Bildeserie

Bildeserie

SLØSERIPRISEN: Kandidat 5.

En jury sammensatt av representanter valgt ut av Skattebetalerforeningen og Nettavisen har nominert fem kandidater til Sløseriprisen. I dag presenterer vi den femte og siste kandidaten: Oslos nye Deichmanske bibliotek.

Les mer om Sløseriprisen nederst i saken.

Kandidat 1: Eksperter stempler Stortingets milliardsluk som sløsing
Kandidat 2: Kloakk-budsjettet røyk med 1,7 milliarder
Kandidat 3: Norges dyreste rasteplass
Kandidat 4: First House-saken i Telemark

- Kan lære av private

- Kloakkanlegget i Bergen og nytt Deichmanske bibliotek i Bjørvika i Oslo er begge gode eksempler på utrolig dårlig økonomistyring. Her har det offentlige mye å lære av for eksempel DnB som bygget i Bjørvika og holdt budsjettet på krona – kandidater! slår jurymedlem Marte Gerhardsen fast og får samstemt tilslutning av de andre jurymedlemmene.

Budsjettsprekk på offentlige prosjekter var en gjenganger blant kandidatene da juryen til Sløseriprisen valgte ut fem kandidater som Nettavisens lesere skal stemme over.

Deichmanske var en av de selvsagte kandidatene som alle var enige om.

I desember 2015 besluttet byrådet i Oslo å gjennomføre byggingen av Deichmanske bibliotek i Bjørvika i Oslo. I oktober ble avtalen mellom kommunen og entreprenøren bak Deichmanske hevet.

Vurdert stoppet

Det nye byrådet vurdert å stoppe byggingen grunnet budsjettsprekk. Prisen på det nye biblioteket skulle i utgangspunktet være 2,6 milliarder kroner. En konsulentrapport fra våren 2015 viste at prisen kan komme til å runde 3,1 milliarder kroner. På toppen kom en forsinkelse på tre år.

Årsaken var vanskelige byggeforhold. Rapporten anbefalte også evaluering av prosjektledelsen.

Dette var altså foreløpig siste kapittel i historien om nytt hovedbibliotek i Oslo. Veien til Bjørvika har blant annet gått via Vestbanetomta der kommunen gjorde byggevedtak i 2001. De planene ble skrotet i 2008. Nå var det altså nære på igjen.

Biblioteket skal etter planen åpne for publikum i 2019. Til da kan du sjekke ut denne bloggen og se videoen under.

Det var alle de nominerte til Sløseriprisen. Nå åpnes det for at Nettavisens lesere kan stemme på kandidatene: