Gå til sidens hovedinnhold

Sniktitt på årets storfilmer

2008 ser ut til å kunne bli et svært godt filmår. Her er noen av filmene du kan glede deg til i første halvdel av året.

(SIDE2:) I vinter kommer en rekke amerikanske filmer som hadde amerikansk premiere like før jul. Dette er filmer som håper på Oscar - og mange av dem vil sannsynligvis også få det. Men i første halvdel av året kan du også se filmer som trolig vil gjøre det bra i neste års Oscar.

Foretrekker du underholdningsfilmer, barnefilmer eller norske filmer? Senere i uken presenterer vi filmer innen disse kategoriene.

Her er noen av filmene som trolig vil prege årets og neste års Oscar-utdeling.

«3:10 to Yuma»
Allerede fredag kan du se denne western-filmen med Russel Crowe og Christian Bale på rollelisten. Den handler om en forbryter som skal fraktes til fengsel. Men reisen skal vise seg å være svært farefull.

«Om forlatelse»
11.januar har «Om forlatelse» («Atonement») norsk premiere. Keira Knightley og James McAvoy spiller et forelsket par som blir splittet av en fantasifull lillesøster. For øyeblikket ligger den som nummer 244 på Imdb.coms liste over tidenes beste filmer, og den er en av de heteste Oscar-kandidatene.

«Gone Baby Gone»
Mange var skeptiske da Ben Affleck skulle debutere som regissør. Men resultatet har blitt over all forventning. 18.januar kan nordmenn se filmen. Afflecks bror Casey spiller en av to privatetterforskere som prøver å finne en forsvunnet jente.

«I`m not there»
18.januar kommer filmen som viser Bob Dylan fra mange sider og spilt av mange skuespillere. Mest oppmerksomhet har Cate Blanchett fått, og mange spår en Oscar til henne. Filmen fikk juryens spesialpris og Blanchett fikk prisen for Beste kvinnelige skuespiller ved festivalen i Venezia.

«Charlie Wilson’s War»
Tom Hanks, Julia Roberts, Amy Adams og Philip Seymour Hoffman er på rollelisten i denne filmen, som har premiere 1.februar. Den er basert på en sann historie om et kongressmedlem, en kjendis og en CIA-agent som utøver en hemmelig operasjon.

«Juno»
Ellen Page spås en god karriere etter hovedrollen i «Juno». Hun spiller en tenåringsjente som blir gravid og må takle livets nye vending. Filmen har premiere 1.februar.

«Dykkeklokken og Sommerfuglen»
Mange er overrasket over at Frankrikes Oscar-bidrag er «Persepolis» og ikke denne. 8.februar kan du bedømme selv. «Le Scaphandre et le Papillon» handler om en mann som etter et hjerneslag blir lammet i hele kroppen, mens hjernen fungerer som normalt. Det eneste han kan røre på, er øyelokkene, og han lærer seg å kommunisere med øynene.

«There Will Be Blood»
Rollen som Daniel Plainview skal være en av Daniel Day-Lewis’ beste på årevis, og mange tror at den vil gi ham en Oscar. For tiden ligger filmen som nummer 84 på Imdb.coms liste over beste filmer. Premieren er 15.februar.

«Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street»
Tim Burton står for regien, Johnny Depp har hovedrollen og Stephen Sondheim har skrevet musikken til denne mørke musikalen. Filmen har premiere 22.februar.

«In the Valley of Elah»
Hank får vite at sønnen har kommet hjem fra krigen i Irak, men at han er savnet. Etter å ha vært i kontakt med noen av sønnens kamerater, får han vite at han er drept, men at forsvaret ikke vil si noe om det. 29.februar kommer filmen til Norge.

«No Country for Old Men»
Filmfans over hele verden får gåsehud bare ved tanken på Coen-brødrenes nye film. Den skal være deres beste på mange år, og den spås mange Oscar-priser. Filmen har premiere 29.februar.

«Into the Wild»
Sean Penn står for regien av denne filmen, som har premiere 7.mars. Den handler om en uteksaminert student som reiser ut i villmarken for å prøve ut et enkelt liv.

«The Other Boleyn Girl»
Natalie Portman og Scarlett Johansson spiller to av rollene i denne filmen. Den handler om to søstre som kjemper om kong Henry VIII. Filmen har premiere 7.mars.

«Wanted»
27.juni har «Wanted» norsk premiere. James McAvoy, Angelina Jolie og Morgan Freeman er blant navnene på rollelisten. Filmen handler om en ung mann som mister faren sin, og som overtar hans plass i en hemmelig orden.

«Valkyrie»
Tom Cruise har hovedrollen i krigsfilmen om en mann som planlegger å myrde Hitler under andre verdenskrig. Filmen er basert på en sann historie. Filmen har foreløpig ikke fått en norsk premieredato.

Noen andre filmer du kan glede deg til:
«Drageløperen» (25.januar)
«Antatt skyldig» («Rendition») (1.februar)
«Lust, Caution» (8.februar)
«Before the Devil Knows You're Dead» (29.februar)
«The Bucket List» (7.mars)
«Things We Lost in the Fire» (4.april)

I morgen kan du lese om underholdningsfilmene som kommer neste år. Se trailerne til noen av disse her (se hvilke under videoboksen):

204140

(«Leatherheads», «Mad Money», «Forgetting Sarah Marshall», «Over Her Dead Body», «Fool's Gold», «Drillbit Taylor», «Definitely Maybe», «27 Dresses», «Get Smart», «Harold and Kumar Escape From Guantanamo Bay», «Semi-Pro», «First Sunday», «Be Kind Rewind», «You Don't Mess With the Zohan», «Welcome Home Roscoe Jenkins», «The Duchess», «Wanted», «21», «Stop-Loss», «Hancock» og «Pride and Glory»)

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?