Gå til sidens hovedinnhold

Slik ser det ut over Oslo mandag

Sjeldne perlemorskyer gjør Oslo-himmelen ekstra vakker mandag.

ULSRUD: - Det er egentlig enda finere i virkeligheten, sier Ingmar Haoko Tveitt, som har tatt bildene av perlemorskyene over Oslo mandag ettermiddag.

Tveitt er selv på Ulsrud, og forteller at han er spesielt opptatt av denne typen værfenomener.

Perlemorskyer dannes i følge Meteorologisk Institutt i 20–30 kilometers høyde og ligger mye høyere enn vanlige skyer gjør.

- Dette er veldig høye skyer, som ligger helt oppe i stratosfæren. Det kan være slike permaskyer hele året, men man ser det best på vinteren når sola er så lav. Det gjør at man får disse fantastiske lysbrytningene som man ser i dag, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Eldbjørg Moxnes.

- Vi har fått veldig mye henvendelser om dette i dag. Det er ikke et veldig sjeldent fenomen, men det er nok sjeldent at utbredelsen er så stor som i dag, sier Moxnes.

Les også: Slik skal Oslo tredoble sykkeltrafikken

Skyene skal være synlig store deler av Østlandet mandag ettermiddag.

- Det som gjør at det har vært mye av det i dag er at det har vært sterk vestlig vind og da får man dannet fjellbølger som vi kaller det. Selv om det er ganske tørr luft, så gjør disse fjellbølgene at det dannes iskrystaller. Når sola skinner på disse, så blir det som en prisme, slik at vi ser disse fargene, sier Moxnes.

Men selv om det ser vakkert ut, så kan skyene varsle om litt mindre hyggelige aktiviteter på himmelen.

- Det man har funnet ut er at ozonhull oppstår samtidig som det er permaskyer. Det betyr at det er forhold som trigger ozonhulldannelse, uten at det er noen direkte sammenheng med skyene, sier Moxnes.

Les også: Her blir 98 prosent av jenter omskåret. Nå sier norske somaliere STOPP

Reklame

Så enkelt kan du sende blomster på døren