SLØSERIPRISEN: Kandidat 1.

En jury sammensatt av representanter valgt ut av Skattebetalerforeningen og Nettavisen har nominert fem kandidater til Sløseriprisen. I dag presenterer vi den første kandidaten: Oppussingen av Stortinget.

Kandidat 1: Eksperter stempler Stortingets milliardsluk som sløsing
Kandidat 2: Kloakk-budsjettet røyk med 1,7 milliarder
Kandidat 3: Norges dyreste rasteplass
Kandidat 4: First House-saken i Telemark

Kandidat 5: Kjempesmellen i Bjørvika

Les mer om Sløseriprisen og stem på din kandidat nederst i saken.

Når Stortinget pusser opp sine lokaler, vil de også bygge på en 250 meter lang tunnel under sentrumsgatene i Oslo, samt et nytt post- og varemottak under Wessels plass for 190 millioner. De 7000 kvadratmeterne vil det koste 1,25 milliarder å pusse opp. Det cirka 180.000 kroner per kvadratmeter.

Stiv prislapp

Den totale kostnadsrammen for prosjektet, renoveringen av Prinsens gate, det nye varemottaket og tunnelen, er på 1,45 milliarder kroner. Tunnelen er kostnadsberegnet til 190 millioner kroner.

Sløseriprisens jurymedlemmer rister på hodet.

- Det virker som om Stortinget har valgt de dyreste måtene å løse problemene på, slår Luksusfellens Hallgeir Kvadsheim fast.

- Stortinget er kritisk til alt, bortsett fra egen pengebruk, mener Gunnar Stavrum.

- Hvis noen private skulle pusset opp på denne måten, så hadde de neppe fått lov, men Stortinget får sikkert bygge så lenge de vil, sier Mathilde Fasting i tankesmia Civita.

Sløseriprisen

Sammen med Marte Gerhardsen i Tankesmien Agenda og direktør Karine Ugland Virik i Skattebetalerforeningen har Kvadsheim, Stavrum og Fasting valgt ut fem kandidater som fortjener Sløseriprisen.

Sløseriprisen skal belyse forskjellige sider av hvordan det offentlige Norge forvalter fellesskapets midler. Utmerkelse henger neppe høyt, men den kan kanskje være en vekker for de som bruker de pengene som vi skattebetalere betaler.

Å pusse opp Stortingets lokaler for 1.450 millioner kroner, mener de fem jurymedlemmene kvalifiserer til en plass blant de topp fem nominerte.

Alle kandidatene til Sløseriprisen er presentert. Nå åpnes det for at Nettavisens lesere kan stemme på kandidatene:

Les også: Hemmelighold om stortingstunnel: - Politikerne har fjernet seg fra vanlige folks liv