Gå til sidens hovedinnhold

Slik rømmer du fellesgjelden

Problemer med husleien? Da kan det lønne seg å stikke av fra borettslaget.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Har man kjøpt seg inn i et borettslag med lavt innskudd, kan det dersom krisen rammer lønne seg å pakke kofferten og forlate hjemmet - uten å selge.

NA24 - din næringslivsavis

- Folk kan stikke av. Man flytter ut og hefter da for seks måneders felleskostnader, forteller Torgeir Øines, underdirektør i Forbrukerrådet til NA24.

Kan si opp boretten
Han forklarer at som andelshaver i et borettslag kan man si opp boretten med et halvt års oppsigelsestid. Etter seks måneder må man forlate leiligheten, og med i kofferten tar man tapet for innskuddet. Men så er man også fri fra belastningen å betale videre på den tyngende fellesgjelden.

- Det kan være løsningen for noen, tror Øines.

Ved å forlate objektet sparer man seg dessuten for meglerkostnader og påkjenningen ved å selge i et tung marked.

Øines påpeker følgende paradoks:

- Det er jo borettslagene med lavt innskudd som er problemet. Men til syvende og sist kan det altså bli en fordel at innskuddet er lavt, sukker han.

Bor på krita
For enkelte utbyggere har nærmest gitt bort leiligheter mot at man overtar massiv fellesgjeld. Her taper man altså ikke mange kronene på å rømme sin egen leilighet, og «Mastercard-gjelden», som Øines kaller det, blir slettet etter seks måneder.

- Hvis mange gjøre det, vil borettslaget får kjempeproblemer. Så vil banken få problemer, og det kan ende i konkurs, forklarer Øines.

Andre borettslag forbrukerrådet kjenner til, har gått så langt for å kvitte seg med andelene at de har tilbudt kjøperne lån for å dekke innskuddet.

Dersom en andelshaver pakker kofferten og stikker av før det har gått seks måneder, kan borettslaget forfølge utflytteren og kreve at han betaler for de seks månedene han hefter for.

Vanskelig å omsette
Et lite velorganisert borettslag kan likevel får problemer med å innkassere pengene vedkommende skylder.

Etter seks måneder kan borettslaget uansett overlate andelen til andre- dersom noen er villig til å overta den. Men også det kan by på problemer.

- En del av disse prosjektene har noe i seg som gjør at de vil få problemer. Det er kostnadene ved å bo pluss at de er vanskelig å omsette, sier Øines.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen