Gå til sidens hovedinnhold

Slutt på pinlig mobil-piping

Er du lei av mobiler som ringer og forstyrrer forestillingen mens du sitter i teatersalen eller på kino? Franskmennene har løsningen.

Regjeringen i Paris støtter et forslag om å installere utstyr som blokkerer for signalene til mobiltelefoner, skriver BBC på sine nettsider. Bare nødanrop slipper igjennom.

Problemet med forstyrrende ringing på offentlig sted har vokst i tråd med utbredelsen av mobiltelefoner. Men det er ikke alltid like enkelt å finne løsninger: I fjor fikk kinoeiere i Irlands hovedstad Dublin beskjed om at de brøt loven når de blokkerte mobilsignaler.

Påbud
Selskapet Ward Anderson, som eier 200 irske kinoer, ble truet med opp til 25.000 euro (vel 200.000 kroner) i bot hvis de ikke fjernet støysenderen på Savoy-kinoen i Dublin. Ward Anderson rettet seg etter påbudet.

I London utropte skuespiller og nyslått regissør Kevin Spacey i september det tradisjonsrike Old Vic-teateret til mobilfri sone. Storbritannia har ingen lov mot bruk av mobiler på teater eller kino, men underholdningsbransjen mener denne bruken er et problem.

- Vi er lei av mobiler som ringer og folk i publikum som påstår det ikke er deres telefon, sa Spacey. Han tilføyer at mobiltelefonene ikke er det eneste støyproblemet: Raslende godteposer og knitrende sjokoladepapir ergrer både skuespillere og teaterentusiaster.

Klager
- Vi har mottatt klager om at mobilbrukere forstyrrer andre medlemmer av publikum i våre kinosaler. Vi forsøker nå å finne ut hvor stort dette problemet egentlig er, sier en talsmann for det britiske storselskapet Vue Cinemas.

I Sverige har blant annet det ledende teateret Dramaten som fast praksis å be publikum slå av mobilene, påpeker Stockholm-avisen Aftonbladet. Men franskmennene vil gå mye lenger enn en slik høflig anmodning

Frankrikes industriminister Patrick Devedjan og landets telekom-myndigheter støtter forslaget om støysendere på kino og teater.

- Dette blir rosinen i pølsen for folk som besøker våre kulturinstitusjoner, framholder Devedjan ifølge BBC. (©NTB)

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus