De lave svenske bilavgiftene slår ut i lavere leiepriser på bobil i Sverige. Når kjøpskostnaden er betydelig lavere enn i Norge følger leieprisen etter. Du kan forvente en besparelse på 2.000 norske kroner per uke. På en 14-dagers ferie sparer man 4.000 kroner, som bør kunne forsvare bryderiet med å kjøre til Sverige for å leie bilen. Den svenske kronen har nemlig også utviklet seg svakt, og er bare 4 prosent sterkere enn for 12 måneder siden.

I Sverige er det mer vanlig at det meste er inkludert i leieprisen. I Norge er gjerne forsikring og vask tilleggskostnader. I tillegg kommer 250-300 kroner døgnet ved overnatting på campingplasser, også det litt under det norske prisnivået.

Lovlig å bruke svensk bobil i Norge

Det er ingenting i veien for å benytte bosbilen i Norge. På den måten manøvrerer du deg i praksis unna de norske bilavgiftene.

Regelverket sier at du kan bruke en utlandsregistrert bil i Norge i inntil 42 dager i løpet av 12 måneder. Har du kort reiseavstand til en svensk småby, er det fullt mulig å finne ledig husbil på nettet. For eksempel: Strömstad, Töckfors, Årjäng, Arvika, Torsby, Östersund, Åre og Kiruna. Litt lenger unna svenskegrensen: Karlstad, Säffle og Uddevalla.

Vær oppmerksom på kilometerbegrensning

En del utleiere setter en begrensning på 100 mil per uke. Det kan høres mye ut, men planlegger dere å streife omkring, blir dette raskt for lite. Dere risikerer da å måtte betale et fordyrende kilometertillegg.

Slik gjør du det
Gå inn på nettsiden www.blocket.se og velg geografisk område, deretter «Husvagnar & Husbilar», «Husbil» og kryss av for «Uthyres». Noen biler leies ut av utleieselskaper, mens andre av privatpersoner.

Velger du en bil som veier under 3.500 kg, kan du kjøre den med vanlig B-sertifikat. Er den tyngre må du ha C eller C1, men da kan du maks kjør ei 80 km/t.

Hva slags bobil bør du velge

Sovealkove er økonomisk gunstig (det store utspringet over førerhuset). Det gir et ekstra sove-/lekerom uten at det gjør bilen lengre og dermed dyrere. Det er også en fordel å velge en nyere bobil. En del ting som kan slutte å fungere (gassystem, kjøleskap, kokeplater, varmesystem, TV, og ikke minst selve kjøretøyet). En nyere bil minimerer risikoen for frustrasjon.

Kalkulator:

Svenskehandelskalkulator
Viser de viktigste produktgruppene du kan spare penger på.