Gå til sidens hovedinnhold

- Snus effektivt for røykeslutt

Snus er mer effektivt enn nikotintyggis for å kutte røyken.

(SIDE2): Snus ser imidlertid ut til å opprettholde avhengigheten av nikotin.

- For første gang har vi norske data der effekten av snus som metode for å slutte å røyke er sammenlignet med medisinske produkter. Vår studie tyder på at snus kan være en mer effektiv metode enn de vanligste røykeslutt-produktene på det norske markedet, sier forskningsleder Karl Erik Lund.

Det melder Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRUS)

Sannsynligheten for å ha klart å slutte ved siste forsøk var mer en to og en halv gang så stor for røykere som hadde brukt snus som sluttemetode sammenlignet med dem som hadde brukt nikotintyggegummi, ifølge studien.

Piller aller best effekt
Studien hadde 7000 respondenter hvor 1800 var tidligere røykere og omtrent like mange nåværende røykere som hadde forsøkt å slutte noen gang. Disse ble spurt om metodene de hadde brukt for å slutte å røyke, og om utfallet av deres siste slutteforsøk.

Størst sannsynlighet for vellykket slutteforsøk var det blant de få som hadde brukt det reseptbelagte legemiddelet Champix.

Champix har vært linket til en rekke bivirkninger. Les saken: Har forårsaket 3000 bivirkninger

LES OGSÅ: Bli snusfri - på tre uker

Fortsatt avhengig
Over 60 prosent rapporterte at de fortsatt brukte snus enten daglig eller av og til da undersøkelsen ble foretatt. Antallet som fortsatt brukte medisinske nikotinprodukter blant dem som hadde brukt dette som røykesluttmetode ved siste forsøk var under 10 prosent.

- Funnene våre tyder altså på at å bruke snus som røykesluttmetode i stor grad opprettholder nikotinavhengigheten, sier Lund.

Kommentarer til denne saken