Gå til sidens hovedinnhold

Slutt USA: Opp på makrotall

Flere makrotall samt en positiv melding fra butikkselskapet Wal-Mart bidrog til pluss på USA-børsene

Etter å ha vinglet litt på minussiden etter børsstart, klarte USA-børsene generelt solid pluss torsdag. Men teknologibørsen Nasdaq maktet ikke å komme seg i pluss, og endte marginalt ned.Handelsgiganten Wal-Mart varslet at det neste kvartalsresultatet vil bli bedre enn markedet hadde ventet. Aksjen steg 2 prosent.På makrofronten ble det rapportert om en liten nedgang i antallet søknader på ledighetstrygd, overraskende sterk produktivitetsvekst, samt en overraskende nedgang i husholdningenes gjeld. Totalt sett bidrog disse makrotallene til å trekke børsene opp.Hewlett-Packard falt 3 prosent etter en nedgradering fra Goldman Sachs blant annet på grunn av frykt for prispress, og dette bidrog nok til å hemme teknologiaksjene.Til siste endte Dow Jones opp 0,7 prosent til 9.126 poeng, S&P 500 steg også 0,7 prosent, og endte på 974, mens Nasdaq falt marginalt til 1.652.
Slutt Oslo: Grusing av Opticom

Oslo Børs endte i rødt for andre dag på rad, og IT-sektoren slet hardt også torsdag.Oslo Børs hentet seg noe inn mot slutten av dagen, men endte likevel klart i minus. Hovedindeksen falt 0,41 prosent til 144,72 poeng.Tunge selskaper som RCCL, Gjensidige Nor, DnB, Norske Skog, Tomra og Frontline falt alle mer enn markedet og trakk børsen i negativt terreng.Frontline falt hele 5,04 prosent til 108,25 kroner etter videre fall i VLCC-ratene. Norske Skog falt videre 3,43 prosent til 119,50 kroner etter å ha falt på kvartalstall også onsdag.Oppgang på over 1 prosent for både Statoil og Orkla, samt små kursløft for andre tungvektere som Norsk Hydro og Amersham begrenset fallet på børsen noe.Det var en ny svart dag for store deler av IT-sektoren ved børsen. IT-indeksen falt 2,4 prosent og er nå ned over 5 prosent på to dager. Verst gikk det ut over Opticom.Opticom-kursen stupte fra åpning etter negative nyheter rundt Intel-samarbeidet. Opticoms Robert Keith kan heller ikke utelukke at hele Intel-avtalen kan gå i vasken. Det sendte kursen ned hele 15,13 prosent til 66,50 kroner og kvalifiserte til topplassering på taperlisten.Wicom leverte et nytt kvartal med svake tall og dermed endte aksjen ned 11,36 prosent til 0,39 kroner.Komplett gikk mot strømmen av IT-selskaper og steg 2,31 prosent til 133 kroner i forkant av kvartalsresultatet som legges frem etter børs torsdag.TGS Nopec falt 3,09 prosent til 78,50 kroner etter å ha lagt frem kvartalstall som var litt svakere enn ventet på drift og resultat. Selskapet opprettholdt imidlertid guidance for 2003.Nortehrn Oil la på seg 12,65 prosent til 2,76 kroner på nyheten om at selskapet har sikret et nytt lån fra John Fredriksens World Shipholding for å dekke kostnader på Coral-feltet. I tillegg er Caravela Sul-feltet nå er erklært kommersielt.Synnøve Finden meldte at selskapet vil gjøre det bedre enn ventet i andre kvartal grunnet ytterligere tilbakebetalinger fra staten etter at selskapet har betalt for høy melkepris. I tillegg er Synnøve Finden i forhandlinger om kjøp av en større aksjepost i et ysteri i Estland. Dette dro kursen opp 10,55 prosent til 22 kroner.Oppturen fortsatte i International Gold Exploration etter at selskapet onsdag meldte at produksjonen vil bli høyere enn ventet inneværende år. Aksjen toppet vinnerlisten torsdag med et løft på 24,14 prosent til 0,36 kroner.Kun 25 aksjer steg, mens 77 falt ved Oslo Børs torsdag.
Åpning USA: Flatt

Det åpner helt flatt i USA torsdag. Gode makrotall makter ikke å sette fart på markedet.Futurene hentet seg noe inn på gode makrotall, etter lenge å ha indikert fall ved åpningen. Etter 10 minutters handel i USA er Nasdaq uforandret. Indeksen har falt de fire foregående børsdagene.Det er heller ingen endring for hverken Dow Jones og S&P 500.Gode makrotall før børs har ikke klart å løfte indeksene ved åpningen, men kan kanskje hindre at nedturen på de amerikanske børsene fortstter.I Europa har de største børsene hentet seg noe inn frem mot åpningen i USA. CAC 40 og FTSE 100 er nær uforandret, mens DAX faller 1,7 prosent etter svake makrotall i Tyskland.
Før åpning USA: Ventes svakt ned

Det amerikanske aksjemarkedet ventes å åpne svakt ned, tross bra produktivitetsvekst i andre kvartal.Futurene indikerer at de amerikanske børsene vil åpne litt ned, til tross for at produktiviteten økte overraskende mye i andre kvartal.Produktivitetsveksten i USA var på 5,7 prosent andre kvartal, viser foreløpige tall som ikke inkluderer landbrukssektoren. På forhånd ventet markedet en økning på 4,1 prosent.Antall nye søkere til ledighetstrygd sist uke landet på 390.000, også det bedre enn markedets forventning på 395.000.
Lunsj Oslo: Lite å juble for

Oslo Børs faller videre ved lunsjtider og noterer tredje dag i minus denne uken.Hovedindeksen noteres klokken 12:15 ned 0,79 prosent til 144,17 poeng og har falt videre siden åpning. I Tykland er dagen helrød etter svake makrotall og DAX faller 1,97 prosent. CAC 40 og FTSE 100 er ned henholdsvis 0,45 og 0,1 prosent.Opticom faller videre etter en svak åpning. Aksjen er ned 12,83 prosent til 66,25 kroner etter negative uttalelser fra selskapet om Intel-samarbeidet.Tungvektere som RCCL, DnB, Gjensidige Nor og norske Skog faller alle mer enn markedet og trekker børsen ned. Orkla trekker i motsatt retning med oppgang på 0,75 prosent til 134,50 kroner.Frontline faller 3,51 prosent til 110 kroner etter at VLCC-ratene fortsetter å falle.Nortehrn Oil er nå opp hele 20,41 prosent til 2,95 kroner. Selskapet melder torsdag at man har sikret et nytt lån fra John Fredriksens World Shipholding for å dekke kostnader på Coral-feltet. I tillegg er Caravela Sul-feltet nå er erklært kommersielt.Synnøve Finden stiger 10,55 prosent til 22 kroner på nyheten om at resultatet i andre kvartal vil overgå forventningene på grunn av at selskapet får tilbake penger fra staten etter å ha betalt for høy melkepris. I tillegg er selskapet i forhandlinger om kjøp av en eierandel på 36 prosent i et estisk ysteri.kun 14 aksjer kan notere oppgang, mens 53 faller på Oslo Børs ved lunsjtider torsdag.
Åpning Oslo: Opticom stuper

Oslo Børs åpner ned, og Opticom stuper etter dårlig nytt rundt Intel-avtalen.Hovedindeksen åpner svakt ned 0,59 prosent til 144,46 poeng etter 20 minutters handel.Opticom stuper etter at selskapet la frem resultat for andre kvartal onsdag ettermiddag. Samarbeidet med Intel er nå ni måneder forsinket og selskapet kan ikke utelukke at hele avtalen går i vasken. Aksjen stuper nær 10 prosent til 69 kroner.Taperlisten toppes av WiCom etter at selskapet la frem svake tall for andre kvartal. Kursfallet er på hele 20,45 prosent til 0,35 kroner.TGS leverte litt svakere enn ventet på drift og resultat i andre kvartal. Til tross for at selskapet opprettholdt guiding for inneværende år faller aksjen hele 6,17 prosent til 76 kroner.Frontline faller en snau prosent til 113 kroner etter ny ratebunn i VLCC-markedet.Norske Skog forlenger nedturen etter onsdagens kvartalspresentasjon og faller 1,41 prosent til 122 kroner.Blant de større selskapene er det kun Statoil, Tomra og Orkla som stiger. Tomra er opp 0,52 prosent til 38,40 kroner etter og Orkla noterer et løft på 0,37 prosent til 134 kroner. Statoil stiger 0,39 prosent til 65 kroner til tross for svakt fall i oljeprisen.Northern Oil stiger 6,12 prosent til 2,60 kroner på nyheten om at John Fredriksens World Shipholding har gitt et nytt lån til selskapet for å dekke kostnader på Coral-feltet. Det er i tillegg godt nytt fra Caravela Sul-feltet, som nå er erklært for kommersielt.
Før åpning Oslo: Uklart bilde

Utviklingen ved de toneangivende børsene i Europa tegner ikke noe entydig bilde ved åpningen torsdag.DAX faller tilabake 1 prosent, mens CAC 40 og FTSE 100 begge noterer oppgang på 0,4 prosent etter 30 minutters handel. I Stockholm er SAX ned 0,1 prosent.Ved Oslo Børs har TGS Nopec lagt frem tall for andre kvartal som lå litt under konsensus på drift og resultat. Selskapet opprettholder imidlertid guidance for inneværende år.Ny bunn i VLCC-ratene og ingen umiddelbare tegn til bedring kan komme til å sende Frontline-aksjen ned ved åpningen torsdag.Opticom ventes å falle ytterliegere etter onsdagens sake kvartalsrapport, og negative kommentarer fra ledelsen rundt Intel-avtalen.
Børsene morgen: Blandet i Asia

Svak utvikling på Nasdaq trakk det japanske markedet i minus, men trenden var blandet i Asia.Svak utvikling ved Nasdaq onsdag kveld trakk den relativt teknologitunge Nikkei 225-indeksen i minus. Indeksen var torsdag morgen ned 0,65 prosent og noterte fall for fjerde dag på rad, det lengste siden midten av april.Den bredere Topix falt 0,5 prosent. Computer- og telekomrelaterte aksjer trekker det japanske markedet ned.Utviklingen i Asia var imidlertid ikke bare negativ. Mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong var marginalt ned, steg Straits Times i Singapore over 1,5 prosent.Oppgang var det også å spore i land som Kina, Taiwan, Sør-Korea, Thailand og Australia, mens markedet var ned i Malaysia og New Zealand.
Slutt USA: Tung Nasdaq

Teknologisektoren slet også onsdag, blant annet etter Cisco svake guiding for tredje kvartal.Etter en svak åpnign har det brede amerikanske aksjemarkedet bedre te seg utover kvelden, med falt noe tilbake på tampen av dagen. Et oppsving i obligasjonsmarkedet var hovedårsaken til at aksjemarkedet skjøt ny fart etter lunsj i USA.Nasdaq fulgte også det brede markedets utvikling, men på feil side av gårsdagens sluttkurs. Nasdaq var tung fra åpning i dag etter svak guiding fra nettverksgiganten Cisco, i tillegg har teknologiaksjene gått meste i de siste månedene. Biotech og PC-sektorene blant de svakeste i onsdag.Den bred S&P 500-indeksen endte opp 0,2 prosent til 967,08, mens Dow Jones Industrial Average steg 0,3 prosent til 9.061,74. Nasdaq preget av langt mer motgang, og falt 1,2 prosent til 1.652,68.

Reklame

Cyber Monday: Milrab har fylt på med nye salgsvarer