Se hele vodkasten med Arne Fredly her:
Arne Fredly slo seg opp som Norges råeste aksjemegler på 1990-tallet. Rundt 2000-tallet hoppet han av meglersirkuset med rundt 300 millioner kroner i lomma, for å bli investor på heltid. Det første han gjorde var å ta med seg familien ut av Norge. Først til London, deretter til Monaco i 2004. Det har gått sånn rimelig bra.
– Det var skatt, vær og eventyrlyst, sier Fredly om hvorfor han flyttet til fyrstedømmet, da han besøker Stavrum & Eikeland.
– Det er en myte å tro at det er vondt i utlandet, fortsetter han.
Han er Norges største aksjetrader, mer aktiv enn investorkompisen Øystein Stray Spetalen. Rent formuesmessig henger han imidlertid litt etter «Spettet». Ifølge Kapital er Fredly nå god for fem milliarder kroner, en hel milliard lavere enn kompisen. I fjor var de like rike.
– Kapital vet ikke alt, sier han med et glimt i øyet.
– Det verste med Norge er at det sløses mye
Fredly er ikke nådig i sin kritikk av de norske politikerne, som han mener «sløser» bort penger på meningsløse ting. Ifølge investoren kan finansminister Trygve Slagsvold Vedum spare flere hundretalls milliarder kroner, hvis han strammer inn pengebruken.
– Det verste med Norge er at det sløses mye. Staten sløser. 15 til 20 prosent er sløsing. Det er tankesmia til Rød-Larsen, det er kunstnere som kaster blod ut av rumpa, det er konsulent bruk, det er Nationalteatret, sier Fredly.
Se her Fredly snakke om sløseriet:
Det handler om å lage kaka større, ikke mindre. Blir skattetrykket for stort, da mister de fleste lysten på å betale skatt, og kaka blir mindre.
– Skatten skal være på et sted mellom 25 og 50 prosent. Jeg tror man hadde tjent mer på å ha en flat skatt, sier Fredly.
At alle betaler skatten sin med glede er en myte, og bare det, en myte, mener investoren.
– De vil ikke betale mer enn de trenger. Om det er Gro Harlem Brundtland, Jonas Gahr Støre, på Stortinget eller eiendomsmilliardærene som har lav formuesskatt. Alle ønsker å betale, men ikke mer enn innenfor reglene, sier Fredly.
Se han forklare om sløseriet her:
Vært med på 10.000 «aksjedealer»
Fredly kan økonomi og han kan regne. Han har vært med på nærmere 10.000 emisjoner eller «aksjedealer» som han kaller det. Bare siden covid kom, har han deltatt i rundt 1000 stykker.
– Jeg har tjent på 995 av dem. Bare fordi jeg visste at de var dyre og passet på å komme ut i tide, sier investoren.
Taperne er småsparerne som ikke klarer å komme seg ut i tide og som blir med på nedturen når aksjemarkedene krasjer.
– Det som er trist, er at de rike blir rikere og vanlige folk fattigere, sier Fredly.
Hos Stavrum & Eikeland kommer med Fredly med flere gulltips, blant annet et som gir nærmere «risikofri» avkastning på 7,5 prosent årlig.
Se hans gulltips her:
Meglerhusenes rolle
Fredly går også løs på meglerhusene som bidrar sterkt til at småsparerne taper i aksjemarkedet, med sine euforiske analyser.
– Det er meglerhusene som priser dette her. De må skjerpe seg, sier investoren.
Han mener også at småsparerne må ta seg i nakken.
– Jeg sier det for hundrede gang. De må ikke følge sånne bjellesauer, for når det står i avisen at vi har kjøpt, kan vi allerede ha solgt. De må tenke selv, sier Fredly til Stavrum & Eikeland.
Kritikken hagler også mot finansmyndighetene, som lar selskaper slipper unna det han kaller i beste fall misledende børsmeldinger.
– På Oslo Børs kan ikke jeg huske siden Fast-saken i 2005, at noen er bøtelagt eller tatt for falske meldinger. Jeg har sikkert 100 eksempler på misledende eller falske børsmeldinger, sier Fredly.
Se her Fredly forklare hvordan aksjemarkedet blåses opp:
Kryptovaluta er noe Fredly følger nøye med på, men som han enda ikke har investert i.
– Jeg forstår ikke krypto, sier traderen.
Hos Stavrum & Eikeland forklarer han hvorfor han ikke forstår krypto og hvilke fem ulike aktører som dominerer kryptoverden.
Hør flere episoder av Stavrum & Eikeland på Spotify eller Apple Podcasts.
Gjester har vært tidligere statsminister i Danmark, Helle Thorning-Schmidt, tidligere statsminister Erna Solberg (H), Ap-leder og nåværende statsminister Jonas Gahr Støre, NRKs Fredrik Solvang, influenser Linnéa Myhre, friidrettspappa Gjert Ingebrigtsen, finanstopp Knut Brundtland, skipsreder Herbjørn Hansson, samt investorer som Jens Ulltveit-Moe, Jan Petter Sissener, Kristian Adolfsen, Johan H. Andresen, Reynir Indahl, politiker-nestor Gudmund Hernes, Tinder-dama Cecilie Fjellhøy, oljeanalytiker Jarand Rystad, Jan Åge Fjørtoft, Svein Tore Holsether, Hilde Merete Aasheim, Shabana Rehman og Trond Giske, for å nevne noen.