Gå til sidens hovedinnhold

Slik unngår du gjeldsbombene

Her er de ni viktigste rådene for uerfarne boligkjøpere.

I går fortalte NA24 om et borettslag i Oslo der eierne har fått problemer med å håndtere en galopperende husleie. Hele syv av 56 leiligheter er akkurat nå til salgs.

- Nå virker det ikke for meg som dette er det verste eksempelet, sier assisterende direktør Tore Johannesen i Norske Boligbyggelag (NBBL) til Nettavisen.

- De syv leilighetene som er til salgs, har en pris som mest sannsynlig vil føre til at de blir solgt. Krise er det først hvis disse boligeierne ikke får solgt boligen sin, poengterer han.

Johannesen har følgende ni råd til unge uerfarne boligkjøpere som vurderer å gå inn i borettslag med lavt innskudd og høy fellesgjeld:

Regn ut reell kvadratmeterpris
Kvadrameterpris, kvadratmeterpris, kvadratmeterpris! Legg sammen innskuddet og fellesgjelden og se hva den reelle kvadratmeterprisen er. Vurder så boligen i lys av dette.

Tilhører tomten boligen?
Sjekk om boligen er på festet (leid) grunn. Er den det, må du legge til leiekostnaden i boligens månedlige felleskostnader. Alternativt må du regne ut hva din andel blir når borettslaget eventuelt skal kjøpe eiendommen tilbake. Ofte skjer dette etter 10 år.

Rehabilitert bolig? OBS OBS!
Vurderer du en rehabilitert bolig bør du være meget nøye med å sjekke boligens kvalitet. Det er mye rart som kan se fint ut på overflaten. Ta med folk som har peiling, for eksempel folk med bygningsteknisk kompetanse. Ofte står prisen i stil med det en helt ny bolig koster, men det er det ikke sikkert kvaliteten gjør.

Ikke risiker å måtte betale for naboens gjeld
Sjekk at fellesgjelden er tilknyttet en sikringsordning. Dersom du ikke finner informasjon om dette i prospektet eller i årsmeldingen til borettslaget, så spør megler eller forretningsfører direkte. Og få det dokumentert.

Når slår avdraget inn?
Hvor lenge er lånet avdragsfritt? Finn ut dette og sjekk hva lånet vil koste deg når avdragene slår inn. Er dette beløpet noe du kan klare hver måned?

Sjekk renten!
Du kan risikere at utbygger/selger har pint ned fellesutgifter ved å ta utgangspunkt i en altfor lav rente. Sjekk at renten som er lagt til grunn for fellesutgifter i årene som kommer er realistisk.

Penger til vedlikehold
Sjekk også at fellesutgiftene inkluderer et rimelig beløp til drift og vedlikehold av bygningen. Her bør du konferere med noen som har peiling på økonomi.

Økonomien i selskapet
Sjekk også økonomien i selskapet. Har borettslaget penger på bok eller står det i gjeld? Dette er et viktig punkt, spesielt dersom det skulle være behov for omfattende oppussing/utbedringer. I verste fall kan du risikere et stort hopp i husleien fordi selskapet må ta opp et nytt lån. Informasjon rundt dette vil du ofte finne i årsmeldingen til borettslaget.

Tillit til forretningsfører
Sjekk at borettslagets forretningsfører har et godt renomé. En god forretningsfører er meget viktig for at borettslaget skal holde skuta på rett kjøl. Denne jobben krever mer enn en loftsadvokat.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken