Gå til sidens hovedinnhold

Smartere strømkunder

Stadig flere velger billig fremfor dyr strøm.

(NA24-KOMMENTAR): Rikelig nedbør har i andre kvartal gitt husholdningene de laveste strømprisene på fire år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Statistikken viser også at stadig flere kunder har gjennomskuet kraftselskapenes prispolitikk og bytter til gunstige spotavtaler.

Det er en markant endring i retning av gunstigere strømavtaler knyttet til spotprisen på kraftbørsen. I andre kvartal hadde 37 prosent av husholdningene spotavtale. For ett år siden var andelen 26,2 prosent. På tre år er andelen spotavtaler mer enn tredoblet.

Flere lure
Andelen som har den tradisjonelle kontraktstypen, variabel pris, har falt fra 57,5 i fjor til 51,7 i år. Resten utgjøres av fastprisavtaler, hvor prisen settes for et antall år fremover.

Variabel pris er gjennomført ugunstig for strømkundene, noe jeg også har skrevet om tidligere.

Forskjellen på disse avtaletypene er at spotavtaler gir kunden prisen på kraftbørsen pluss et lite og fastsatt påslag. Variable kontrakter innebærer at kraftprodusentene selv fastsetter prisen. Denne vil sånn noenlunde følge kraftbørsen, men gir produsentene slingringsmonn, og det vet de å utnytte. SSBs tall viser at variabel strøm har vært dyrere enn spotstrøm hvert eneste år statistikken dekker. Slik har det også vært i årets to første kvartaler.

Over tid har en normal kunde fort kunnet spare en tusenlapp i året på å bytte fra variabel til spot.

Dyre topper
Dette kunne man kanskje forsvart dersom variable avtaler tok av for de verste pristoppene, slik at svingningene ble dempet for kunden. Men faktisk er det motsatt. I kvartaler med spesielt høy strømpris øker forskjellen mellom spotpris og variabel pris. Disse pristoppene har en tendens til å komme på vinteren. Og gjett når du bruker mest strøm?

Det siste eksemplet så man i fjerde kvartal i fjor. Da betalte forbrukerne i snitt 57,9 øre pr. kilowattime for variabel strøm og 45,7 øre for spotstrøm. Disse prisene er uten avgifter og nettleie.

Konklusjonen blir som før: Strømkunder flest bør velge spotprisavtale. Den som har dårlig råd og prioriterer trygghet spesielt høyt kan velge en fastprisavtale. Ingen bør velge variabel pris.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Mørke skyer for de rike
Rapper de vannet vårt?
Hvor kul er Hitler?
Kamp mot flaskevannet
Sigøynere og snillisme
Stoltenbergs tullemål
Papirmølle i fattige land
Boligkjøp er gambling
Filialland fullt av hovedkontorer
Flere velger flat skatt

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken