Gå til sidens hovedinnhold

- Kulda kan føre til hjerteinfarkt

Flere dør om vinteren.

(SIDE2): Men de aller fleste har ingen problemer verken med kulde eller snøfall.

Statistisk sett er det i overkant av ti prosent flere dødsfall i Norge om vinteren enn om sommeren. Det er også flere eldre som dør av hjerte- og karsykdommer om vinteren. Det har fått forskere til å spørre seg om det er kulda som har skylda. Det er likevel ingenting som tyder på at vanlig vinterkulde er en direkte årsak til dødsfall, men kulda kan være en utløsende årsak til eksempelvis blodpropp – som igjen kan være en dødsårsak særlig hos eldre.

Indirekte virkning
Professor James Mercer ved Institutt for medisinsk biologi ved Universitetet i Tromsø ledet for flere år siden et forskningsprosjekt der ett av målene var å undersøke om kulde kunne utløse en fysiologisk reaksjon hos mennesker som igjen kunne forklare den økte hyppigheten av dødsfall om vinteren.

- Det er mye som peker på at kulda kan ha en innvirkning på hjerte- og karsykdommer. Men vi er ennå ikke hundre prosent sikre på akkurat hva det er som skjer, sier Mercer i dag til Nordlys.

Snømåking
Faren er imidlertid ikke altfor stor, og det er bare de aller eldste som har en liten økt risiko for hjerteinfarkt på kalde dager, melder forskning.no.

Nettstedet viser til en studie ved Universitetet i Tromsø som undersøkte alle hjerteinfarkt i Tromsø i perioden 1974-2004. Studien fant ingen overveldende sammenheng mellom kulde, snøfall og dødsfall.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Forskning viser at det kun er en liten økning av førstgangsinfarkt når det er vinter, og når det gjelder snø og kulde er det de over 65 år som er spesielt utsatt, sa stipendiat Laila Arnesdatter Hopstock ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT til forskning.no

Hun mener tromsøværinger takler vær og vinter bra, og viser til at de fleste er vant til klimautfordringene man opplever i nord. Større risiko kan det være i områder der man risikerer brå endringer.

- De som ikke er vant til plutselige snøfall og kraftig temperaturfall, takler vinteren mye dårligere enn oss, sier Hopstock.

Dette kan være en forklaring på hvorfor risikoen for hjerteinfarkt i USA ser ut til å være langt høyere enn i Norge i kuldeperioder. Amerikanske studier viser nemlig at det kan være opp til 50 prosent økning av hjerteinfarkt mellom sommer og vinter.

LES OGSÅ: Snømåking utløste full nabokrangel

Hold varmen
Det er altså liten grunn til å engste seg for hjerteinfarkt som følge av for eksempel snømåking. Det kan likevel være greit å sørge for oppvarming før man går til kraftige anstrengelser.

Det er heller ingen tvil om at eldre mennesker er mer utsatt for kulde enn yngre. Eldre sitter generelt mer stille, og kroppen produserer dermed mindre varme. Eldre mennesker har også gjerne dårligere evne til å finregulere blodsirkulasjonen i huden.

Mercer understreker derfor at eldre bør unngå unødvendig eksponering for kulde, og at man bør sørge for jevn og god varme innendørs.

- Det er viktig å holde i hvert fall ett rom varmt. Dessuten bør man alltid følge det gamle rådet – «Bruk hue – og lue».

Kommentarer til denne saken