Gå til sidens hovedinnhold

Slik jobber smuglerkongene

I september gjorde Tollvesenet norgeshistoriens største alkoholbeslag. Men daglig kommer nye og store lass fram til faste kunder. Her forteller smuglerkonger hvordan det skjer.

- Hei, den semitraileren der bør vel granskes nøyere!

De norske tjenestemennene ved tollstasjonen på Eda, grensen mellom Värmland og Eidskog, er på vei inn til en liten kaffepause. Men synet av den svenskregistrerte doningen som kjører på grønn sone, får jaktinstinktet til å bråvåkne. Passering på grønt betyr at kjøretøyet egentlig er tomt, men semitraileren jobber vitterlig tungt. Kaffen kan vente.

Tollerne kaster seg inn i bilene sine og følger rolig etter. På riksvei 2 ved Magnormoen blir semitraileren vinket inn til siden, og den stopper pent og pyntelig. Sjåføren er en kroatisk kar i slutten av tjueårene. Han blir bedt om å åpne bakdøra på tilhengeren.

- Traileren er helt tom, sier han med høye, uforstående skuldertrekk.

Men da sjåføren åpner døra, velter det ut vinkartonger. Et kjapt blikk innover i hengeren røper at opptellingen av smuglervarene kommer til å ta tid. Pall på pall med øl og vin og en anselig mengde brennevin. Underveis dukker også 38 kilo med tobakk opp.

Den «tomme» semitraileren inneholder 28.450 liter med børst (17.962 liter øl, 9630 liter vin, 858 liter brennevin).

Det er norgeshistoriens største samlede beslag av alkohol, og har en verdi på 2,3 millioner kroner i unndratte avgifter.

Sjåføren som ble bremset av godt tollerhåndverk, har så langt bare innrømmet at han tok på seg et kjøreoppdrag fra Sverige, og erkjenner uaktsom overtredelse av Tolloven. Men varene kommer lengre sørfra, nemlig smuglernes handleparadis Tyskland, og de har skvulpet seg inn til Norge via Helsingborg. Endestasjon var Oslo.

For Tollvesenet i Kongsvinger blir 2011 det største beslagsåret av alkoholholdige drikkevarer noensinne. De tar jevnlig flere smuglere i uka.

- Rett etter rekordbeslaget stoppet vi fem transporter med mellom 500 og 1000 liter vin. Det ekstra alvorlige med smuglervarer er at det ikke er noen aldersgrenser nedad. Selv tenåringer får tak i alkoholen, sier kontorsjef Morten Nystuen.

Les også:

Forsynte hele Oslo

Selv med grensevoktere som kan alle smuglertriks i boka, og utstyrt med røntgenmaskiner og spesialhunder og døgnåpen ærgjerrighet, renner millioner av liter med illegalt øl, vin og brennevin inn i norske hjem hvert eneste år. Og muligheten til billig kos og fyll gjør veldig mange av oss til helere.

Men hvordan kvitter man seg med kjempelass av alkohol? For mannen jeg har fått i tale, er det ingen gåte. Han regnes som den store smuglerkongen i moderne tid, og har skapt mange fete overskrifter i flere tiår.

«Fikser’n», som han vil kalles av hensyn til familien, hentet sin første spritpall i 1970. Siden ble det så mange flere at han mistet tellingen.

Da datidens største spritsmuglersak var oppe til doms i 1985, lød tiltalen på en million flasker brennevin. «Fikser’n» ble dømt for halvparten av det kvantumet. Han har også sonet for å ha produsert og solgt 150.000 liter hjemmebrent fra spritfabrikker på Østlandet.

Men etter en kraftig fengselssmekk for sin involvering i den såkalte metanolsaken, der han ble lurt opp i stry av en portugisisk produsent, påstår «Fikser’n» nå at smuglerkarrieren er over. Men alle triksene kan han fortsatt.

- Fortsatt er alkohol uhyre lett å bli kvitt. Man smugler inn det markedet kan svelge. Og alle kjøper. Bortsett fra KrF’ere, da. Vi er aldri blitt sett på som noen fæle banditter. Det er bare skatteetaten som hater oss, he-he, sier mannen som moderniserte den organiserte spritsmuglingen og tråkket til for fullt under de omfattende polstreikene i 1978, 1982 og 1986.

Blant annet med spesiallagede tanker som var bortimot umulig å åpne.

- I 1982 varte polstreiken i 11 uker og fram til jul. Da kjørte vi hver eneste uke, tok med oss 20-23.000 liter brennevin på hver tokt. Bare vodka, cognac og whisky på flasker, de mest salgbare varene. Da jula kom, var vi helt utslitte. Det ble sagt at det ville bli kjempelange køer utenfor polets filialer når de åpnet igjen. Men det skjedde ikke. Vi hadde mettet «hele» Oslo,» forteller «Fikser’n».

Supereffektive smuglere

Et godt kontaktnett og selgertalent er ifølge «Fikser’n» de viktigste verktøyene for en smugler.

- Jeg har alltid drevet med fulle lass, og hadde som regel ti store kunder som ønsket to-tre paller hver seg, og da var de forsynt den måneden. Mye ble også distribuert blant venner og kjente. Fordelingen av et lass går utrolig effektivt, og jeg og mine karer – jeg hadde seks til åtte mann rundt meg, fem av dem tilhørte min innerste krets - var gode på distribusjon.

- I løpet av noen få timer hadde vi fordelt hver dråpe på fem steder eller fem biler. Og det var viktig å dele opp lasset fortest mulig. Vekk med varene, inn med penga. Neste ledd brukte kanskje en uke på å kvitte seg med sitt parti,» sier spritlegenden.

En av hans mindre konkurrenter, som nå konsentrerer seg om sigarettsmugling, forteller omtrent det samme.

- Jeg hadde et team på fem mann, som igjen hadde sine håndlangere. Innimellom kunne det være en eller to storkunder som tok hele lasta. Det var avhengig av hvor kjent de var i disse kretser, og ikke minst hvem du stolte på. En som for eksempel ønsket 10.000 liter, betalte innen to-tre uker. Tidligere omsatte jeg også mye på campingplasser. Der skaptes det fort drikkemiljøer. I tillegg fant vi fram til «ildsjeler» i større bedrifter som tok opp bestillinger blant kolleger.»

Vinmonopolet er ikke kjent for å gi kreditt. Men i smuglerbransjen er man rausere med kjøpsvilkårene.

- Vi måtte gi kreditt. Det dreide seg jo om store summer,» sier «Fikser’n».

- Hvem var de store kundene?

- Blant annet en større kabelfabrikk. Der rullet vi inn pall på pall. Vakta visste godt hva som foregikk, men lukket øyne og ører. Den aller største kunden var Oslo kommune i alle varianter, fra park- og idrettsvesenet til veivesenet. De sikreste kundene på 80- og 90-tallet befant seg innen politiet. De som kjøpte av oss, kunne jo ikke akkurat blåse oss. Så tjenester gikk begge veier. Og det tørsteste politidistriktet var Drammen. Her «skjenket» vi alt fra politisjefer til arrestforvarere, og vi kunne drive helt fritt i byen. Men de tørste purkene er borte. Ny Politihøgskole har tydeligvis skapt en annen tjenesteånd, he-he.

- Hva med levering til restauranter da og nå?

- Det har aldri vært mer enn ti prosent av lassene som har gått til restauranter, og det er samme faktor i dag. Tidligere var det en enighet mellom restaurant, kelner og kunde. Smuglersprit gikk «baklengs» til faste kunder. I dag er den bransjen mye bedre kontrollert av myndighetene.

Vanvittig pengeforbruk

Gutter som «Fikser’n» – hvis noen er i tvil – driver ikke med utstrakt veldedighet. Alkoholsmugling er big business. Hvor mange titalls millioner som «Fikser’n» & Co har omsatt for, vet han knapt selv. Men en gang skrøt han av at han hadde svidd av en million D-mark (tre millioner kroner) på Reperbahn over en periode.

- Hva innbringer for eksempel ett lass?

- Hvis jeg som grossist har betalt en halv million kroner for et opplegg, blir min fortjeneste den samme summen. Altså en halv million i lomma. De fem karene under meg tjener rundt 100.000 kroner hver seg.

Men noen ganger går oppleggene til helvete.

- Ingen investerer i systemer lenger. Fordi tollerne vet om alle metoder og har veldig mange kontroller. I dag laster man opp 30 paller og håper det beste. Og det går bra i åtte av ti tilfeller. De som oftest ødelegger statistikken, er en russer eller en polakk. Men alle må stunte litt. Det er en risiko knyttet til både kjøp og salg. Dog – har du investert fra 500.000 til en million i et lass, er det ingen vits å gamble med dårlige odds. Da bør du i det minste sjekke om grensestasjonen har en røntgenmaskin. Har du kjørt fem ganger i pluss, tåler du en smell. En virkelig proff klarer ti smuglerturer før han må rekke hendene i været.»

- Hvordan hvitvasker man så mye penger?

- Vel, de fleste i denne bransjen, meg selv inkludert, bruker penger som fulle sjøfolk. Forbruket er helt vanvittig. Personlig gjorde jeg utrolig mange elendige investeringsvalg, både med eiendommer og juveler, og de fleste gikk med dundrende underskudd.

- Men, fortsetter «Fikser’n», - enkelte har vært smartere med penger enn meg. En kjenning som smuglet 96-prosent fra Madrid i nesten 15 år helt til en nabo av ham lurte på hva som foregikk, endte i retten med en tiltale på 1,5 millioner liter sprit. Han ble dømt for 300.000 liter. Han har ikke vært i vigør på mange år, men lever meget godt.

- Og bransjen lever tydeligvis også i beste velgående?

- Det er fortsatt de store, norske røverne bak de største toktene, og jeg har noen kompiser som bare driver og driver. Men markedet er ikke så stort lenger. Nordmenn har såpass bra økonomi i dag at de fleste handler på polet. Før var en full mann en blakk mann. Som kastet seg over billige varer. Ikke i dag. Solide trygder gjør at selv alkiser kjøper over disk. Men med norske priser – og en stat som igjen har hevet alkoholavgiften – er smugling likevel en meget interessant butikk som vil vedvare.

Les også:

Kommentarer til denne saken