Kristin Skogen Lund og Trygve Hegnar er meget kritiske til journalistenes krav om sluttpakker.

Dagens Næringsliv har mandag regnet ut at de stor norske mediehusene har gitt sluttpakker og gavepensjoner for utrolige 760 millioner kroner til sine ansatte. Summen er basert på perioden 2008 og 2009.

Pengene mediehusene «gir bort» går til de ansatte, mens bedriften altså får liten effekt utenom å slippe unna bråk. Til DN sier Skogen Lund at ordningen i mediebransjen er samfunnsøkonomisk «helt vanvittig», og viser til at pakkene gir liten produktivitetseffekt.

Må passe på de som er igjen
Dagbladet er et av selskapene som nå har satt på bremsen. Avisen mener de ikke har råd til sluttpakker ved nye oppsigelser. Dette har fått journalistenes fagforening til å gå knallhardt ut Dagbladet-ledelsen. Til sitt eget medlemsblad, Journalisten, sier klubbleder Turid Næss i Dagbladet følgende:

- Vi har bestemt at vi ikke skal gå inn i drøftelser om nedbemanning med Dagbladets ledelse.

Dagbladet-klubben får lite støtte hos Trygve Hegnar. Den kjente redaktøren skriver i egen avis at «utgangen på dette er ikke godt å si, men hvis de ansatte vil tømme kassen og bankkontoen til fordel for de som må slutte, er det ingen vanskelig prognose at Dagbladets fremtid er meget utrygg».

Hegnar skriver videre at Dagbladet nå må bruke alle sine ressurser på dem som er igjen i bedriften. «Det er tøft nok i dagens mediesituasjon», skriver Hegnar.

Vel anvendte penger
Lederen i Norsk Journalistlag, Elin Floberghagen, mener at sluttpakkene på 760 millioner kroner er vel anvendte penger.

- At man har brukt noen av de pengene man har tjent seg opp gjennom mange år for å få til enn nødvendig omstilling, er jeg ikke overrasket over i det hele tatt. Det synes jeg er klokt, sier Floberghagen.