Gå til sidens hovedinnhold

Slik sparer du strøm

Finn den billigste leverandøren, spar penger på oppvarming og sjekk ut de beste tipsene her.

Skal vi tro ekspertene kan det bli en kald og dyr vinter. Vi har samlet de beste tipsene til hvordan du kan spare strøm, og gir deg også en oversikt over hvilke strømleverandører som er billigst.

Slik sparer du strøm:

1. Litt kaldere
Ved å senke temperaturen én grad, kan du spare fem prosent av oppvarmingsutgiftene. For en familie på fire blir det godt og vel 400 kroner i året.

2. Slå av lyset
Det er liten vits i å ha fullt lys på kjøkkenet, hvis du sitter i stua. Ved å være flink til å slukke lys i rom du ikke bruker, sparer du 65 kroner per lyspære som slås av i seks timer daglig. Samlet kan en familie her spare 260 kroner i året.

3. Skift til sparedusj
For 150 kroner kan du spare 1350 kroner i året. Det låter bra, og ifølge energiekspertene skal det ikke gå på bekostning av komforten. En sparedusj gir en årlig innsparing på 350 kroner per person, så investeringen vil lønne seg før halvåret er gått, selv om du er enslig.

4. Tetningslister holder kulda ute
God luftgjennomstrømning er viktig for innemiljøet, men aller helst bør du kunne kontrollere luftingen selv. I en dårlig tettet enebolig kan sprekker og hull samlet utgjøre et areal på størrelsen med ett A4-ark. Tetningslister er billige, bruk et stearinlys på en vindfull dag for å finne fram til dører og vinduer som ikke er godt nok tettet. Anslagsvis kan du spare 60 kroner per vindu eller dør som blir tettet. Samlet kan en familie spare 360 kroner årlig.

5. Start energimåling
Undersøkelser viser at folk som holder følge med sitt eget strømforbruk, er flinkere til å spare. Ved å lese av strømmåleren jevnlig og føre statistikk på forbruk kan du identifisere strømforbruket ditt, og enklere finne fram til bruksområder hvor det kan kuttes ned. Enøk-eksperter mener at strømbruken kuttes med mellom 5 til 10 prosent, og at du dermed kan spare mellom 700 til 1500 kroner årlig.

6. Luft kort og effektivt
I stedet for å la vinduet stå på gløtt en halv dag, bør du lufte kort og effektivt. Sørg for god gjennomtrekk slik at luften skiftes ut. Varmebesparelsen ved rett lufting anslås å utgjøre rundt 700 kroner på årsbasis.

7. Dag- og nattregulering av temperaturen
Det er liten vits i å holde 25 grader i stua over natten. Samtidig er det irriterende å våkne opp til et kaldt hus. Nå får du kjøpt flere innretninger som gjør det mulig å innstille varmeapparater til å slå seg på en time før du våkner. Kontakter med tidsinnstilling koster ikke mer enn en drøy hundrelapp, et sentralisert system for et helt hus kan koste opp mot 6000 kroner. Besparelsen vil tradisjonelt ligge mellom 400 til 1700 kroner årlig.

8. Sparepære med god fortjeneste
En sparepære gir godt lys uten å bruke like mye strøm. Dette er spesielt godt egnet til kalde rom, og utendørsbruk. Sparepæren koster rundt hundrelappen, men den årlige besparelsen anslås til 260 kroner per pære.

9. Isoler bedre
Dårlig isolerte hus sliter ofte med trekk fra loft eller tak. Ved å ta jobben med å isolere bedre kan du kjapt spare tusener på strømregningen, for ikke å glemme kutt i sykefraværet når den kalde trekkluften forsvinner. Isolering koster rundt 150 kroner per kvadratmeter, og besparelsen på strøm regnes til 30 kroner per kvadratmeter. Altså en investering som vil lønne seg etter fem år.

10. Motorvarmer på deltid
I stedet for å holde motoren varm over natten, kan et koblingsur gjøre jobben god nok på ett par timer. Koblingsuret koster 200 kroner, og besparelsen ligger rundt 60 øre per frakoblede time. Gjennom vintersesongen kan du spare inn rundt 700 kroner.

Sjekk også ut dette nett-treffet Nettavisen hadde i 2003 med Enøk-ekspert Hans-Otto Ludvigsen.

Hvor mye koster strømmen?
Du kan velge mellom tre hovedtyper for fastsettelse av strømpriser:

Markedskraft eller spotpris som det også kalles, følger markedsprisen på kraftbørsen Nord Pool. Standard variabel kraftpris følger også utviklingen i kraftprisene, leverandørene har 14 dagers varslingsplikt. Fastpris, prisen er fast i en periode på noen måneder til flere år. Ett og tre år er de mest vanlige.

Les mer om de forskjellige strømprisene og hva de innebærer her: Den komplette strømguiden

Strømprisene varierer stort fra leverandør til leverandør, og vil du vite hvilken leverandør som har den billigste spotprisen kan du se dette her .

Dette sier ekspertene
Mer enn halvparten av oss har valgt feil strømkontrakt. Her er ekspertenes strømtips.

Hvis du synes noen av uttrykkene du enten leser i sakene over eller får utlevert av selgere som påstår at de er billigst, er litt vanskelige å forstå - kan du sjekke leksikonet for privatøkonomi på nett her.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser

Kommentarer til denne saken