Gå til sidens hovedinnhold

Gutter, ikke kast snusen!

Carl Björk (24) prøvde å slutte å snuse. Det gikk ut over forholdet.

(SIDE2): Å bo sammen med en snusslutter er ikke å anbefale. Jeg utfordret min samboer Carl Björk til å kaste snusen, men måtte selv be ham om å være så snill å begynne igjen etter få dager.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Da den lille nikotinbomben ble borte fra hans overleppe ble min ellers så snille, tålmodige, rolige og omtenksomme kjæreste en helt annen person!

Det hele begynte med at vi så dokumentaren «Kalde Fakta» som ble sendt på svensk TV4 for drøye to uker siden. Der kom det fram at snus gjør deg mer avhengig enn tidligere antatt.

Bakgrunn: - Snus gjør deg mer avhengig

Dokumentaren påvirket, og jeg ønsket at Carl skulle slutte å snuse. Ikke noe problem, han kastet boksen uten nedtrapping.

Lurer du på hvordan det kan føles å slutte å snuse? Her kan du lese hvordan det var for Carl dag for dag:

DAG 1:
«Det går til helvete. Jeg er sinna, svimmel, sulten og har en konstant irriterende følelse av at jeg har glemt noe hele tiden. Sov dårlig i natt også».

DAG2:
Generelt i dårlig form i hele kroppen. Savner spesielt snus etter lunsjen på jobb. Nytt fokus er å nyte kaffen istedenfor snusen etter lunsj. Fremdeles svimmel, trøtt og klør i hele kroppen! Men optimistisk.

DAG3:
Føles bedre, men klør og prikker fremdeles i kroppen. Trøtt og litt sur.

DAG 4:
Det verste snussuget over, men rastløs.

DAG 5:
Veldig, veldig lyst på snus.

DAG 6:
Snakker ikke så mye om snus. Men veldig nikotinsugen og lett irritabel.

DAG 7:
Litt småkrangling hjemme.

DAG 8 TIL 10:
Fremdeles veldig lyst på snus, men de fysiske «abstinensene» er ikke så ille lenger. Blir fortsatt irritert.

DAG 11:
Har veldig lyst på snus igjen. Etter å ha tatt noen øl blir suget forsterket. Kommer med et par lite hyggelige bemerkninger som fører til at Guro (undertegnede) ber om at snusen må på plass igjen.

DAG 12:
Hyppig snuser igjen – og tilbake til å være som før – blid og glad, energien øker og forholdet er topp igjen... I tillegg er den gode søvnen tilbake.

KONKLUSJON: Man bør i utgangspunktet selvsagt ikke begynne å snuse, og det er selvsagt også å anbefale å slutte å snuse om man er avhengig. Men når og hvis du slutter, så gjør det på egen hånd - langt unna dine kjære!

Vanlige symptomer
Ifølge forsker Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) er det ikke uvanlig med abstinenssymptomer ved snusslutt.

- Dersom man slutter å selvadministrere nikotin til blodet og hjernen kan dette i varierende grad resultere i abstinenssymptomer som irritabilitet, aggresjon, depresjon, rastløshet, nedsatt konsentrasjon, økende appetitt, lett hodepine, milde søvnvansker etc., sier han.

Følg med på Side2fredag for oppfølgeren: Dette skjer når du slutter å snuse.

Kommentarer til denne saken