Gå til sidens hovedinnhold

Det beste lånet er ikke lenger det billigste

Nye rentebetingelser gir overraskende rangering.

(klikk for større bilde)

Hvilke boligån er billigst - rammelån eller vanlige boliglån (vanlige nedbetalingslån)?

Som tabellen over viser er et rammelån alt fra noen få hundrelapper dyrere per år (flere banker) opp til 6640 kroner dyrere (Sparebank 1 BV) sammenlignet med den aktuelle bankens vanlige boliglån.

Rangeringen, utarbeidet av smartepenger.no, er noe overraskende da norske banker de siste fire-fem årene har tilbudt lavest rente på rammelån. Men som tabellen viser er et vanlig nedbetalingslån nå minst like billig, eller billigere enn rammelån.

- Rammelån er det beste lånet

Til tross for at rammelån nå er noe dyrere totalt sett enn vanlige nedbetalingslån, mener privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no at rammelån fremdeles er det beste boliglånet.

- Rammelå er det mest fleksible lånet du kan ha. Du bestemmer selv til enhver tid hvor mye du skal innbetale til lånekontoen din. Noen banker har som krav at du skal innbetale rentekostnaden på lånekontoen. Andre har ikke noe krav om dette. I praksis spiller dette ingen rolle, siden du likevel kan disponere fritt innenfor lånerammen. Kommer du opp til rammen, må du uansett innbetale rentedelen siden du ikke har noe mer å gå på, sier Pedersen.

Oppdatert oversikt over de billigste boliglånene finner du her

Det mest vanlige er at du kan overføre penger mellom lånekontoen og brukskontoen i nettbanken. I noen tilfeller må du ringe banken for å ta ut mer penger, noe som er mer upraktisk.

- Husk også at rammelånet fungerer som en høyrentekonto. Siden du har en disponibel ramme trenger du ikke spare opp på en høyrentekonto ved siden. Alt du sparer kan du sette rett inn på rammelånet. Trenger du penger kan du bare hente de ut igjen innenfor rammen, sier Pedersen.

De billigste rammelånene

Avtalen Akademikerne har med DNB har den laveste renten både med ramme på 1 og 2 millioner kroner. Her er den nominelle renten 3,40 prosent, med et månedlig termingebyr på 70 kroner (840 kroner per år).

Din Bank har 0,1 prosentpoeng høyere nominell rente, men tar ingen etableringsgebyr eller termingebyr. Det gjør at Din Bank har den laveste effektive renten med ramme på 1 million kroner. Her er det heller ingen krav til tilhørighet i noen gruppe. Men disse vilkårene gjelder innenfor 60 prosent av markedsverdi. Skal du opp til 70 prosent, øker renten med 0,15 prosentpoeng.

De fleste bankene går opp til 70 prosent av markedsverdien på boligen, men enkelte strekker seg bare til 60 prosent

Dette er forskjellene mellom vanlige boliglån og rammelån

Oversikten viser hvor mye dyrere rammelånet er enn boliglånet, med en ramme på 1 og 2 millioner kroner. Først ser du hva renteforskjellene er ved 1 million og to millioner kroner, samt forskjellen på termingebyret. Det er forutsatt 80 prosent utnyttelse, slik at merkostnadene ved rammelånet er regnet ut fra 800.000 kroner og 1,6 millioner kroner.

Det er kun Swedbank som har eksakt de samme vilkårene. Det er mange som har samme rentesats, men termingebyrene er litt høyere.

De største forskjellene finner du i SpareBank 1 Oslo Akershus, og SpareBank 1 BV der forskjellen er 6.640 kroner i forskjell per år med 1,6 millioner kroner i utnyttelse.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken