(SIDE2): Iphone, Samsung, HTC eller hva annet du måtte foretrekke – de fleste av oss eier en, og bruker mobiltelefonen til minst like mye annet som å ringe venner og kollegaer.

Slik sett er det er innmari kjekt redskap å ha, men dersom du er for avhengig av den, kan smarttelefonen være med å forringe livskvalitet, arbeidsdag og samliv.

LES OGSÅ: Endelig, en iPhone-killer!

Men’shealth.com lister opp sju grunner til hvordan mobiltelfonen kan være negativ for deg, og vi gjengir dem her.

1. Sene eposter ødelegger produktiviteten.

Selv om det å jobbe ekstra utover kvelden kan høres ut som en god ide å komme a jour eller i forkant jobbmessig, viser undersøkelser at det ikke er tilfelle. Organizational Behavior and Human Decision Processes gjengir en studie som viser at de som bruker smarttelefonen i jobbsammenheng etter klokken 21 om kvelden, sover dårligere og har mindre energi dagen etter. En av årsakene er det blå lyset mobiltelfoner avgir, er med å redusere mengden melatonin som frigjøres i kroppen – et naturlig hormon som er med å sette i gang søvnprosessen.

2. Mobilavhengighet gjør deg koko

Å tro at mobilen vibrerer eller ringer, selv om den ikke gjør det, er blitt så vanlig blant smarttelefonbrukere, at det har det er klassifisert som et syndrom. I 2012 viste en studie at 89 prosent av universitetsstudenter i USA opplevde «falsk vibrering», mens 87 prosent av sykehusansatte i en tilsvarende studie opplevde det samme.

3. Mobilen fører til dårlig fysisk form

Det finnes en haug med app’er til smarttelefoner, også de som skal brukes i treningssammenheng. Men likevel er det de mest aktive mobilbrukerne, som kommer til kortest når det gjelder fysisk aktivitet. Spill, filmer eller å surfe på nettet kan gjøre brukeren mer passiv og stillesittende, viser en studie fra fjoråret. Studenter som bruker store deler av fritiden på mobiltelefonen – opptil 14 timer om dagen – var også de med dårligst form. De som begrenset mobilbruken til maks 90 minutter i døgnet, var i bedre form.

LES MER: Sjekker mobilen hvert tiende minutt

4. Meldinger kan sende deg på legevakta

Å tekste når man kjører bil, er som kjent farlig – men det er også farlig dersom man går og har nesa i mobiltastene. Siden 2005 har antallet skadde fotgjengere grunnet tekstmeldinger blitt doblet, viser en undersøkelse foretatt ved Ohoi Universitetet. Dersom trenden fortsetter, er det forventet nok en dobling i 2015. Studiene ble gjennomført ved innsamling av data fra 100 sykehus i løpet av 2010 – og mobilskadene ved teksting besto av alt fra å ha snublet og falt av fortauskanter og gangbroer, til å ha gått ut i trafikken og foran kjøretøy.

5. Mistet den? Ops!

Har du mistet telefonen eller forlagt den uten å aner hvor – og så begynt å kjenne panikken bre seg og pusten gå ukontrollert? Ifølge studier gjennomført av mobilforsikringsselskapet Lookout, blir 73 prosent av de spurte grepet av panikkartede følelser når de oppdager at mobilen er borte. Årsaken er tankene på hva det koster å få en ny, alt det som blir borte med mobilen og hvor tungvint det blir til en ny mobil er på plass. En britisk studie viser at 65 prosent lider av «nomophobia» - ingen mobiltelefon – altså det å være helt uten duppeditten.

6. Instagram ødelegger hukommelsen din

Det riktige motivet, de rette filterne, den beste vinkelen – vi velger bilder ut fra en haug (flatterende) kriterier. Og deler dem deretter. Men bruker man mobilen for mye til å dele slike øyeblikk, kan det påvirke hjernen din til å faktisk huske dem selv. Forskere ved Fairfield-universitetet fulgte to grupper på et museum – den ene gruppen tok bilder av det de så, den andre bare kikket. Dagen etter klarte ikke de fotograferende å huske så mange detaljer av kunsten, som de som ikke tok bilder. Bruker man bilder til å dokumentere, sier man også til hjernen at dette fikser kameraet, og man konsentrerer seg ikke så mye.

7. Mobiltelefonen ødelegger for sexen

Selv om man er i det rette humøret og du og partneren i senga har det alle tiders, kan lyden av en mobilmelding eller at den ringe, ødelegge stemninga. En britisk studie viser at 62 prosent av britiske kvinner har sjekket mobilen under sexakten. En annen undersøkelse viser av 1 av 10 har utsatt sexen, for å rekke en kjapp sjekk på mobilen først.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!