Gå til sidens hovedinnhold

- Snømannen er den skumleste

Jo Nesbø tror «Snømannen» er hans skumleste bok hittil.

«Og for en stor, fin snømann dere har laget!». Jonas snudde seg og så spørrende mot moren som hadde kneppet opp kåpen. De hadde ikke laget noen snømann.

Jonas steg opp på en av kjøkkenstolene og så ut. Og der på plenen rett foran huset deres sto ganske riktig en snømann. Øynene og munnen var laget av kullbiter og nesa var en gulrot. Snømannen hadde ikke hatt, lue eller skjerf og bare en arm, en tynn kvist som Jonas tippet var tatt fra hekken, Men det var noe merkelig med snømannen. Den sto feil vei. Han visste ikke hvorfor, men den burde se mot veien, mot det åpne rom.

«Hvorfor står snømannen og ser på huset vårt?» spurte Jonas.

Slik lyder et utdrag av Jo Nesbøs seriemorderthriller «Snømannen». Etter å ha lest forfatterens syvende roman om politietterforskeren Harry Hole, blir den familiekjære snømannen aldri den samme igjen.

- Det er jo egentlig galskap å gi ut en bok om snømenn nå, sier Jo Nesbø, ler og henviser til sommerværet i Oslo mandag formiddag.

Tanken bak snømannen
Ideen til boka startet med en telefon fra Fantefilm. De holdt på å lage en film om ungdommer som stod på snowboard og ble lukket inne på en hytte. Arbeidstittelen var «Fritt Vilt».

- Vi diskuterte tittel og da kom «Snømannen» opp. Men det var ikke noen snømenn i filmen.

- Etter en tid fikk jeg ideer rundt dette koselige, hyggelige, som det skjer noe med når du går inn på kvelden. Når den smelter og gulrotnesa kommer på skeive. Når kaldt, hvitt lys fra månen gir den det mer groteske draget.

- Forvandlingen jeg synes er skummel, er noe som er hyggelig som i en annen kontekst blir noe helt annet. Det var utgangspunktet i boka.

Nesbø mener «Snømannen» er nifsere enn sine tidligere bøker.

- Ja, jeg tror det er den skumleste. Det er mer grøss og ligger nærmere psykologisk thriller. Den er også mer skeiv, skakk og ting går mer nært deg.

Motivet
Foruten snømenn og seriemord, er Nesbø innom temaer som foreldre og barn, svik, lidenskap og utroskap.

- Når man jobber med kriminalromaner er det mest interessante og vanskeligste å finne motivet for drap. Jeg liker motivasjon for drap som du kan sette deg inn i. Det er mange drap i dag, om ikke det handler om utroskap, så føler mange seg svikta. Utroskap er ofte uttrykk for sterke følelser og fravær for følelser.

Nesbø påpeker at selv om vi ikke snakker om utroskap til daglig, så er det der. Han mener det er mer aktuelt i dag enn tidligere. Selv om vi kanskje aksepterer utroskap mer, så er det følelsesmessig like hardt.

Holes livssituasjon
Hovedpersonen selv, Harry Hole, er i bokens begynnelse svært ensom. Han er drikker heller ikke og arbeidsmessig er det stille. Det er også slutt med hans livs kjærlighet, Rakel, og enda verre, hun har ny kjæreste.

- Han er en mann som ikke slipper folk inn på seg, Oleg og Rakel er de eneste. Han forstår at Rakel har kutta ham ut, det er jobben som driver han.

- Men et møte på Palace Grill beskriver likevel forholdet deres nå. Det er to mennesker som er så tett knyttet sammen. Hun finner et påskudd for å treffe ham. De klemmer, og det er han som må slippe henne først.

Mer Harry Hole?
Politimannen Hole reiser bort mot sutten av boken, og Nesbø røper hva som kanskje vil skje med førstebetjenten videre.

- Han er på vei til Manila, men går av flyet i Hong Kong. Der tar han inn på pensjonat.

- Deretter går Harry Hole på hesteveddeløp, noe som forandrer livet hans.

- Så, der har du begynnelsen på neste bok, sier Nesbø og ler.

Reklame

Dette må du vite om årets Formel 1-sesong