OSLO: Har du barn i barnehage, skolefritidsordning eller aktivitetsskole? Eller reiser du kollektiv til og fra jobb?

I så fall er det en god idé å sjekke hvordan onsdagens politiske streik vil ramme deg.

To timer 28. januar, mellom klokka 14 og 16, arrangerer Unio, LO og YS politisk streik. De tre forbundene har tilsammen 1,5 millioner medlemmer over hele landet, i en rekke bransjer.

Les også: - Vi utviser, utviser og utviser. Men de kommer alltid tilbake

Barnehager og skoler
Utdanningsforbundet, som er organisert under Unio, er blant de største forbundene som er med i streiken. Dette innebærer at lærere, ansatte på skolefritidsordninger og aktivitetsskoler, samt barnehageansatte kan streike.

Hvorvidt man deltar i streiken er imidlertid opp til hver enkelt ansatt. Deretter er det opp til arbeidsgiver - altså rektor eller barnehagestyrer - om hver enkelt skole og barnehage skal stenge.

Sjekk derfor med ditt barns skole eller barnehage, for å sjekke om du må belage deg på tidlig henting onsdag.

I Stavanger stenger en del barnehager helt, mens andre blir delvis stengt. Det samme skjer i Trondheim. I Tønsberg stenger alle kommunale barnehager klokka 14.

Utdanningsforbundets medlemmer skal imidlertid være blant dem som har varslet høyt oppmøte, og det er derfor grunn til å tro at streiken vil ramme mange.

Les også: Hva har skjedd med Fabian?

Tog, buss, bane og trikk
Reiser du kollektivt kan det nok være greit å vite at samtlige av NSBs tog blir stående bom stille mellom klokka 15 og 16 onsdag. Det samme gjelder Flytoget og Gjøvikbanen.

Tog som er underveis vil kjøre til nærmeste stasjon. Hvis det er langt til nærmeste stasjon kan toget stoppe før klokka 15.

Enkelte tog kan også bli innstilt før klokka 15 og det kommer til å bli en rekke forsinkelser og innstillinger på grunn av den times lange stoppet.

Bor du i de store byene kan det nok være en idé å vurdere enten avspasering eller overtid onsdag, om du har normal kontortid.

I Oslo blir t-banene, bussene og trikkene stående stille mellom klokka 15 og 15.30. Trikk og t-bane kjører til nærmeste stasjon. t-banevognene blir tømt.

Bussene har ikke Ruter oversikt over, da hver enkelt sjåfør selv avgjør om han eller hun ønsker å delta i streiken.

I Trondheim vil byrutene gå frem til klokka 14.30 og blir så stående til klokka 16. Regionbussene og skolerutene har ingen avganger mellom 14.00 og 15.59. TRikk og båter går som normalt.

I Bergen vil streiken få omfattende konsekvenser for kollektivtrafikken i Bergen og kommunene i Vest, og områdene Nordhordland, Os, Osterøy, Modalen og Vaksdal. Bybanen vil gå i streikeperioden, men kun med åtte minutters frekvens, slik at man må regne med trengsel om bord. Alle båter og ferger skal gå som normalt.

I Stavanger innstilles en rekke avganger avganger i perioden streiken varer. Busselskapet Kolumbus har en oversikt over hvilke avganger dette gjelder på sine nettsider.

Også i flere andre byer blir kollektivtransporten rammet de to timene streiken pågår.

Les også: Fant kasser med sprit i fritidsklubb

Forsinkelser på fly og grensepasseringer

Ved de største flyplassene vil innkommende fly lande i dette tidsrommet, mens det ikke blir flyavganger. Det gjelder blant annet Bergen lufthavn, Oslo lufthavn, Stavanger lufthavn, Tromsø lufthavn og Trondheim lufthavn, opplyser Avinor.

Håndtering av baggasje vil også stoppe opp.

Avinor opplyser at selskapet ikke har full oversikt over hvilke konsekvenser streiken vil få samlet for flytrafikken, og oppfordrer reisende til å forsøke å holde seg orientert gjennom flyselskapene.

Også på en rekke tollstasjoner vil det bli kø og venting, ettersom alle tollere streiker de to timene streiken varer.

Det betyr blant annet at tungtransporten vil skape køer på flere grensepasseringer, blant annet i Ørje og ved Svinesund. Tollvesenet opplyser om at det her raskt vil danne seg køer.

Streiken rammer også trafikken ved Åsnes, Østby, Oslo lufthavn Gardermoen, Oslo regiontollsted, Vauldalen, Junkerdal, Bjørnfjell og Helligskogen.

Tollstedene Vauldalen og Åsnes stenger rett etter streiken.

Fergetrafikken
De internasjonale fergene som har ankomst eller avgangstid i de to timene streiken varer, vil ikke få ekspedert gods. Det betyr at man må vente ombord i fergene eller på brygga, til streiken er over.

Dette kan også bety forsinkelser for fergene. Dette får størst konsekvenser ved havnene i Kristiansand og Langesund, og i mindre grad for fergene i Larvik, Oslo og Sandefjord hvor det kan bli mindre forsinkelser i tollekspederingen, opplyser Tollvesenet i en pressemelding.

Fergesamband som Horten-Moss blir rammet av streiken. Siste avgang fra både Moss og Horten før denne politiske streiken blir kl. 13.55. Avgangene vil bli gjenopptatt fra Moss kl. 16.05 og fra Horten 16.05.

Liv, helse og sikkerhet
Også Politiforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Fagforbundet (blant annet helse- og sosialarbeidere), deltar i streiken, men understreker at - som vanlig - skal liv, helse og sikkerhet ivaretas under streiken.

Det betyr at, selv om streiken er lovlig og alle medlemmer i utgangspunktet kan delta, må arbeidsgiver sørge for at det er tilstrekkelig personal på jobb i yrker som ivaretar liv, helse og sikkerhet.

Usikkert om stengte butikker
De tre forbundene organiserer også en rekke andre yrkesgrupper, som blant annet ansatte i handelsnæringen og håndverkere.

Om dette fører til stengte butikker er foreløpig uvisst, og vil trolig ha varierende utslag lokalt.

- Vil ramme folk flest minst mulig
Unios kommunikasjonssjef Signy Svendsen forklarer til NTB at LO, Unio og YS ved denne anledningen oppfordrer, ikke tar ut (og dermed pålegger) sine medlemmer til å gå ut i streik.

- I stor grad er det opp til den enkelte arbeidsplass, hvor mye de lokale tillitsvalgte har mobilisert og så videre, sier hun.

Svendsen legger til at de ikke ønsker å gjøre livet vanskelig for folk.

– Vi prøver å få til et omfang av streiken som vil merkes av politikerne, men som i minst mulig grad rammer folk flest, sier Svendsen.

Les også: Svindlet kvinne (90) for 17 millioner for å lage film om Pippi Langstrømpes far

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED