(SIDE2:) Jan Erik Hanssen var ikke eldre en sju år da han skjønte at han hadde spesielle evner. Det var ikke så sterke opplevelser, men ting han skjønte i ettertid var knyttet til sin egen klarsynthet. Nå skal han være med i TVNorges nye serie «Jakten på den 6. sans».

- Jeg skjønte at jeg hadde disse evnene ganske tidlig i livet. Der er jo andre i familien som også har disse evnene, det ligger nok litt i blodsbåndene, sier Hanssen som til daglig driver Skoger Naturterapi. Blant tjenestene som tilbys der er healing, klarsynthet, reading og rensing av hus. Hanssen sier at han husker ikke første gang han innså at han kunne snakke med de døde, men at han ikke opplevde det som noe skremmende.

- Det kom så naturlig så det blir ikke skummelt. Det skjer ikke før man er klar for det, forklarer han.

Jakten på den mest klarsynte
«Jakten på den 6. sans» er et nytt program som setter seg som mål å finne Norges mest klarsynte. Programmet fikk over 150 på meldte, der 20 stykk gikk videre til første program. Deltakerne skal gjennomføre tester for å se hvem av dem som er mest klarsynt, og den første testen de 20 deltakerne skal bryne seg på er å beskrive den personen som sitterpå den andre siden av et forheng ved hjelp av et bilde i en lukket konvolutt og en ring som tilhører personen. De ni som overlever første test går deretter videre til mer testing, blant annet å finne en person gjemt i en bil og beskrive en tragedie som har skjedd på et bestemt sted. Den kandidaten som i slutten av programmet har minst poeng, må dra hjem igjen.

(artikkelen fortsetter nedenfor)

- jeg synes testene var reelle, fine tester som gir et ordentlig svar. Det er jo ikke noe hokus pokus, det må bare teste ting som kan måles. Det var jo litt uvant å gjøre x antall oppgaver på tid, men det hører jo med i konkurransen og vi lærte alle noe nytt om oss selv, sier Hanssen som er glad for at han ble med.

Sterke opplevelser
- Jeg er imponert over alle deltakerne. Det er jo en konkurranse og alle kan jo ha både gode og dårlige dager, men den røde tråden er at alle er flinke på sitt nivå. Vi er nå som en stor familie, det er egentlig utrolig det som har skjedd. Jeg har blitt kjent med nye sider av meg selv og møtt fantastiske mennesker.

Jan Erik Hanssen forteller at en av testene i det første programmet var noe av det sterkeste han har vært med på under hele innspillingen. Deltakerne ble bedt om å beskrive en tragedie som hadde funnet sted på et bestemt sted i skogen de ble tatt med til.

-Jeg opplever at jeg ser ting, hører og lukter dem. Det er nesten som å være der, man føler nærværet av menneskene som var der. Det er nesten ikke sånt man snakker om for det blir så personlig, sier han.

Overbevisende
Også programleder Tom Strømnæss, kjent fra «Åndenes Makt», ble imponert over deltakerne.

- Det skjedde flere ganger at jeg bare satt med haka langt nede på brystkassa. De klarsynte gjorde ting en ikke skulle trodd var mulig, det var helt utrolig. Men noen ganger så bommet de kraftig og da. Det går mye opp og ned, men deltakerne har heldigvis selvironi. Det ble mye kommentarer av typen «i dag var jeg nok mer nærsynt enn klarsynt», ler Strømnæss som røper at selv etter mange år med «Åndenes Makt» er han ikke spesielt medial selv.

- Men jeg sliter litt med langsynthet, spøker han.

(artikkelen fortsetter nedenfor)

Mange synske i Fredrikstad
150 klarsynte meldte seg på, noen som hadde sett reklamen og også mange som TVNorge tok kontakt med selv.

- Det var en pussig overvekt av folk fra Østfold, men jeg tror ikke vi endte opp med å med noen deltakere der ifra. Det var også mange som meldte seg på, som hadde store problemer med å vise til noen klarsynte evner i det hele tatt, humrer programlederen.

Ett av problemene med å måle klarsynthet, er at man bare kan måle det opp mot ting man allerede vet. Under testen i skogen var det flere deltakere som fikk følelse for at det var hester involvert, noe som ikke stemte med informasjonen Strømnæss satt på.

- Med det kan jo godt være at det har vært hendelser på stedet lengre bak i tid som involverte hester. Spillereglene gjør jo at vi må måle faktiske forhold som vi kjenner til, forklarer programlederen.

Har fått kritikk
Det har ikke bare vært fryd og gammen for «jakten på den 6. sans». Flere av deltakerne som ikke gikk videre raser mot TVNorge og hevder at konseptet er useriøst.

Les mer: Synske raser mot TVNorge

- Det må de gjerne få lov å ytre. Vi gjorde testen der de fikk ti minutter på å beskrive en person på andre siden av en skillevegg, og valgte ut ni stykker som vi følte hadde overbevis oss. Jeg føler at det var en riktig avgjørelse. De som ikke gikk videre føler kanskje at de ikke fikk vist seg frem, men jeg mener vi plukket ut de som var best der og da, sier Strømnæss.

Med seg på laget har han også skeptiker Lailia Back, som har mange års erfaring som politietterforsker. Hun skal overvåke at alt går riktig for seg.

Det er nok ikke nok til å overbevise de største skeptikerne: De lurer seg selv.

Fikk gafler kastet etter seg
Tom Strømnæss selv tror på at det finnes mer mellom himmel og jord enn det vi vet.

- Gjennom «Åndenes Makt» som jeg jo har jobbet med i flere år, har jeg sett og opplevd ting som er vanskelig å forklare på en rasjonell måte. Jeg har til gode å se spøkelser klar og tydelig for meg, men jeg tviler ikke på hva de som er med i programmet forteller, eller at de klarsynte har kontakt med energier eller magnetisme og slikt. Jeg fikk en eske med 200 gafler som sto på en anretningshylle kastet etter meg i en episode, og det er nok den kraftigste åndeopplevelsen jeg har hatt, forteller han om sine opplevelser på Stortorget Gjestgiveri i Oslo.

- Spøkelser er jo litt uforutsigbare. det skal mye til for at det skjer noe akkurat når vi har kameraene gående.

Litt som «Idol»
Mange lurer nok på hvorfor de klarsynte fra «Åndenes Makt» ikke er med i den nye serien.

- Vi har valgt å tenke litt som de gjør i «Idol». Vi vil ha nye fjes og ferske talenter, folk vi ikke har brukt før.

Jan Erik Hanssen forteller at det har vært en liten eksplosjon i antallet klarsynte den siste tiden, og tror det er blitt mer akseptert enn tidligere.

- Jeg håper det norske folk tar oss ni for det vi er. Vi har gjort dette her med hjertet og vi er bare oss selv som vi er.

Se «Jakten på den 6. sans» på TVNorge søndag klokken 21.30