(Østlands-Posten): Veier på hele Østlandet snør ned, og brøytemannskapene har lange arbeidsdager.

Saken der en leser fortalte at hun, på vei til jobb onsdag morgen, hadde observert fire brøytebiler som kjørte rundt med skuffen oppe fikk mye oppmerksomhet.

– På min vei til barnehagen, og derfra videre inn til byen, møtte jeg på hele fire brøytebiler. Problemet var bare at grabben var oppe på samtlige av dem. Med andre ord kjørte de bare rundt uten å brøyte. Det er jo helt utrolig, og ganske provoserende, sa kvinnen, som ønsket å være anonym.

Både fra fylkeskommunalt og kommunalt hold ble det opplyst at de fire traktorene som ble observert, må ha vært kjøretøy som var på vei til sine respektive roder. Lasse Haugland i fylkeskommunen forklarte sågar at traktorer ikke blir benyttet til å brøyte veiene, men at de brukes til snørydding av blant annet fortau.

Les også: Værkaoset fortsetter: – Kan bli enda verre

– Det har vært en lang natt

Nå tar en av Larviks brøytebilsjåfører bladet fra munnen.

– Hei, jeg heter Celine og kjører brøytebil.

Østlands-Posten har 25 år gamle Celine Schaper på tråden. Hun forteller at arbeidsdagen hennes startet så tidlig som klokken to natt til onsdag, og klokken 13.40 har hun fortsatt ikke kommet seg hjem.

– Vi kjører 12-timersskift, så det har vært en lang natt. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg kjenner det nå, sier hun.

– Kan ikke jobbe gratis

Hun innrømmer at hun blir litt oppgitt over kritikken.

– Jeg opplever at det generelt er liten forståelse for at vi ikke kan være overalt på en gang. Når vi kjører med plogen oppe, er det rett og slett fordi vi ikke får betalt for å brøyte akkurat der.

Hun poengterer at hun har forståelse for at det kan virke rart når brøytebiler observeres kjørende rundt på snødekte veier uten å brøyte.

– Men vi kan rett og slett ikke brøyte utenfor det området vi får betalt for å brøyte på. Hadde vi gjort det, ville vi ikke bare jobbet gratis, men også forårsaket ekstra slitasje på utstyret vårt samt brukt mye mer drivstoff enn det som er tilfelle når vi kjører med plogen oppe.

Selv om Celine bor i Larvik, har hun sin rode lenger nord i fylket – hovedsakelig på E18-strekningen mellom Holmestrand og Sande. Hun forteller at man må være kjapt på pletten når beskjeden kommer om at det må brøytes.

– Når telefonen ringer hjemme hos meg, har jeg bare en time på meg til å komme meg til min rode. Da har man definitivt ikke tid til å stoppe og brøyte andre steder på veien.

Les også: Snøen blir «betong» – krever 3.000 kroner for ekstraarbeid med måking

Ser mye rart: – Er til å grine av

– Blir du provosert av kritikken som leseren kommer med?

– Nei, men litt oppgitt blir jeg. Jeg tror folk ganske enkelt ikke helt forstår hvorfor ting er som de er. Å brøyte koster oss som sagt både i slitasjedeler og ikke minst diesel. Man bruker mye mer drivstoff når man har plogen nede og skyver på snø.

25-åringen forteller at hun er fersk i gamet. Årets sesong er hennes aller første bak rattet i brøytebilen.

Men hun har allerede rukket å se mye rart fra bilister ute på veiene, og særlig på E18, der hun kjører til vanlig.

– Det er mange der ute som kjører etter fartsgrensa og ikke etter forholdene. De kjører forbi meg både til venstre og høyre, og på avkjøringsfeltene gir de «bånn drit» selv om veien er både glatt og full av snø. Det er til å grine av noen ganger, avslutter hun.