Gå til sidens hovedinnhold

Slik unngår du julebordssmellen

Her er listen du bør ha tenkt gjennom før du går.

(SIDE2): - Julebordet er en viktig begivenhet og noe de aller fleste gleder seg til. Likevel skjer det hvert år at noen opplever at kolleger eller sjefer blir så fulle at stemningen blir dårlig, sier daglig leder i alkovettorganisasjonen Av-og- til, Kari Randen til Side2.

Og for mange av oss er det slik at vi har vært der selv, eller vært med på et julebord der det ble litt mer alkohol enn man strengt tatt trengte eller hadde tenkt på forhånd? Men også uten at det ble dårlig stemning av den grunn.

- Mange opplever nok et hyggelig og morsomt julebord selv om folk er beruset. En av grunnene til at vi drikker alkohol er jo på grunn av rusen, og ikke bare at det smaker godt, sier Randen.

Allikevel mener hun at det er lurt å tenke gjennom på forhånd, om eller hvor mye man vil drikke.

- Hvis man har et bevisst forhold til alkoholbruk er det enklere å unngå at man går på en julebordsmell. Arbeidsgiver bør legge til rette for at man kan ta gode valg på julebordet og legge vekt på det sosiale framfor å drukne de ansatte i drikkebonger, mener Randen.

Og hun mener at selv om man selv har ansvar for eget alkoholbruk, så bør man som leder gå foran som et godt eksempel.

- For at alle skal ha et hyggelig julebord og føle seg inkludert er det greit å ikke gjøre alkoholen til festens midtpunkt. God alkoholkultur begynner på toppen derfor er det viktig å gå foran som et godt eksempel hvis du er leder og vise godt alkovett.

Er det egentlig snakk om fylleangst?

- Mange får kanskje litt dårlig samvittighet fordi de var for beruset på julebordet. Men er det farlig?

- Alle må velge selv hvilket forhold de vil ha til alkohol. Det er klart man kan drikke seg beruset innimellom, men det er lurt å bruke alkovett slik at man ikke drikker så mye at det går ut over en selv eller andre. Dårlig samvittighet dagen derpå er noe mange føler på, men jeg vil jo ikke se bort i fra at det egentlig er snakk om fylleangst.

Organisasjonen Av-og-til har laget denne listen, som de mener gir et suksessfullt julebord. Er du enig?


1. Dropp lange vorspiel
Det blir som regel nok av drikke utover kvelden. Lange vorspiel kan føre til at man starter feiringen med for høy promille.

2. Ikke drikk på tom mage
Mange «sparer» på kaloriene ved ikke å spise så mye hvis de vet de skal drikke øl eller vin som har et høyt kaloriinnhold. Dette er en dårlig strategi.

3. Drikk vann
Dersom man husker å drikke vann i løpet av kvelden blir både festen bedre og man får en hyggeligere dagen derpå.

4. Gi beng i bong
Det er faktisk lov å ikke bruke opp drikkebonger dersom man føler man har fått nok. Eller kjøpe noe som ikke inneholder alkohol.

5. Unngå å ta opp konflikter
Julebordet er verken tid eller sted for å løse jobbkonflikter. Miksen av alkohol og vanskelige følelser kan være nokså eksplosiv.

6. Vær helt sjef
Dersom du er leder har du et spesielt ansvar for å sette standarden når det kommer til hva som er akseptabelt på julebord. God alkoholkultur starter på toppen.

7. Ta vare på hverandre
Gode kolleger forteller hverandre på en hyggelig måte når man bør roe ned tempoet på drikkingen.

8. Husk at dere blir sett av andre
Hvis dere har julebordet på et offentlig sted representerer dere bedriften. Det kan skade omdømmet dersom man fester vilt.

9. Det er ingen skam å snu
Gå hjem mens kvelden er på topp og før du er blitt for sliten.

10. Vis respekt
Flørting på jobb kan være gøy og mange treffer partneren sin i arbeidslivet. Seksuell trakassering eller ubehageligheter er aldri greit. Samme om du er full eller ei.

Kommentarer til denne saken