Gå til sidens hovedinnhold

Slik ødelegger du kroppen

Er du lei av å stadig få høre hvordan du skal leve og hva du må gjøre for å bli perfekt? Her er noen skikkelig dårlige tips.

(SIDE2): Nettstedet LiveScience har laget en liste over de aller lureste tingene du kan gjøre hvis du overhodet ikke bryr deg om kroppen din:

Spis junkfood
I fjor døde minst 400 000 amerikanere på grunn av dårlige matvaner. Et dårlig kosthold kan blant annet føre til overvekt, diabetes og hjerte- og karsykdommer. Også mange nordmenn er i ferd med å spise seg syke. I 2005 var 19 prosent av befolkningen noe overvektige, mens 15 prosent var overvektige og ni prosent hadde fedme, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Røyk
Sosial- og helsedirektoratet skriver at røykere lever kortere enn folk som aldri har røyket. Omtrent 6700 nordmenn dør av røykerelaterte sykdommer hvert år. Røykere har dobbelt så stor risiko for å dø av kreft som ikke-røykere. Storrøykere har fire ganger så stor risiko. SSB skriver at i Norge røyker 24 prosent av befolkningen mellom 16 og 74 år hver dag, mens 10 prosent røyker av og til.

Se på TV
TVen er den beste metoden for å holde deg i sofaen. Jo flere serier du følger med på, jo mindre tid blir det å reise seg opp for å trene. I beste fall kan TVen få deg til å sitte i sofaen hele kvelden. I 2006 så 83 av nordmennene på TV hver dag, og i gjennomsnitt satt vi foran skjermen i to timer og 28 minutter daglig. I tillegg sitter 60 prosent av oss stille med internett i løpet av en dag, skriver SSB. Det er likevel bare 16 prosent av befolkningen som aldri trener.

Stress
Hvordan skal du få tid til alt du har lyst til å gjøre uten å stresse? Stressing kan ses på som nødvendig, og det har i tillegg mange negative effekter. Hvis du er stresset, vil du for eksempel kunne få dårligere immunforsvar, hodepine, magesår, søvnproblemer og muskelsmerter, skriver Lommelegen.no.

Drikk alkohol
Hvis du vil holde deg på den usunne linje, er det mye øl, sprit og vin som gjelder. Holder du deg til et par glass vin om dagen, er det nemlig sunt. Ifølge Lommelegen.no kan mye alkohol skade nervene, leveren, magen, hjertet, bukspyttkjertelen og hjernen - inkludert hukommelsen og balanseevnen.

Kjør mye bil
Hvis målet ditt er å ha en lav dødsrisiko, bør du bruke fly. Bilulykker er det som dreper flest personer mellom ett og 35 år, og omtrent 200-300 personer dør årlig i trafikken i Norge, ifølge SSB.

Ha ubeskyttet sex
Dette er et tosidig råd - fordi det å ha sex er faktisk veldig sunt. Men hvis du passer på å ha ubeskyttet sex med personer du ikke kjenner, gjør du i hvert fall ditt beste for å ødelegge kroppen. I 2005 var det hele 19.973 personer som ble smittet av klamydia i Norge, noe som var en økning på 14 prosent fra året før, skriver Folkehelseinstituttet. Har du mye ubeskyttet sex, er det derfor svært sannsynlig at du etter hvert blir smittet.

Ikke tren opp hodet
Bøker, kryssord og sudoku er for pyser. Risikoen for Alzeimers sykdom får du ta når du blir gammel. At folk som bruker hodet mye lever lenger, er sikkert bare tull uansett. Dessuten heter det seg at dumme har det bedre enn smarte.

Ignorer legen
Hvorfor skal en fremmed bedreviter fortelle deg hva du skal gjøre med helsen? Det er jo ikke noen vits i å høre at du bør trene og spise sunt når du ikke følger rådene uansett. Og hvorfor oppdage eventuelle sykdommer tidlig - det fører jo bare til mer bekymring. Er du mann, er sjansen stor for at du følger dette rådet. Mens 60 prosent kvinner kontakter fastlegen årlig, er det bare 40 prosent av mennene som gjør det samme, ifølge SSB.

Dropp søvnen
Sov så lite som mulig, helst mindre enn seks-syv timer per natt. Mangel på søvn øker risikoen for bilulykker like mye som når du har drukket alkohol. Både din fysiske og psykiske helse påvirkes av for lite søvn. Og ikke minst: Tenk på all ekstra tiden du får til å ødelegge kroppen din enda mer!

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album