Gå til sidens hovedinnhold

Slik unngår du gjeldsfeller

Forbrukerrådet advarer mot boligfeller.

- I tillegg til at de blåser opp prisen, klarer de å få leilighetene til å fremstå som rimelige gjennom markedsføringen, sier Forbrukerrådets Torgeir Øines.

NA24 - din næringslivsavis

Borettslagsmodellen har blitt utnyttet. NA24 skrev tidligere på tirsdag om det ganske ferske borettslag i Langes gate i Oslo som strever med økonomien.

LES MER: Bor i en gjeldsbombe

Nå vil Forbrukerrådet snart sette igang en kartlegging av den økonomiske utviklingen i borettslagene. NA24 kjenner til at det er flere borettslag enn dette som har måttet oppjustere husleien med solide hopp.

- Jeg har ingen formening om omfanget av dette, sier Torgeir Øines, underdirektør i Forbrukerrådet til NA24.

Eksperter anbefaler at du legger sammen innskudd og fellesgjeld for å se hva leiligheten faktisk koster.

- Ungdom forstår ikke
For en måneds tid siden kom den nye bransjenormen for markedsføring av bolig. Der kreves det at dersom innskuddspris oppgis må også fellesgjelden oppgis på samme sted.

- Det vi kan tenke oss i tillegg er at man summerer tallet, forklarer Øines.

Da kommer det frem at boligen på 34 kvadratmeter ikke koster 800.000 kroner, pluss fellesgjeld på 975.000 kroner, men nesten 1,8 millioner kroner og har en kvadratmeterpris på nesten 53.000 kroner.

En undersøkelse i regi av Forbrukerrapporten viser at ungdom ikke helt forstår denne modellen.

Prospektene i noen av disse borettslagene er utarbeidet etter grundige markedsundersøkelser, og det fristes gjerne med «gratis» flatskjerm og hvitevarer på kjøpet. Det kan være greit å være obs på at ikke alle renoverte bygg har nye rør eller skiftet det elektriske anlegget.

Totalsummen gjelder
Norges Boligbyggelaget (NBBL) ga riktignok ut en rapport høsten 2006, men med fokus på lavinnskuddsborettslag. Altså borettslag der innskuddet er på under 20 prosent og fellsgjelden er på 80 prosent av kjøpesummen.

Denne rapporten «frikjente» lavinnskuddsmodellen som sådan.

- De hadde veldig fokus på lavt innskudd. Vårt fokus er ikke størrelsen på innskuddet, men totalsummen. I rapporten fra NBBL viste de at det ikke er lavinnskuddsmodellen som er problemet. Problemet er at en del har utnyttet gunstig finansiering i borettslagsmodellen til å blåse opp prisen, forteller Øines.

Borettslagsboom
Inntil for få år siden var borettslagsmodellen, som gir spesielt gunstige økonomiske betingelser, forbeholdt boligbyggelag. Men etter at det ble mulig for enhver med vilje og lyst til å opprette borettslag, har byggingen av boliger i denne boformen eksplodert.

De har heller ikke alltid vært drevet frem av dugnadsånden og ønske om et sted å bo, men av jakten på profitt. Boligbyggelagene har blitt bekymret for borettslagets rykte. NA24 har tidligere skrevet om en boom av nyopprettede borettslag etter at den nye loven kom.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen