Gå til sidens hovedinnhold

Slik varer den lengst

Lei av at mobilen går tom for batteri midt på dagen? Her er tipsene som forlenger levetiden.

Mobiltelefoner har i løpet av noen få år gått fra å være en ekstra sikkerhet til å bli en absolutt nødvendighet for de aller fleste. I tillegg har mobilene blitt mer avanserte og fått stadig flere strømkrevende funksjoner. Både 3G, GPS, trådløst nett, store skjermer og prangende farger, gjør at batteritiden har krøpet fra uker, til dager og timer.

Her er noen tips for deg som vil tyne det meste ut av batteritiden.

Batteritype
Hva slags mobiltelefon og batteri du har avgjør hvordan batteriet skal behandles. Mens gamle batterier måtte lades i 12 timer eller over natten før du tok dem i bruk første gang, er dette ikke nødvendig med batteriene vi bruker i dag.

I dag har de aller fleste mobiltelefonene enten et batteri av typen Lithium-Ion (Li-Ion) eller Lithium-Polymer (Li-Pol). Disse har langt bedre kapasitet enn de gamle batteriene, og er både mindre og mer holdbare. Disse batteriene er ikke avhengige av å bli ladet før første gangs bruk, og trenger heller ikke å tømmes helt mellom hver gang du lader telefonen.

Snarere tvert imot. Lithium-batterier bør heller lades ofte, og det er ikke noe problem å plugge laderen ut av telefonen når batteriet er halvfullt.

  • Les vår tidligere artikkel om batterimyter her.

Faktisk levetid
Alle mobilprodusenter oppgir en antatt levetid på sine batterier, både i form av taletid og standbytid. Selv om mobilprodusenten har lovet deg at du kan snakke i seks timer sammenhengende, er det store sjanser for at mobilen dør ut lenge før du er halvveis i samtalen.

Da nettstedet Amobil for et snaut år siden testet den faktiske batterikapasiteten på 45 mobiltelefoner fant de at mer enn 30 prosent av telefonene hadde lavere taletid enn oppgitt.

Testen viser også at mobiler fra Sony Ericsson er best på batterifronten. I august i fjor var syv av de ti beste telefonene fra Sony Ericsson, mens fem av de ti dårligste telefonene er laget av Nokia. Dette kan imidlertid være tilfeldig, og årets liste kan se helt annerledes ut.

Ti enkle tips for bedre batteritid

1) Skru ned lysstyrken på skjermen

Du har muligheten til å skru ned lysstyrken på skjermen på de aller fleste mobiltelefonene på markedet i dag. Store, fargerike skjermer trekker mye strøm, og ved å redusere lysstyrken vil du fort kunne spare inn flere timer batteritid.

2) Skru av Bluetooth

En annen strømsluker er Bluetooth. Ofte brukes Bluetooth til overføring av filer eller til lydtilbehør som Bluetooth-hodesett. Du kan enkelt skru av Bluetooth når du ikke bruker det, da det ikke er noen nødvendighet å ha denne stående på. Med Bluetooth deaktivert er du også beskyttet mot å motta uønskede filer.

3) Skru av 3G

Både 3G og super-3G (også kalt HSDPA) trekker store mengder strøm. Dersom du ikke bruker videosamtale ofte, eller surfer mye på internett via mobilen kan 3G-funksjonen også med fordel skrus av. Talekvaliteten blir nemlig ikke merkbart bedre med 3G.

4) Skru av Wlan

Trådløst nett eller Wlan er en funksjon som har dukket opp på stadig flere avanserte mobiltelefoner. Dersom denne funksjonen står på, vil telefonen stadig lete etter tilgjengelige nettverk. Dersom du ikke skal være koblet til et trådløst nett, er det en fordel å skru av denne funksjonen, da den er en av de aller verste strømslukerne på telefonen.

5) GPS

Dersom du lurer på hvor du befinner deg, er det selvsagt en god idé å bruke mobilens GPS-funksjon. Dersom du vet hvor du er, hvor du skal og hvordan du skal komme deg dit, kan det være en fordel å la være å bruke den. GPS er nemlig en av funksjonene som trekker aller mest strøm fra mobiltelefonen din. Et godt råd er derfor å bruke den når du trenger den og ikke ellers.

6) Andre strømkrevende funksjoner

Både kamera, mp3-spiller, radio og java-applikasjoner trekker mye strøm. Er du på helgetur uten å ha med deg laderen bør du derfor unngå å bruke disse funksjonene mer enn strengt tatt nødvendig, dersom du skal klare deg gjennom hele helgen med batteriet i behold. Blir du sittende å spille Snake eller Tetris til langt på natt, kan du med andre ord skylde deg selv.

7) Rengjør batteripolene

Har batteriet ditt blitt møkkete? Da kan det være en grunn til at batterikapasiteten ikke er det den engang var. Derfor kan det være lurt å tørke av batteripolene enten med en tørr klut, eller med en spritløsning. Du skal selvsagt ikke dynke batteriet i sprit, men litt sprit på en tøyfille kan gjøre underverker.

8) Unngå hurtiglading

De fleste mobiltelefoner kan lades med en vanlig lader og med en såkalt hurtiglader. Dersom du vil ha mest mulig ut av batteritiden, kan det være smart å holde seg til den første typen. Med en hurtiglader vil telefonen bare oppnå rundt 70 prosent av maksimal batterikapasitet, noe som naturligvis vil gjøre seg utslagsgivende når du bruker telefonen.

9) Pass på temperaturen

Unngå å lade mobiltelefonen på svært lave eller svært høye temperaturer. Dersom temperaturen er under 5 grader eller over 45 grader, er det større sjanse for at ladeprosessen blir påvirket og at du får dårligere batterikapasitet. ¬¬Pass derfor på å ikke lade mobilen i kjøleskapet, og unngå kombinasjonen mobiltelefon og brødrister.

10) Bruk hodet

I tillegg til rådene vi allerede har kommet med, gjenstår det kanskje viktigste rådet: Bruk hodet! Har du programvare på mobiltelefonen som tydelig gjør at batteriet tappes fortere enn vanlig, kan det være en idé å lukke dette, dersom du er langt unna laderen. Animerte bakgrunner kan skrus av, animerte menyer kan byttes ut med de vanlige menyene og vibrasjonsvarsling kan kuttes ut.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis