Skjer det endringer som ny jobb med endret lønn eller reisevei? Har du gjennomgått samlivsbrudd, eller flyttet sammen med noen? Har du solgt utleiebolig?

- Alle større endringer bør lede til at du går gjennom og beregner skatt så du setter av penger hvis skatten øker. Ikke minst bør du se på om fradrag er rettferdig fordelt mellom deg og samboer eller ektefelle sier privatøkonom i Sparebank 1 SMN Endre Jo Reite til Nettavisen.

Les også: 800.000 nordmenn får saftig baksmell

Skatt bør ikke komme som en overraskelse når det ligger god skatteberegningskalkulator på skatteetaten sine sider, og ser du at du trekkes for mye eller for lite i skatt så bør du vurdere om du heller vil endre skattekortet enn å få en overraskelse.

Les også: Dette er nytt i årets selvangivelse

En av fire gjør endringer

En av fire gjør endringer i selvangivelsen, og forhåndsutfylling betyr ikke at selvangivelsen er ferdig. Til tross for at det er mange ting som kan mangle var det likevel en halv million som ikke en gang så over tallene.

- Det er synd at så mange ikke tar seg tid til å bruke noen minutter på selvangivelsen. Det er sikkert like mange feil blant de som ikke sjekker, og over hundre tusen skatteytere risikerer da å betale for mye skatt sier Reite

De vanligste feilene i selvangivelsen er feil i forhold til pendlerfradrag, feil i innrapportering av kostnader til barnepass og i gaver til frivillige organisasjoner.

- De fleste finner nok at selvangivelsen stemmer godt, og kombinasjonen av at det er stadig færre feil og lett å la vær å levere gjør at vi tar litt for lett på ansvaret vi har for at opplysningene blir korrekt, sier Reite.

Les også: Selvangivelsen kommer - her taper du store summer på glemte fradrag

Rentekutt på boliglån kan gi deg høyere skatt

Har du et boliglån så gjør de fallende rentene at en familie med et gjennomsnittlig lån på 2 millioner har spart mellom ti og femten tusen kroner i rente på rentekuttene de siste årene. Dette medfører samtidig at skattefradraget for gjeldsrenter reduseres.

Les også: 125.000 får selvangivelse med feil

- Når vi får bedre månedsøkonomi som følge av lavere renter, så er det viktig å sette av noe av dette så man tar høyde for at mindre rente gir mindre fradrag avslutter Reite

Her er oversikt over de viktigste reglene og fradragsmulighetene (kilde: smartepenger.no).