Gå til sidens hovedinnhold

Slik takler du partnerens eks

Det er ikke bare greit å takle at kjæresten din har en fortid. Spesielt ikke hvis fortiden fremdeles er til stede. Men det finnes råd.

De fleste kjærester har hatt en kjæreste før. Ofte er det dessverre slik at en eller flere av eksene til kjæresten din, direkte eller indirekte, påvirker forholdet du har til ham.

Men fortvil ikke: Det danske magasinet Jubii Women gir på sine nettsider råd for hvordan du takler i alt fem forskjellige typer ekser.

1. Moren til hans barn
Selv om kjæresten din ikke lenger er sammen med moren til barna hans, er de to nødt til å opprettholde et sivilisert forhold for barnas skyld. Det kan du like gjerne innstille deg på med det samme. Men det betyr selvsagt ikke at hun har rett til å tilrøve seg tid som tilhører dere, eller at hun forsøker å skyve deg ut av forholdet. Er det tilfelle, er du i din fulle rett til å si klart ifra til kjæresten din at det tolererer du ikke.

Men ikke ta det opp med eksen, det blir det bare verre av. La din mann sette grenser i forhold til eksen sin.

Synk heller aldri så dypt at du begynner å omtale henne som «kjerring», selv om hun skulle bruke en lignende betegnelse på deg. Husk at han har valgt å være sammen med deg, ikke henne!

2. Eksen han ikke er helt ferdig med
Dette er eksen fra helvete. Hun er alltid i din kjæres tanker. Kanskje var hun hans livs kjæreste. Selv om han ikke egentlig elsker henne eller egentlig bryr seg om henne, er hun alltid tilstede, og du hører ofte om henne.

Hvis bruddet er nytt, er dette helt forståelig. Men hvis han stadig snakker om henne, og kanskje til og med sammenligner deg med henne, selv om det har gått flere år siden de var sammen, bør alarmklokkene dine begynne å ringe.

Fortell ham at det plager deg. Ellers risikerer du bare å bli «hun som trøster ham gjennom sorgen over sin tapte kjærlighet» – og så forelsker han seg i en annen og stikker.

3. Bestevenninne-eksen
Hun var engang kvinnen han elsket og begjærte. Fremdeles spiller hun en vesentlig rolle i livet hans: Hun er venninnen, hun han betror seg til og den som kjenner ham best av alle.

Det er helt naturlig at du føler stikk av misunnelse mot henne for den posisjonen hun har i kjæresten din sitt liv. Men la ikke det gjøre deg maktesløs!

Ikke be ham velge mellom henne og deg. Forestill deg at det var omvendt; at kjæresten din ba deg velge bort en av dine venner. Men fortell ham hvordan du føler det, og lytt til ham og stol på ham.

Sørg også for å arrangere et møte med bestevenninne-eksen. Kanskje du forestiller deg at hun er perfekt på alle vis, med strålende karriere, superdeilig kropp og masse penger. Da kan det være godt å oppdage at hun er en ganske alminnelig jente eller kvinne. Så kan du legge sjalusien og usikkerheten til side.

Og sist, men ikke minst – igjen: Glem ikke, at det jo faktisk er deg kjæresten din har valgt¿

4. Den hevngjerrige eksen
Det var kjæresten din som forlot henne, eller i alle fall kom han seg fortere videre etter bruddet enn henne. Nå vil hun ha hevn. Hun bryr seg null om at hun gjør seg til latter i forsøket på å nå sitt mål, nemlig å straffe kjæresten din for den smerten han har påført henne.

Selv om hevntoktet er en belastning for forholdet deres, har du intet å frykte, hvis hun begrenser seg til å ripe opp bilen og tømme kontoen hans. Vær imidlertid obs hvis du ser at hun forsøker å flørte seg i seng med ham; få han på kroken, slik at hun kan gjøre det slutt denne gangen – og vippe deg av pinnen i samme slengen.

Men ta ikke oppgjøret med henne. Oppfør deg i stedet som om han har en sur og gal sjef: Gi ham all den støtte han trenger, men la ham selv håndtere henne.

5. Eksen han hater
Du vet at du virkelig er over eksen, når du kan møte ham til i vennskapelighet og vennlig likegyldighet. Men hvis kjæresten din fremdeles hater eksen sin, blir rasende bare han hører navnet hennes og hver eneste gang han blir minnet om henne – da betyr det at han fremdeles er følelsesmessig involvert i henne. Selv om han priser seg lykkelig for at han møtte deg, og at han ikke kunne drømme om å vende tilbake til henne, så kan et slikt hat-forhold til eksen være en skikkelig forhold-dreper. Særlig hvis dere går gjennom en litt dårlig periode.

Kanskje er ikke kjæresten din klar over at raseriet hans mot eksen går deg på nervene, men du er dødstrøtt av å høre på gnålet, selv om sinnet hans er berettiget nok. Er det tilfelle, må du insistere overfor kjæresten din at dette er et overstått kapittel, og at han er nødt til å legge det bak seg.

Reklame

Tilbud på treningsutstyret du trenger hjemme