Gå til sidens hovedinnhold

Slik overholder du nyttårsforsettene

Trenger du noen tips til hvordan du skal klare alt det du har lovet deg selv? Her får du tipsene du trenger.

Tiden er inne for løfter og selvkritikk, hvor nyttårsforsetter påfølger av mer eller mindre seriøs karakter.

Utgangen av ethvert år er ofte en tid av oppsummering og ønsker om forbedring. For mange symboliserer nyttårsaften endring og nye muligheter, derav man tar et oppgjør med seg selv og lover bot og bedring for de påfølgende tolv måneder. Ofte kan de såkalte nyttårsforsetter virke overkommelige i øyeblikket man lager dem, men etter champagnerusen har lagt seg, viser det seg som håpløst å følge dem.

Hvordan å overholde forsettene – og hvordan du unngår å bryte dem:

Lag en plan eller oversikt over tankene dine for det nye året. Vit hva som venter deg, hvilke ressurser du trenger og hvem som kan hjelpe til. Og viktigst av alt: en plan B hvis alt uhell er ute.

Start i det små. Ikke fokuser på alt for mye av gangen. Sett deg små mål over korte tidsperioder, så øker du sjansene for å lykkes.

Skriv ting ned. Ikke glem å gi deg selv en deadline. Slik sett har du noe å forholde deg til, og det blir vanskeligere å utsette ting til neste nyttår.

Vær fokusert og spesifikk. Ikke operer med abstrakter, og bruk ikke ord som ”aldri” eller ”alltid”.

Lag rom for å kunne mislykkes litt. Ikke forvent perfeksjon. Aksepter at du kanskje ikke klarer å nå dine mål ved første forsøk.

Belønn din fremgang. Ikke fokuser på det negative, men heller det du gjør riktig. Ta heller et steg tilbake enn å gi opp helt og holdent.

Finn deg et støttesystem. Uansett om du har som forsett å stumpe røyken eller å gå ned i vekt, er det mye enklere om dere er flere sammen om det. Mulighetene er mange; både profesjonell hjelp og familie eller venner.