Gå til sidens hovedinnhold

Slik klarer du å glemme jobben

Arbeidsnarkomani kan være svært helseskadelig. Her er fem tips for å komme vekk fra uføret.

Føler du at det aldri blir tid til å slappe av? Er jobben like høyt prioritert som familie og barn? Det kan hende du er en arbeidsnarkoman.

Arbeidsnarkomani er en tvangslidelse og et tegn på en livsstil ute av balanse. I samfunnet er det i stor grad en akseptert avhengighet, selv om det er en avhengighet som kan være alvorlig for helsen.

I Japan finnes det til og med et uttrykk for arbeidsnarkomani, «karoshi» som kan oversettes til den ikke særlig trivelige setningen; «død av overarbeid».

Den nytteløse sirkelen
Typiske arbeidsnarkomane fortsetter ifølge Yahoo å jobbe selv etter at de har passert utmattelsens rand, noe som fører til flere feil som de jobber enda hardere for å rette de opp.

Vanligvis er arbeidsnarkomani et resultat av underliggende krav og tanker om perfeksjonisme, et udekket behov for kontroll, frykt eller dårlig selvtillit.

Ofte jobber den arbeidsnarkomane for å unngå andre problemer, og denne unngåelsen blir et mønster som er vanskelig å bryte.

Det første skrittet for å komme ut av den dysfunksjonen arbeidsnarkomani faktisk er, er å anerkjenne det som en tvangslidelse, som fører til en livsstil ute av balanse.

Mer fra Nettavisen.no/jobb:

Timelønn: 1539 kroner

Slik får du Zzzzove

- Vi føler oss lurt

Få støtte
Rådgiving vil hjelpe deg med å lede energien din mot hvile, velvære og rekreasjon istedenfor arbeid.

Planlegge fritidsaktiviteter
Skriv ned trening, kino og andre fritidsaktiviteter i kalenderen. Se på de som avtaler som ikke kan brytes, akkurat som en avtale med en kunde eller klient.

Kom til bunns
Kan bekymringer, angst eller mangel på selvtillit medvirke til at du må bevise noe for andre? Lav selvrespekt eller trangen til å overprestere kan ofte være problemet.

Sett grenser
Forlat jobben når arbeidstiden er over. Dette krever selvdisiplin, og en rådgiver eller kollega som ser til at du følger opp kan være nyttig.

Lær å delegere
De fleste arbeidsnarkomane tror de er de eneste som kan gjøre jobben på riktig måte. To virkningsfulle strategier for å komme ut av dysfunksjonen er å lære seg å gi slipp og fjerne trangen til kontroll. Det finnes andre som også kan gjøre jobben godt.

Kilde:Yahoo.com

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken