(SIDE2): Svenske Winnington Ab lanserte nylig en ny, unik type snus i Sverige, basert på hvit tobakk.

Lanseres i Norge

Nå håper firmaet å tilby norske snusere mindre helseskadelige produkter innenfor det stadig voksende segmentet «røykfri tobakk», skriver de i en pressemelding.

Det nye snusmerket har fått navnet «Epok» og er allerede tilgjengelig på ulike kiosker som blant annet Narvesen og 7-Eleven her hjemme i Norge.

«Epok» er basert på hvit tobakk som fremstilles i en patentert, miljøvennlig prosess som skånsomt renser og foredler brun tobakk, opplyses det i pressemeldingen.

I prosessen blir uønskede og kreftfremkallende stoffer, slik som tungmetaller og nitrosaminer, samt misfargende stoffer redusert til et minimum. Med andre ord så mener produsenten at denne snusen er et mindre helseskadelig produkt i tillegg til å gi mindre misfarging av tennene.

I pressemeldingen står det også at Testfakta.se nylig publiserte en undersøkelse utført av uavhengige Eurofins Food & Agro Testing, som sammenligner innholdet av skadelige emner i svensk porsjonssnus.

Resultatene viser at hvit tobakk kommer langt bedre ut enn alle snusmerkene i testen og fremviser uvesentlige nivåer av de sterkt kreftfremkallende nitrosaminene NNN og NNK. Videre forsvinner bekjempningsmidler samt en rekke tungmetaller i vaskeprosessen.

(Se utklipp av resultatet lenger ned i artikkelen)

Med vitaminer

Winnington står også bak den helt nikotinfrie alternativsnusen KickUp. Denne snusetterligningen er allerede godt kjent på det svenske markedet og Side2 får opplyst at de håper å kunne lansere produktet i Norge i løpet av høsten.

På sine hjemmeside står det at «KickUp» er fri for nikotin og tobakk, og at «snusen» inneholder blant annet koffein, vitaminer, mineraler og ginseng.

Positiv

Forskningsleder Karl Erik Lund som jobber ved Statens Institutt for rusmiddelforskning sier til Side2 at det er et steg i riktig retning at produsentene nå utvikler produktene sine til det bedre.

- Jeg er kjent med pressemeldingen og testen de viser til, og så sant målingene om «Epok»-snusen stemmer samt at produktet har et lavere innhold av nitrosaminer, så er dette gunstig, mener Lund, men påpeker samtidig at snus ikke er noe man anbefaler.

- Selv om noen produkter hevder å være mindre helseskadelig så er det forsatt avhengighetsskapende og en økonomisk belastning, sier han til Side2.