Gå til sidens hovedinnhold

Smell for norske banker

Omsetningen for norske banker falt i tredje kvartal og egenkapitalen svekker seg, ifølge Kredittilsynet.

- Norske banker har fortsatt tilfredsstillende lønnsomhet og soliditet, men likviditetssituasjonen er krevende og tapene vil øke, skriver Kredittilsyn-sjef Bjørn Skogstad Aamo i en melding.

NA24 - din næringslivsavis

Konklusjon
Oppsummert fra Kredittilsynet er at utlånstap og misligholdte engasjementer har økt sammenlignet med samme periode i fjor, men nivået er fortsatt lavt.

Det er store kurstap på verdipapirer som følge av uroen i finansmarkedene, og veksten i bankenes utlån er på vei ned, i hovedsak som følge av lavere etterspørsel etter lån

Viktig tiltak
Tiltakene fra Regjeringen og Norges Bank er viktige mener Aamo. Kredittilsynet har nettopp gjennomført en møteserie med større norske banker. Foreløpig ser det ut til at virkningen av redusert etterspørsel etter utlån som følge av de realøkonomiske og psykologiske virkninger av den internasjonale finanskrisen etter bankledernes vurdering er større enn de moderate innstramminger i kredittpraksis som er gjennomført heter det derfra.

Nedgang
Norske banker hadde samlet et resultat før skatt på 17,9 mrd. kroner, der er rundt to milliarder kroner lavere enn samme periode i fjor.

I forhold til gjennomsnittlig forvaltningskapital (GFK) var dette en nedgang på 0,24 prosentpoeng til 0,87 prosent.

Egenkapitalavkastningen falt i samme periode fra 15 prosent til 11 prosent.

Resultatet er sterkt påvirket av kurstap på verdipapirer som følge av uroen i finansmarkedene.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken