SLØSERIPRISEN: Kandidat 2.

En jury sammensatt av representanter valgt ut av Skattebetalerforeningen og Nettavisen har nominert fem kandidater til Sløseriprisen.

Kandidat 1: Eksperter stempler Stortingets milliardsluk som sløsing
Kandidat 3: Norges dyreste rasteplass
Kandidat 4: First House-saken i Telemark
Kandidat 5:
Kjempesmellen i Bjørvika

Les mer om Sløseriprisen nederst i saken.

Her er kandidat nummer to: Kloakkanlegget til Bergen kommune.

I 2006 vedtok Bergen kommune å bygge fire nye kloakkrenseanlegg. De skulle stå ferdig i 2012 og koste 465 millioner kroner. I 2015 var prislappen 2,2 milliarder og bare ett renseanlegg var ferdig, skrev BA da.

1 2014 sa bystyrerepresentant Sondre Båtstrand at politikerne ble ført bak lyset av byrådet.

– Fremfor å legge frem en sak for bystyret har byrådet gravd ledetråder ned i svære budsjettdokumenter. Det er alvorlig, sa han til BA.

– Vet ikke hva de skal ha

– Vi hører ofte om budsjettsprekker i det offentlige, men det er sjelden vi ser så store sprekker som denne, sier administrerende direktør Karine Ugland Virik i Skattebetalerforeningen til Nettavisen. Hun er en av de fem i juryen.

– Det virker helt utrolig at et slikt prosjekt, som skal belastes skattebetalerne direkte gjennom vann- og avløpsgebyrer, har så dårlig kontroll. Ekstra ille blir det når fagdirektøren vedgår at byråkratene «har vært for forsiktige med å kommunisere risikoen for at det kunne bli dyrere», sier hun.

– Her visste ikke kommunen hva de skulle ha, og budsjetterte feil. Kloakkanlegget er åpenbart på min liste, konstaterte jurymedlem Nettavisen redaktør Gunnar Stavrum.

Prisen øker fremdeles

I dag er tre renseanlegg ferdig og i bruk. Det fjerde anlegget skal åpne til høsten, forteller prosjektleder Kristine Akervold i Bergen kommune til Nettavisen.

Akervold forteller at 2015-tallene besto av 1,5 milliarder til de store renseanleggene pluss 700 millioner til oppgradering av mindre renseanlegg.

– Prognosen for de store renseanleggene er per i dag 1,7 milliarder kroner, sier Akervold.

I tillegg kommer oppgradering av mindre renseanlegg. Foreløpig prislapp: 700 millioner kroner.

Utover dette skal det også bygges et biogassanlegg som foreløpig har en prislapp på 341 millioner kroner.

Alle kandidatene til Sløseriprisen er presentert. Nå åpnes det for at Nettavisens lesere kan stemme på kandidatene: