke laget for å være fantastisk. Det er i seg selv helt greit, det er på mange måter ønskelig.

Samtidig sitter jeg igjen med en følelse av en dårligere praktisk løsning for å legge samme hodetelefonene, i kombinasjon med en merkbar økning i prisen, ikke helt veier opp for at de har blitt lettere, at de nå støtter mobiler bedre og at egenstøyen er merkbart bedre.

Skulle jeg kjøpt meg nye hodetelefoner med støyreduksjon i dag til en overkommelig pris, hadde jeg trolig valgt Creative - men storebror Aurvana X-Fi.

Reklame

Her finner du oversikten over sommersalgene på nett

Kommentarer til denne saken