Gå til sidens hovedinnhold

Slik unngår du kortsvindel

Sommerferien står for tur og mange drar betalingskortet ukritisk. Her er rådene du bør lese.

I dag foretrekker tre av fire nordmenn å betale med kort.

- Nordmenn er på verdenstoppen i kortbruk. Få eller ingen andre drar kortet så mye som oss, sier informasjonssjef Anders Bigseth i Teller til Nettavisen.

Teller er et selskap som tilbyr bedrifter innløsning ved betaling med Visa, MasterCard og American Express. Når du betaler med kort i en butikk går altså oppgjøret til butikken via Teller.

Teller driver også kortovervåkning og sperretjeneste for de fleste norske banker.

Lite svindel
Selv om det bare er 3 promille av den totale kortomsetningen i Norge som er svindel, maner Bigseth til forsiktighet nå i sommervarmen, enten du oppholder deg i Norge eller utlandet.

- Nå er det på tide å lære seg pin-koden. Stadig flere butikker bruker nå betalingsterminaler med pin-kode, istedenfor en underskrift, sier Bigseth.

Kortråd
Her kan du lese kortrådene han mener alle bør følge.

HTML EMBED
  • Pass på kort og PIN-kode. Oppbevar aldri PIN-koden sammen med kortet. Lær deg koden utenat.
  • Pass på at kortet er signert.
  • Legg aldri fra deg kortet i baren. Sørg for å få kortet tilbake straks du har gjort et kjøp.
  • Sjekk om beløpet på kvitteringen stemmer før du signerer.
  • Ta vare på alle kvitteringer og kontroller når kontoutskriften foreligger. Ved avvik bør du ta kontakt med banken umiddelbart.
  • Meld fra til banken din eller kortselskapet dersom kortet ditt kommer på avveie eller blir stjålet. Teller har avtale med de fleste bankene i Norge og du kan ringe dem på +47 815 00 500 for å sperre kortet. Skulle banken din ikke ha avtale med Teller vil Teller sette deg i direkte kontakt med banken din.

Reiseforsikring
Mange kortprodukter inkluderer en helårs reiseforsikring. Sjekk med banken din om dette også gjelder ditt kort. Hvis ikke, må du huske å tegne en egen forsikring før du legger ut på reise.

Les også: - Dropp reiseforsikringen

Sjekk saldo
Kun norske banker kan gi opplysninger om saldoen på din konto. Ingen utenlandske banker har opplysninger om din norske bankkonto. Saldo får du heller ikke i utenlandske minibanker. Noter derfor hva du bruker, slik at du hele tiden har kontroll.

Utløpsdato
Kontroller kortets utløpsdato i god tid før du reiser, slik at du kan bruke kortet ditt under hele reisen. Du finner måned og år på forsiden av kortet. Ta kontakt med banken din dersom du trenger å fornye kortet ditt.

Kortnummer og PIN-kode
Kortet skal oppbevares som et verdipapir på linje med passet ditt. Ikke skriv ned PIN-koden. Oppgi aldri kortnummer eller PIN-kode dersom du blir oppringt og bedt om det. Verken bank, kortselskap, politi eller andre har anledning til å spørre om dette.

Kontroller kvitteringen
Sjekk alltid kvitteringen før du signerer. Ta vare på alle kopiene av alle kvitteringer og bankuttak, dette gjelder både i Norge og i utlandet. Kontroller kvitteringene med kontoutskriften fra banken. Dersom du finner feil ved belastninger, eller andre uoverensstemmelser må du kontakte banken din så raskt som mulig.

Gode råd ved kontantuttak
Skjul PIN-koden ved inntasting. Kontanter og kort bør legges bort med én gang uttaket er avsluttet. Ta vare på kvitteringen. Vær alltid på vakt mot hjelpsomme personer. Dersom kortet ditt blir inndratt i minibanken og det ikke er mulig å få kortet utlevert med en gang, må kortet meldes mistet og sperres.

Annullering
Skal du annullere en foretatt transaksjon, så husk å få alle bilagskopiene med deg. I elektroniske betalingsterminaler er det to, i manuelle tre.

Avbestilling
Skal du avbestille hotellrom der kortnummeret er oppgitt som garanti, er avbestillingsfristen maksimalt fire virkedager. Ved avbestilling får du oppgitt en avbestillingskode som det er viktig at du tar vare på.

Aktsomhet
Les gjennom kontrakten du har skrevet med banken din da du fikk Visa-og MasterCard-kortet ditt. Her står det vanligvis beskrevet hva som er ditt ansvar ved bruk og oppbevaring av kortet. Pass på at kortet ikke blir skrapet opp eller bøyd.

Har du noen erfaringer når det gjelder kortsvindel? Hva er dine beste tips for å unngår dette? Diskuter under.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken