Gå til sidens hovedinnhold

Kreftadvarsel på vent

Myndighetene vil ha kreftadvarselen på snusboksen tilbake. Men nå er saken satt på vent.

Det bekrefter statssekretær Ellen B. Pedersen i Helse- og omsorgsdepartementet overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB)

- Vi har foreløpig bestemt oss for å ikke gjøre noe nytt fremstøt i denne saken. Det er ikke slik at kreftadvarselen aldri kommer, men siden EU-kommisjonen ikke har tatt standpunkt i denne saken ennå vil ikke vi mase på at de må komme med en konklusjon. Så foreløpig ligger denne saken på vent, sier Pedersen.

Følger EU
Norske helsemyndigheter har tidligere gått ut og sagt at de vil bli tydeligere på å kommunisere at snus kan gi kreft i bukspyttkjertelen og spiserøret.

- Ønsker helsemyndighetene fortsatt å få kreftadvarselen tilbake?

- Vi vet at snus dessverre er kreftfremkallende, derfor er det viktig at det gis info om det. Men vi forholder oss til at EU ikke gir klarsignal for sånn merking, og vi har lagt saken på vent inntil EU blir mer offensive. Slike saker kan ta lang tid, men jeg tror det vil komme, sier Pedersen.

Ble fjernet i 2003
Kreftadvarselen på snusboksene i Norge ble fjernet i 2003 som følge av et EU-direktiv, som Norge er omfattet av via EØS-avtalen. Kreftadvarselen ble da erstattet med en advarsel om at snus «kan være helseskadelig og er avhengighetsskapende».

I januar i fjor henvendte daværende helseminister Sylvia Brustad seg til EU-kommisjonen med norske myndigheters ønske om å gjeninnføre kreftadvarselen på snusboksen. Bakgrunnen var dokumentasjon på at snus kan gi kreft samtidig som man så en økning i snusbruk blant unge nordmenn. Både Folkehelseinstituttet, Kreftforeningen og paraplyorganisasjonen Tobakksfritt hadde bedt departementet om å gjeninnføre kreftmerkingen

I svaret fra EU-kommisjonen i fjor vår heter det at kommisjonen vil utforske anmodningen mer detaljert i forhold til endringer i direktivet i fremtiden.

- Ikke alt på en gang
Snusingen i Norge har økt særlig blant unge menn de siste årene. Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå og Helsedirektoratet snuser nå 17 prosent av menn mellom 16 og 25 år daglig, og fem prosent av kvinnene i samme aldersgruppe.

Salg av snus er forbudt i EU, med unntak av Sverige.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken