Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal GPS-en plasseres

GPS-en kan ikke plasseres hvor du vil i frontruta.

Nedisete frontruter kan de deg en bot på 2000 kroner av de uniformerte langs landeveien, siden is på frontruten etter loven hindrer fri sikt for bilføreren.

Men hva med andre ting i frontruta? For om vi starter med en enkel observasjon, så er det ikke vanskelig å se at mange bilister har en eller annen form for multifunksjonssenhet i frontruta.

Den vanligste er den lille GPS-en med sugekopp, plasserte innen rekkevidde for sjåføren.

Men temaet blir stadig mer aktuelt fordi flere og flere plasserer smartmobilen i frontruta, og bruker den som telefon og GPS.

Men kan jeg plassere den hvor jeg vil? I enkelte delstater i USA (I California og Minnesota) er det forbudt å montere noe som helst i ruta. Uansett hvor lite det hindrer sikten så bøtelegger de den som kjører rundt med GPS-en festet i ruta. Her sier loven at du må plassere den på dashboardet.

Ikke i forskriften

I Norge kan det egentlig ikke henvises til hverken hjemmel eller paragraf om du er i det kreative hjørnet med GPS-plasseringen i frontruta.

– Men dersom den hindrer fri sikt kan det åpne for bruk av skjønn, men alt som en plasserer i frontruten vil jo til en viss grad redusere sikten, forteller politijurist Ola Markussen hos UP.

– Men det er nye forskrifter på trappene som muligens kan definere dette litt nærmere, sier Markussen.

I paragraf 1-3 i «Forskrift om bruk av kjøretøy» heter det at: «Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende.»

Den smarte plasseringen

Dermed blir spørsmålet hva som er smart plassering i tillegg til å være lovlig. Det er for eksempel garantert at montering midt på og høyt oppe på frontruta vil være ulovlig.

Det smarte og sikre valget er å feste smarttelefonen i en egen holder på dashbordet, som nevnte amerikanske stater har gått inn for.

Dette tilleggsutstyret ligger vedlagt i nesten alle nye løse GPS-er. Dette er en liten plate som limes eller skrues fast på dashbordet - som du igjen kan feste sugekoppen i.

I tillegg har vi hatt gode erfaringer med svenske Brodit sine løsninger. De lager holdere til alle bilmerkene og de fleste utstyrsprodusentene. Dette er noen du kan montere selv.

Konklusjonen er at om du absolutt må feste GPS-en på ruta, så bør den monteres lengst mulig unna siktlinjen slik at det ikke kan oppstå tvil om "tilstrekkelig utsyn".

Les også:

Slik unngår du dugg og is på frontruta

Derfor skal du bruke AC i bilen om vinteren

Quiz: Kjenner du igjen bilene?

De beste og verste bilene siden 1997

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford

Kommentarer til denne saken