(SIDE2): Snus fra tobakksselskapet svenske Match inneholder et tilsetningsstoff som øker mengden fritt nikotin – og dermed øker snusavhengigheten.

Det hevdes i dokumentaren «Kalde Fakta» som ble sendt på svensk TV4 søndag.

Siden 2005 har selskapet utviklet åtte nye produkter med høyere nikotininnhold enn cirka 8 milligram som ellers er normalt i snus.

Det står ingenting om tilsetningsstoffet som øker nikotinavhengigheten på boksen.

- Jeg synes det er kritikkverdig, man skal informere forbrukerne om mest mulig. Det er et generelt prinsipp, sier forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) til Side2.

Vanskeligere å slutte
I programmet avsløres det også at svenske Match blander det surhetsregulerende tilsetningsstoffet E500 i snus. Det øker mengden av såkalte frtt nikotin, en type nikotin som forskerne mener er mest vanedannende. Dette blir ikke snusere informert om. Ifølge selskapets hjemmeside brukes E500 som smaksforsterker.

Ifølge Dagens Nyheter sier forskere at det er vanskeligere å slutte å snuse med mer fritt nikotin. Det blir derfor hevdet i «Kalde Fakta» at økningen av fritt nikotin er en strategi fra selskapet for å øke salget.

Lund mener det er uklart om det er intensjonalt av selskapet å øke avhengighetspotensialet. Men synes at det er svært kritikkverdig om det er gjort med vilje, slik det hevdes i den svenske dokumentaren.

- Det viser at snusindustrien ikke er stort bedre enn sigarettindustrien når det gjelder å hekte forbrukerne. Dette gjorde man med sigarettene på 70-80-tallet, man manipulerte syreinnholdet sånn at det skulle ha høyere avhengighetspotensial, sier Lund.

Forskningslederen ved Sirus synes samtidig det er vanskelig med slike serier som er av det konspirative laget, og påpeker at vi må vente på hva vitenskapen sier.

- Men hvis det som kommer fram er riktig er det svært kritikkverdig. Men vi må avvente på mer informasjon.

I fjor kom blant annet et nytt 15 milligrams General-snus, ett nytt 13 milligrams Röda Lacket-snus og ett nytt 12 milligrams grovsnus. Svenske Match distribuerer General-snus i Norge.

EU har hatt et forbud mot å selge snus siden 1992. Sverige og Norge har et unntak fra dette forbudet, Danmark har et delvis unntak.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Hva er verst?
Lund opplyser at det likevel ikke er noen tvil om at snus er mindre farlig enn sigaretter.

- Det er 90 prosent mindre farlig, og de fleste snuserne er forhenværende røykerier. Det rokker ikke det fakta at snus er en gode for helsen, med tanke på at det er en overgang fra et farlig produkt til et mindre farlig produkt, sier Lund.

Men han påpeker at han ikke liker den voldsomme økningen av snusbruk blant ungdom. Unge starter ofterer rett på snusproduktet enn tidligere.