Gå til sidens hovedinnhold

Finnes det noe verre en pinlig stillhet?

«Small talk»-ekspertene Erling og Thomas vet råd.

(SIDE2): Sommeren er en tid hvor man i enda større grad enn ellers i året kommer i kontakt med nye mennesker, enten det dreier seg om ferie, sommerfester eller en tur på stranden. Derfor kan det være veldig nyttig å ha noen god i råd i bakhånd for gode «small talk»-emner.

Erling Arvola har sammen med Thomas Leikvoll skrevet boka «Small talk» som kom ut på Cappelen Damm tidligere i år.

Small talk er et tema som mange har sterke meninger om. Noen misliker det sterkt fordi de mener at det er kjedelig og forutsigbart, mens mange andre frykter småprat rett og slett fordi de ikke vet hva de skal snakke med andre ord.

Boka til Erling og Thomas har som mål å gi enkle tips om hvordan man lett kan komme i prat med andre, ved å gi gode startknapper for en samtale.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Før man kaster seg ut i litt småprating, burde man først lete etter signaler på om den andre er åpen for det eller ikke.

- Som det står boka er det gjerne de med et åpent kroppsspråk som er åpne for samtaler også. Smiler de og beveger seg åpent i selskapet, eller står de å taster på mobilen i et hjørne? Søker blikket rundt blant de andre gjestene, eller er det en som ser mye ned og konsentrerer seg om maten eller kun få mennesker?, sier Leikvoll til Side2.

Smil og øyekontakt er tegn på imøtekommenhet og et positivt signal om at en person er åpen for kontakt. I tillegg er det en stor fordel å være løs og ledig, ikke stå med armene i kryss, det gir et signal på at du er utilnærmelig.

- Et viktig tips er å selv sende ut signaler om at du er åpen for small talk og å se etter de samme signaler hos andre. Det dreier seg om såpass banale ting som å vise positivitet med kroppsspråk. Men dette trenger naturligvis ikke være tilfellet, det kan dreie seg om en person som er sjenert, litt utilpass i situasjonen eller har tankene et annet sted. Men siden den personen som observerer dette ikke har andre holdepunkter enn det han eller hun ser, så blir gjerne konklusjonen at dette er en person som ikke vil ha kontakt, forteller Erling.

Her er Arvold og Leikvolls beste tips for hvordan du kommer i kontakt med andre:

PÅ FLY:
Om du reiser alene eller sammen med noen, kan det uansett være greit å få utvekslet et par ord med sidemannen. Dere sitter tross alt skulder ved skulder, og skal muligens sitte der en god stund. Får du en god samtale i gang, kan det også få flyturen til å virke kortere, spesielt om man reiser alene.

Her gjelder det å ta tak i det man observerer, og/eller situasjonen man er i. Hvor kommer man fra og hvor skal man hen? Andre reisemål man selv har gode erfaringer med, eller steder man gjerne skulle ha vært. Har sidemannen vært der? Skal han dit? Hvor har han reist ellers? Så kan man lede det ut i hva man forventer av en ferie, og/eller hva man absolutt ikke vil ha? Foretrekker man å reise alene og hvem reiser man helst med og hvorfor?

- Når det gjelder reiser er det lett å komme inn på litt negative temaer som trange fly, dyre billetter, slitsomme sikkerhetskontroller, og lignende. Men prøv å holde samtalen så positiv i som mulig i starten. Man vil ikke framstå som negativ og sutrete, selv om motparten i og for seg kan være enig i dine synspunkter, tipser Thomas.

Man kan snakke om destinasjonen flyet skal til:
- Har du eller den andre vært der før?
- Har du eller han noen tips om attraksjoner, restauranter eller tips om hvordan man kommer seg rundt i London?
- Hva er formålet med turen?
- Innsjekking, venting og trangt om plassen på flyet er en del av flyreisen, og noe mange irriterer seg over. Kan godt være et utgangspunkt for en prat.

Et enkelt eksempel kan være et spørsmål som: «Skal du til også London eller bare mellomlande der?». Hvis svaret er et kort «London», så kan dette være et signal på at personen ikke er veldig interessert i å prate, men kan også være et tegn på at personen trenger litt mer tid til å varme opp.

Så prøv gjerne på oppfølgingsspørsmål eller en kommentar gir litt gratisinformasjon om deg selv som personen selv kan bruke til oppfølgingsspørsmål. «Jeg skal bare mellomlande der, skal videre til et bryllup i Skottland»,«Dette er min første tur til London, har du vært der før?», hvis svaret er «ja, mange ganger», så kan du gjerne spørre om tips og erfaringer. Prøv å ikke hoppe alt for raskt fra tema til tema, da går man fort tom.

Hvis for eksempel dere begge skal på ferie, så fortsett gjerne praten om temaet ferie:
- Hva pleier du vanligvis å gjøre i ferien?
- Hva er favorittferiestedet?
- Hvordan er det å reise med barn på ferie?
- Hvordan planlegger dere ferien?

I boka er et av tipsene å ta utgangspunkt i tiden på året, og finne temaer ut i fra det. Og når stikkordet er sommer, er det lett å komme på temaer som passer for denne årstiden. Så om du møter noen på byen, på bussen, på fest eller i bryllup, så kan dette være gode knagger å henge en samtale på:

Ferie
De fleste av oss reiser på sommerferie, og dette er et innlysende tema for småprat. Fortell om dine ferieplaner og spør om andres ferieplaner.
Hvor skal du reise på ferie?
Har du vært der før?
Hvem reiser du sammen med?
Hva koster turen?
Hva er ditt favoritt-reisemål?

Sommeraktiviteter
Bruk typiske sommeraktiviteter som du selv liker som utgangspunkt til en samtale. Sjansen er stor for at du finner en som har de samme interessene som deg, enten det dreier seg om: Båtliv, hagearbeid, backpackerturer, besøk i badeland, hagearbeide, hytteturer, grilling, bading, soling, fjellvandring eller andre ting.

Mat og drikke
God mat og god drikke hører sommeren til. Hvorfor ikke benytte anledningen til å få eller gi noen grilltips?

Skoleferie
At barna har fri fra skolen i to måneder, og at barnehager er stengt i løpet av sommeren, gir ofte småbarnsforeldre utfordrende logistikkproblemer. Er du småbarnsforelder selv så kan det være interessant å dele erfaringer med andre i samme situasjon.

Agurknyheter
Sommeren er høysesong for kuriøse saker i avisene, og derfor en glimrende kilde for morsomme meningsutvekslinger.
Noen saker fra sommeren i fjor:
VG: Ny trend i arbeidslivet – De får fri når sola skinner
VG : Så mye bør du drikke (om kaffe og rødvin)
Dagbladet: ADVARSEL: Nå er flåtten ekstremt farlig

Været
Vi avslutter med den største small talk klisjéen av de alle; været. Det er et faktum at vi nordmenn er ekstremt opptatt av været, og spesielt om sommeren. Så for all del, står du helt fast for samtaleemner i sommerheten eller sommerregnskuren, kan en liten værprat være god å ha i bakhånden.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar