Gå til sidens hovedinnhold

Smøringspartiet

Senterpartiet vil gi skogeierne skattelettelser på flere hundre millioner kroner hvis de stemmer mot å legge ned Union. Et klarere eksempel på statlig smøring skal man lete lenge etter.

Styret i Norske Skog vedtok mandag å legge ned papirfabrikken Union i Skien, og tirsdag skal saken endelig avgjøres i bedriftsforsamlingen. Der har skogeierne seks av 18 stemmer, og de kan lett komme på vippen mellom de ansatte og eierne.

I denne meget betente situasjonen lanserer Sp-nestleder Lars Peder Brekk et tilbud som mangler sidestykke i norsk politikk: Dersom skogeierne stemmer som han vil, skal Senterpartiet jobbe for å gi dem en gavepakke på flere hundre millioner kroner.

Og hvis de stemmer imot?

- Da vil vi i alle fall ikke behandle dette som en pakke. Det er en betingelse at skogeierne utsetter Union-saken, sier Brekk til VG.

Regelrett smøring, sier Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar, og han fulgte opp i Tabloid på TV 2 med å så fast at det ligner på ren korrupsjon.

Det har Hegnar helt rett i, for det er faktisk ganske fantastisk at den rødgrønne regjeringen – lenge før den har tiltrådt – lover bort hundrevis av millioner av statskassen for å øve press og påvirkning i et privat selskap.

Normalt er korrupsjon private penger som brukes til å skaffe offentlige vedtak, men her er det motsatt. Noe særlig mer spiselig er det ikke av den grunn.

Senterpartiet har selvsagt full rett til å arbeide for bedre skatteordninger for skogeierne og andre av partiets medlemmer (resten av samfunnet skal ikke få skatteletter, det er den rødgrønne regjeringen enige om). Partiet har også anledning til å få vedtatt generelle ordninger for hele skogbruket. Faktisk kan man også tilby Norske Skog spesialordninger for å berge Union. Alt dette er helt greit.

Men å bestikke en gruppe i bedriftsforsamlingen med en pakke de kun får hvis de stemmer nei, lukter dårlig.

Diskuter artikkelen i Veggavisen.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken