Gå til sidens hovedinnhold

Slutt Oslo: God ukestart

Aksjemarkedet fikk seg et løft ved inngangen til uken. Les hva som skjedde på Oslo Børs mandag

Det ble en hyggelig dag på Oslo Børs drevet av oljeprisoppgang samt en positiv fredag på børsene i USA. I Europa var markedet klart positivt mandag, mens markedene i USA var stengt.Hovedindeksen ved Oslo Børs gjorde det uansett bedre enn de store markedene i Europa, og steg 1,01 prosent. DAX-indeksen på Frankfurt-børsen var opp 0,31 prosent ved stengetid på børsen i Oslo mens FTSE-100 indeksen i London var opp 0,30 prosent.Nyheten om at Stolt-Nielsens amnesti hos amerikanske myndigheter fremdeles opprettholdes i kjølvannet av kartellanklager fik aksjen til å løfte seg 7,85 prosent, og aksjen var en av de mest omsatte gjennom store deler av dagen.Mer depressivt var det da for aksjonærene i Aktiv Kapital som kunne se at 1,22 prosent av markedsverdien til selskapet forduftet etter at det ble kjent at selskapets profilerte konsernsjef Olav Dalen Zahl gikk på dagen av personlige årsaker. Dalen Zahl sa til iMarkedet.no at det ikke var dramatikk i beslutningen. Aksjekursen var betydelig lavere ved lunchstider mens et innsidekjøp fra den nye direktøren fikk aksjen til å stige.Statoil fikk en bedre børsdag enn Norsk Hydro. Aksjene steg henholdsvis 1,57 og 0,42 prosent, som følge av høyere oljepriser og utsikter til videre oppgang. Også Telenor fikk en god oppgang mandag, og tangerte 60 kroner. Aksjen sluttet opp 2,55 prosent til 60,25 kroner aksjen.Shippingaksjene Frontline og Jinhui falt 0,66 prosent og 0,99 prosent mens Golden Ocean steg 8,97 prosent etter at meglerhuset Enskilda har startet dekning av aksjen med en klar kjøpsanbefaling.Aker Yards fikk også en god oppgang etter at det ble kjent at Farstad har bestilt et ankerhåndteringsfartøy fra Brevik-verftet i Aker Yards-gruppen. Aksjen steg 5,92 prosent til 4,25 kroner, og eierselskapet Aker fikk seg også en opptur. Aksjen steg 5,14 prosent til 76,75 kroner aksjen.Lunsj Oslo: Oppturen fortsetter

Hovedindeksen har fortsatt turen opp i ukjent terreng mandag og er opp 0,9 prosent til ny "all-time high" ved lunsjtider etter en knallsterk åpning.Knallsterk oljepris og positive toner fra USA og ellers i Europa er blant ingrediensene som trekker det norske aksjemarkedet opp i dag.Det er en meget bred oppgang selv om taperlisten har blitt noe lenger utover dagen, men det uten å hemme den positive trenden i løpet av formiddagen. Ved 12-15-tiden var 86 aksjer opp mot kun 29 ned.Blant de femten mest omsatte aksjene er det kun Hydro og Orkla som sliter med å komme pluss, mens rederiet Jinhui er eneste aksje som har viste negativ tendenser hele formiddagen. Orkla holdes igjen av Sapa-bomben som ble detonert fredag til overraskelse for markedet og Orklas aksjonærer. Orkla må i forbindelse med budet på Elkem også legge inne t pliktig bud på resten av svenske Sapa.Stolt-Nielsen er dagens store vinner etter at de fikk tilbake amnestiet sitt i prissaken i USA fra en domstol fredag ettermiddag. Aksjen er opp 7,9 prosent ved lunsjtider.Stolt Offshore stiger også videre mandag etter at Stolt-Nielsen torsdag hadde avsluttet salget av sine drøyt 41 prosent i oljeserviceselskapet.Frontline som viste styrke sist uke er kun marginalt opp mandag etter meldinger om lav aktivitet i tankmarkedet etter en flat utvikling i ratene sist uke på stor aktivitet.Ignis topper vinnerlisten etter å ha meldt om et større oppkjøp i Danmark. Aksjen er opp voer 10 prosent ved lunsjtider.Gullaksjen Guinor har mistet momentumet i dag etter knallsterk oppgang i forrige uke uten nyheter. Aksjen er ned 5,9 prosent i formiddag.Aktiv Kapital har vært tung hele dagen etter at konsernsjef Olav Dalen Zahl overraskende har fratrådt med øyeblikkelig virkning. Aksjen har falt 1,6 prosent ved lunsjtider.Oljeserviceaksjene og Statoil er igjen pent opp som følge av den knallsterke oljeprisen. Oljeprisen steg 7 prosent sist uke, og rasling fra OPEC om nye produksjonskutt gir lite grunnlag for tilbakefall.Ute i Europa har de viktigste børsen styrket seg noe i løpet av formiddagen, men Oslo Børs er klart sterkeste børs ved lunsjtider. De amerikanske børsene holder stengt i dag.Åpning Oslo: Ny all-time high

Oslo Børs suste rett til nye rekorder i tidlig handel i dag.Hovedindeksen er opp 0,7 prosent etter en halvtimes handel mandag til ny historiske toppnotering.Det kan se ut til at januareffekten for alvor har begynt å vis seg på Oslo Børs som nå notere seg den andre dagen på rad med ny all-time high og den fjerde dagen hittil i år med rekord.Det er en bred oppgang på Oslo Børs mandag etter en knallsterk uke or oljeprisen og pen oppgang for en rekke av selskapene som er notert i USA fredag kveld. Det amerikanske markedet er for øvrig stengt i dag, uten at det ser ut til å legge noen demper på børsen.Oppgang også ellers i Europa, men Oslo Børs er helt i toppen hva gjelder oppgang.Kun Hydro blant de mest omsatte aksjene sliter med å komme i pluss , sammen med tørrbulkrederiet Jinhui Shipping som trekker litt ned etter fallende tørrlastrater de to siste dagene.Stolt-Nielsen fører an i dag etter at selskapet har fått tilbake sitt amnesti fra det amerikanske jutisdepartementet ved en dom fredag ettermiddag. Aksjen er opp 8 prosent i tidlig handel. Det var fryktete at selskapet kunne få bøter på flere hundre millioner etter ulovlig prissamarbeid i kjemikalietankmarkedet.Dagens taper er Aktiv Kapital, som får juling etter at kosnernsjef Olav Dalen Zahl fratrer stilling med umiddelbar virkning.Det er ellers en kort taperliste på børsen.Tandberg og Tandberg TV er opp i tidlig handel etter positive nyheter fra USA. Nera også i støtet blant it-aksjene etter en ny større kontrakt i Afrika.Dagens børsvinner i tidlig handel er teknologiselskapet Ignis etter å ha meldt om et større strategisk oppkjøp i Danmark. Aksjen er opp nærmere 9 prosent i tidlig handel.


Før Oslo: Mot ny rekord

Børsoppgang i Europa og positiv oljepris ventes løfte Oslo Børs videre mandag.Det ble en grei avslutning på børsuken i USA fredag med oppgang i aksjemarkedet og i oljeprisen. Børsoppgangen har smittet over på Asia og Europa i dag og ventes gjøre det samme på Oslo Børs.Spesielt en positiv oljepris samt god utvikling for flere av de norske aksjene notert i USA fredag kveld bør bidra til at børsen fortsetter ferden mot nye historiske toppnoyeringer mandag.Stolt-aksjene er blant aksjene som er ventet å stige mandag med kjemikalietankrederiet Stolt-Nielsen i spiss. Kjemikalietankrederiet fikk fredag ettermiddag tilbake sitt amnesti i forbindelse med det ulovlige prissamarbeid i bransjen. Det har vært fryktet at selskapet vil få bøter på flere hundre millioner kroner etter at amnestiet ble dratt inn i februar i fjor.Stolt Offshore steg også kratig i New York fredag og endte godt over sluttkursen i Oslo.Det var også videre oppgang for tungvekterne Statoil og Norsk Hydro i USA.Tandberg-aksjen kan også få et løft mandag etter en positiv analyse fra finansbladet Barron's søndag rundt videokonferansemarkedet. Tandberg konkurrent Polycom steg 2,5 prosent fredag på en god dag for it-aksjer.Tandberg Televisions konkurrent Harmonic ble løftet nye 8 prosent fredag etter å ha steget 22 prosent dagen før på et positivt resultatvarsel.Aktiv Kapital var i fokus forrige uke etter en nedgradering fra meglerhuset Carnegie. Fokuset ventes å fortsette i dag etter at konsernsjef Olav Dalen Zahl overraskende har fratrådt sin stilling med umiddelbar virkning.Norske Skog har blitt nedgradert av det store meglerhuset Smith Barney i forkant av dagens aksjehandel, og kan bli tung fra åpning.Ute i Europa er de viktigste børsene opp omkring 0,3-0,4 prosent et kvarter før åpning i Oslo.
Børsene morgen: Opp i USA og i Asia

Det ble opptur i USA fredag, noe som smittet over på de asiatiske børsene.Det ble en oppgang på 0,5 prosent for Dow Jones-indeksen, samt en oppgang for S&P 500 indeksen på 0,60 prosent mens teknologiaksjene ledet an og Nasdaq steg 0,84 prosent.I de asiatiske steg det også videre med en oppgang for Nikkei 225-indeksen på 0,4 prosent med eiendomsaksjene som ledere. Benchmark-indeksene steg i alle de viktige asiatiske markedene utenom i Kina og India.Morgan Stanleys Asia-indeks steg 0,8 prosent.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken